Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Proč byla studie vytvořena ?
Trendy finančních produktů ČLFA
Makroekonomie I ( Cvičení 3 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Rozpočtové hospodaření obcí
Projekt TROLLEY Dobrý den.
11 Základní data návrhu rozpočtu vlastního hl. m. Prahy na rok 2011 doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc. primátor hl. m. Prahy Praha
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Výhled financí obcí Ing. Luděk Tesař.
Cesta domů a její hospodaření v roce 2011 Valná hromada
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA ČR: Jakým směrem se ČR vydá na křižovatce dopravní infrastruktury budoucnosti? , Praha CESTA PRVNÍ: Důvody investic.
Návrh rozpočtu vlastního hlavního města Prahy na rok 2010 Praha
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
XII. Celostátní finanční konference Svaz měst a obcí ČR POKLES EKONOMIKY A DOPAD NA HOSPODAŘENÍ OBCÍ Pavel Bém Primátor hl. m. Prahy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rozpočet 2008 Kolegium rektora Základní principy předpokládá se aplikování stávající metody 1) rozdělení výnosů –normativní přínos (příspěvek.
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Rozpočtové určení daní – „U-křivka“ a nástrahy průměru Ing. Miroslav Uchytil starosta města Chlumec nad Cidlinou XII. Sněm, Zlín 26. a 27. května 2011.
Rozpočty územních samosprávných celků
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Daňová teorie a politika
Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září
Hospodaření MAS Šluknovsko Výnosy : - Hlavní činnost: ,94 - Hospodářská činnost: ,86 - Výnosy celkem: ,80 Náklady : - Hlavní činnost:
Pokles příjmů obecních rozpočtů a způsoby řešení jeho dopadů Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 Jan Zikl.
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Financování obcí II.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
1 R ozpočet města Police nad Metují na rok Rozpočet 2015 Rozpočet je navrhován jako schodkový s celkovými příjmy, výdaji a financováním ve výši.
Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 Mgr. Oldřich Hájek.
1 R ozpočet města Police nad Metují na rok Rozpočet 2016 Rozpočet je navrhován jako schodkový s celkovými příjmy, výdaji a financováním ve výši.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Finance a řízení - rozpočty.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Finanční záležitosti Pardubického kraje
Zpracování CBA v MS2014+ Ing. Petr Halámek, Ph.D..
Hospodaření obcí v roce 2016
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v roce 2017
Rozpočet obce.
Obsah veřejných rozpočtů III
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Ing. Zbyněk Hořelica, ředitel SFDI
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Vyplnění CBA analýzy v modulu CBA
Závěrečný účet a účetní závěrka 2013
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna

Daňové příjmy  Daňové příjmy bez pojistného plněny na 88,4% skutečnosti roku 2008  Plněním oproti plánu roku 2009 není relevantní se zabývat  U obcí ČR - propad oproti skutečnosti ještě vyšší než 11,6% (ne všechny daně jsou sdílené )  Statutární města - propad v průměru 12,75%

 To je samozřejmě způsobeno tím, že nejstabilnější daně jsou DPH (98,7%) a spotřební daně (97,5%), které obce nepobírají, zatímco daně z příjmu fyzických osob (89,9%) a zejména právnických osob (64%) jsou zřetelně nižší.  Statutární města i ostatní obce mají také příjmy za výkon státní správy. Zatímco příspěvek se zvyšuje (pro I. a II. typ obcí), vlastní příjmy ze správních poplatků také klesají.  To je zvláště důležité u obcí III. typu, kde dosud byly některé „nevýdělečné“ úkony např. ze správních poplatků inkasovaných za evidenci vozidel. Zde však rovněž dochází k poklesu a to až o 40%. Daňové příjmy

Opatření  92% měst pro rok 2010 připravuje omezení investic, snížení provozních výdajů i provozních a investičních dotací pro dceřiné společnosti.  Téměř 40% statutárních měst si na období 2009 – 2013 půjčuje, zpravidla v rozmezí 300 – 500 mil. Kč, na projekty kofinancované z prostředků daňových poplatníků EU.

Jaké tedy jsou a zejména budou dopady hospodářské krize na města a obce v ČR?  Daňové příjmy se sníží v roce 2009 oproti skutečnosti roku 2008 o 12 – 15%.  Klesnou i příjmy ze správních poplatků a obcím III. typu se zhorší financování výkonu státní správy.  Rozhodující část poklesu roku 2009 města a obce pokryjí jednak z výsledku hospodaření v předchozích letech a jednak omezením investic.  Další pokles výběru daní v roce 2010 povede k dalšímu omezení investic (budou se provádět zejména investice dotované z jiných zdrojů financované z úvěrů), města sníží své provozní náklady včetně dotací svým příspěvkovým organizacím.  To bude mít ovšem za následek další snížení veřejné i soukromé spotřeby v ČR a další pokles výběru daní.

Existuje z toho nějaké východisko?  Samozřejmě existuje.  Obrovské rezervy jsou v systému dotací, kdy města z úvěrů překlenují řadu měsíců než dostanou prostředky z fondů EU přestože EK povoluje přímé placení faktur.  Je také nezbytně nutné změnit systém správních poplatků, kdy administrativně náročné úkony (jako např. stavební povolení) jsou pro žadatele podstatně lacinější než úkony jednoduché.  Je také potřeba snížit administrativní zátěž obcí a nakonec stát by se měl chovat stejně zodpovědně jako obce.  Když je dobře – šetřit a když je špatně – zbytečně neutrácet.  Pokud by se totiž obce chovaly stejně jako stát, nebyl by roční schodek veřejných rozpočtů jen 6 – 7%, ale podstatně vyšší.

Ing. Dan Jiránek