Kolik opravdu stojí veřejná správa?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

vedoucí Oddělení boje s korupcí
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Možnosti a limity kontroly obcí
Rozpočty územně samosprávných celků v roce 2011 Leden 2011.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Koncepce dokončení reformy veřejné správy
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Výhled Ministerstva vnitra – kvalita ve veřejné správě odbor veřejné správy a eGovernmentu Ministerstvo vnitra.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozpočtové hospodaření obcí
Reálné možnosti financování státní správy Ministerstvo financí ČR listopad 2013.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Řízení a kontrola hospodaření v ekonomických agendách
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. dubna 2013.
SENÁT PČR 11. ZÁŘÍ 2012 STANOVISKO SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV ČESKÉ REPUBLIKY K NÁVRHU KONCEPCE DOKONČENÍ REFORMY VEŘEJNÉ SPRÁVY ING. JOSEF BARTONĚK PŘEDSEDA.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
9. května 2012 Praha. Chci-li rozhodnout o tom jak a co mám měnit, zlepšovat, modernizovat, musím vědět PROČ TO DĚLÁM a PRO KOHO. Tedy znát ÚČEL……
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Analýza financování přenesené a samostatné působnosti obcí a krajů v ČR Petr Toth koordinátor projektu Praha
Moravská Třebová, Ing. Mgr. Dana Buriánková, vedoucí odboru finančního Dotace z Integrovaného operačního programu, oblast podpory 2.1 Zavádění.
Účetní reforma v druhém roce
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Převod kompetencí krajům (decentralizace a dekoncentrace) Ing. Světlana Kubíková Vrchní ředitelka sekce veřejné správy, Ministerstvo vnitra Praha, 24.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Procesní modelování agend veřejné správy Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Chomutov,
Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 Mgr. Oldřich Hájek.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Vodohospodářské aktuality
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Kvalita v sociálních službách jako proces
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011)
STANOVISKO SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV ČESKÉ REPUBLIKY K NÁVRHU KONCEPCE DOKONČENÍ REFORMY VEŘEJNÉ SPRÁVY ING. JOSEF BARTONĚK PŘEDSEDA SMS ČR SENÁT PČR.
Porada s obcemi s rozšířenou působností
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Kolik opravdu stojí veřejná správa? RNDr. Marika Kopkášová Ministerstvo vnitra

Úhrada výkonu přenesené působnosti obce obdrží ze státního rozpočtu příspěvek na plnění úkolů v přenesené působnosti (§ 62 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích) další transfery ze státního rozpočtu na výkon přenesené působnosti (např. SPOD, zajištění voleb, požární ochrana)

Dotazníkové šetření MV od roku 2006 každoročně provádí šetření o počtu pracovních úvazků (v samosprávě, v přenesené působnosti) na úrovni POÚ a ORP sběr dat za rok 2011 rozšířen na kraje a obce I nově byl dotazník předdefinován dle „oblastí veřejné správy“, které spadají do gesce jednotlivých resortů (nastavení vazeb mezi odpovědností resortů za rozsah přenášených agend a poskytované finanční prostředky)

Tab.1: Výstupy dotazníkového šetření (2009 – 2011) územní jednotka příjmy na 1 zaměstnance PP (tis. Kč) výdaje na 1 zaměstnance PP (tis. Kč) krytí výdajů na PP (bez investic) (%) 2009 2010 2011 kraje* - 351 639 55 ORP 454 500 446 521 522 551 88 97 81 POÚ 373 588 444 610 595 571 60 101 78 Zdroj: Dotazníkové šetření počtu pracovních úvazků k 31. 12. 2011 a závěrečné účty obcí a krajů za rok 2011, * kraje bez hl. m. Prahy - pro vyčíslení finančních nákladů a příjmů obcí slouží výkazy příjmů a výdajů dle rozpočtové skladby

Nedostatky šetření MV nemá možnost zpětně kontrolovat přesnost získaných dat rozdělení úvazků mezi samostatnou a přenesenou působnost v rámci položek rozpočtové skladby, které jsou zahrnuty do nákladů na výkon veřejné správy mohou být účtovány náklady, které nesouvisí s přímým výkonem veřejné správy

Závěry dotazníkového šetření za rok 2011 data vykazují značnou variabilitu (nelze zodpovědně rozdělit příspěvek do rozpočtových kapitol dotčených rezortů) pro šetření v roce 2013 bude zpracována podrobná metodika, která zajistí jednotný sběr dat podnět ze strany ředitelů KÚ pro přípravu této metodiky bude využito výstupů z Katalogu činností krajů a obcí

Nedostatky příspěvku (systému) obce označují výši příspěvku za nízkou, „stát“neví, na jaké účely jsou poskytnuté finanční prostředky v rámci příspěvku obcemi skutečně vynakládány, současná metodika neumožňuje kvantifikovat změny ve výkonu jednotlivých agend, výhodou příspěvku je finanční, personální a časová nenáročnost rozdělení finančních prostředků. Ke stávajícímu způsobu financování přenesené působnosti lze obecně konstatovat, že …

Koncepce dokončení reformy veřejné správy věcně navazuje na Analýzu aktuálního stavu veřejné správy (14. prosince 2011 č. 924) 16 opatření ve třech základních oblastech modernizace a zefektivnění veřejné správy (5) územní veřejná správa (9) financování přenesené působnosti (2) struktura opatření (popis problému, návrh řešení, legislativní dopady, finanční dopady, gestor, návrh časového horizontu realizace opatření) S ohledem na téma zaměření dnešního diskusního fóra na otázku rozpočtů obcí a měst ve světle navrženého státního rozpočtu na rok 2013 se nyní zaměřím na dvě opatření navrhovaná v oblasti financování přenesené působnosti.

Navrhovaná opatření v oblasti financování Opatření 15: Nastavení vazeb mezi odpovědností resortů za rozsah přenášených agend na územní samosprávné celky a poskytované finanční prostředky příspěvek alokován ve VPS poskytován jako jedna částka bez dalšího rozčlenění MF záměr rozpustit příspěvek do rozpočtů jednotlivých resortů Opatření 16: Proplácení přeneseného výkonu prostřednictvím standardů

Opatření 16: Proplácení přeneseného výkonu prostřednictvím standardů = zavedení transparentního systému financování výkonu přenesené působnosti byly by propláceny jen ty činnosti, které územní samosprávy vykonaly pro nastavení standardů budou využity výstupy z projektu procesní modelování agend (PMA) financování přeneseného výkonu státní správy prostřednictvím standardů bude ověřeno na pilotním projektu jedné agendy v působnosti Ministerstva vnitra k 1.1.2014 (bod II. 1b usnesení vlády č. 924)

Kolik opravdu stojí výkon státní správy v přenesené působnosti? marika.kopkasova@mvcr.cz