Vermikompostování do škol

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bioodpad na GVP.
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Kariérové poradenství na ZŠ Přerov, Trávník 27
Kolektivní systém ASEKOL Pilotní projekt sběru elektrických a elektronických hraček pod záštitou Odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy.
„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Ajovna U Velkého šálku Čajovna U Velkého šálku. Jak to všechno začalo  Láska k čaji  Dědictví- ideální místo pro čajovnu  Zahrada aneb,,mini plantáž“
S nordic walking holí, vydej se do okolí Prezentace projektů spolupráce IV kolo PRV Ob č anské sdru ž ení MAS St ř ední Vsetínsko.
Rekonstrukce historického areálu FF MU
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Karásek 2014 Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Současné trendy outsourcingu mezd
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Environmentální Vzdělávání a výchova.
Oficiální jazyk: Němčina (dialekt – curyština) 5maturity pro dospělématurity k povolání 4 odborné maturity 3vyšší střední odborné školy 2gymnázia (4,
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
úřad územního plánování
Institut environmentálního inženýrství 546
Aneb recyklujeme se žížalami snadno a rychle
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Studijní IS a internetový prodej služeb Dana Koláčková
Školní informační systémy
Recyklohraní aneb Ukliďme si svět představení projektu.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
1 PROJEKT: „Podpora stavebních oborů“ VÝSTUPY PROJEKTU VÝSTUPY PROJEKTU ÚVODNÍ SEMINÁŘ Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
1 Výsledek sběru dat monitorujících úrovně certifikace škol v oblasti systému řízení Dotazníkové šetření realizované v rámci projektu - Kvalitní management.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Kampaň Sdružení AP pro podporu technického vzdělávání Průhonice, 10. prosince 2008 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU / AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATION.
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ 19. listopadu 2007, Praha.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a ZDRAVÍ 21 v kraji Vysočina.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu: Kompostování Označení materiálu:
Digital Confidence Prague, 7 th June, 2011 Jakub Chytil, Member of the Board of Directors.
Kompostování na školách třídění organického odpadu může být maso(vé) Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Metodický postup pro zavedení CSR do strategie vybrané veřejné vysoké školy Lucie Háková (ČZU) Lucie Susanyiová (ČZU) Anna Cibulková (UK) Lenka Bednárová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu: Fair trade Označení materiálu:
Vermikompostování do škol Třídění organického odpadu může být maso(vé) Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Ilustrace: Dan Menšík.
Podané ruce, družstvo Zubří 2016.
MEZINÁRODNÍ PROGRAM EKOŠKOLA PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
Společenská odpovědnost a školy
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Audit rodina & zaměstnání ve VÚHŽ a.s.
Letní škola EkoInkubátor
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Tvorba a zveřejňování e-publikací na Masarykově univerzitě
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Změny na trhu práce?.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Transkript prezentace:

Vermikompostování do škol Třídění organického odpadu může být maso(vé) Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Ilustrace: Dan Menšík

Vermikompostování do škol Environmentální projekt Gymnázia T.G.Masaryka v Zastávce na podporu recyklace organického odpadu. Začátek 23.3.2013 Návaznost na projekty primární prevence S žížalou na čaj a Spravedlivé snídaně Kontaktní osoba: Mgr. Radek Malý email: malyr@gzastavka.cz Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Cíle Zavedení třídění organického odpadu do školních zařízení Sledování procesu kompostování v modelovém prostředí Tvorba podkladů pro realizaci na jiných školách Propagační a osvětová činnost Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Výstupy Žáci propojují ekologické a ekonomické principy. Učí se zodpovědně rozhodovat o věcech svěřených. Smysluplně naplňují svůj volný čas. Vytváří si občansko-právní návyky. Osvojují si principy demokratického rozhodování. Učí se systematické a trpělivé pracovní morálce. Rozvíjí svoji kreativitu. Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Co je to vermikompostování? Metoda zpracování organického odpadu pomocí speciálního druhu tzv. kalifornských žížal. Výhody: Kompostování v interiéru. Rychlejší. Organický odpad není odvezen na skládku. Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Aplikace Modelovou školou je Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce. Žáci vyrobili 3ks vermikompostovacích nádob a rozmístili na škole. Vytvořili informační tabule, facebookový profil a videonávod stavby a zacházení s vermikompostéry. Slavnostním křtem je zprovoznili a uvedli ve známost. Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Vermikompostér Větrací otvory Nádoba s žížalami Nádoba s přebytečnou vlhkostí - vermijuice Otvory pro odvod vlhkosti Obr.č.4: Vermikompostér Přemysl Obr.č.3: Konstrukce vermikompostéru Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Křest Obr.č.3: Přemysl je na podlaze Obr.č.5: Bludný Havajan Obr.č.4: Libuše míří do 2.patra Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Monitoring Tým žáků sleduje řádný proces kompostování. Zajišťují kontrolu nesprávného užívání, případné odstávky a revitalizace Monitorují přístup žáků a zaměstnanců – pomocí dotazníků a rozhovorů Sledují přírůstky sčítáním žížal Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Produkty kompostování Obr.č.6: Kompost Obr.č.7: Vermijuice Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Výsledky sčítání Ilustrace: Vojtěch Řezáč Počet žížal v srpnu 2013 Počet žížal v listopadu 2013 Počet žížal v únoru 2014 Průměrný měsíční přírůstek mezi srpnem a listopadem Průměrný měsíční přírůstek mezi listopadem a únorem Procentuelní přírůstek mezi srpnem a listopadem Procentuelní přírůstek mezi listopadem a únorem Vermikompost číslo 1 125 253 1052 25 83 202 % 416 % Vermikompost číslo 2 134 261 455 26 33 195 % 174 % Vermikompost číslo 3 153 560 594 63 18 366 % 106 % Vermikompost v ideálním případě 133 266 532 27 40 200 % 200% Ilustrace: Vojtěch Řezáč Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Propagační akce Vytvořili jsme: Mobilní informační a prodejní stánek Letáky o vermikompostování společně s návodem výroby vermikompostéru Nástěnky Krabičky na násadu cca 40ks žížal Facebookový informační profil – S žížalou na čaj Videonávod stavby vermikompostéru. Akce pro veřejnost: Dny otevřených dveří Výročí 60-ti let založení školy Spravedlivá snídaně Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Workshop v ZŠ Rosice Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Obr.č.8: Vermikompost s informační tabulí Obr.č.9: Stánek Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce

Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce Gymnazijní čajovna Související projekt, ve kterém je výtěžek z prodeje žížalých násad použit na přetvoření volné učebny v žákovský klub typu čajovna. Odpočinek pro studenty, možnost pořádání besed, realizací žákovských projektů, půjčovna knih, občerstvení. Gymnázium T.G.Masaryka v Zastávce