BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE STARÝ ZÁKON STARÝ ZÁKON STARÝ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Advertisements

ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Exodus 20:8-11 Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina,
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
1. Haleluja, chvalte Boha | vy stvoření nebeská, | oslavuj ho na výsostech ty, | družino andělská! Všichni jeho zástupové, | slunce, | měsíc s hvězdami.
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Integrita bezúhonnost
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Chceš vidět zázraky - vyzývej lidi k proměně života Dobře položená výzva proměňuje život.
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
ZLOZVYKY. Podobenství o marnotratném synu (L 15,11-32) 1212 Ten mladší řekl otci: ‚Otče, dej mi díl majetku, který 12 Na mne připadá.‘ On jim.
Domácí úkol (Sever): řešení je na konci prezentace, v nahrávce od 00:59:35.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kde bydlela Noemi se svým mužem? BETLEM 2. Proč musela Noemi opustit svůj domov? NEÚRODA, HLAD 3. Kolik dětí měla.
SOBOTA.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jaký dar obdržel Samson od Hospodina? SÍLU 2. Kdo nyní ohrožoval Izraelity? PELIŠTEJCI (FILIŠTÍNI) 3. Do koho se.
Křesťanství vznik a podstata.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Starověká Palestina.
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak si Šalomoun představoval chrám, který chtěl vystavět? VELKÝ, HONOSNÝ, BOHATÝ, LEPŠÍ NEŽ JEHO PALÁC 2. Proč začal.
Toto je první kniha tištěná mechanicky. Pan Gutenberg si dal tu práci a první kniha, kterou vysázel a vytiskl, byla právě Bible. V roce 1978 byla tato.
Velikonoční příběh Ilustrace Henry Martin Copyright © 2005
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenoval první král izraelského lidu? SAUL 2. Kdo určil krále Izraelitům? HOSPODIN, SAMUEL HO PŘEDSTAVIL.
Počátky Základního kamene Konstantin. Konstantin byl pohan. Byl to chytrý vládce a potřeboval upevnit svou moc.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
KRÁLŮ KRÁLI, JÁ TĚ CHVÁLÍM, SRDCE MÉ TI DÁVÁ DÍK, PŘED TEBOU SE VŠECHNO SKLÁNÍ V POKOJI A RADOSTI. MRAČNA SMUTKU V TOBĚ MIZÍ, RADOST TVÁ MĚ NAPLNÍ. KRÁLŮ.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Nevěřící Tomáš sestaveno s využitím obrázků Henryho Martina Český text: kanan.cz Copyright © Henry Martin Used by Permission.
Syropalestina.
1. Tebe, Boha otce věků, | Pána všeho chválíme. | Plna jesti všecka země | převelebně slávy tvé. | Vesmír vzdává chválu tobě, | cherubín a serafín | slavně.
Buď štědrý a pomáhající… Peníze v církvi a v rodině.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
1.Paralipomenon.
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Daniel.
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
MENE TEKEL UFARSIN 3. POSLOUPNOST 1.Bůh 2.Rodina 3.Církev 4.Zaměstnání 5.Národ 6.Obnova společnosti.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Zázrak komunikace s Bohem
Zamyšlení nad jedním velmi zajímavým pozdravem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Židům 1. kapitola Bůh mluví a ANDĚLÉ.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
polovina 1. století našeho letopočtu
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
Starověká Palestina.
Biblické verše....
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE STARÝ ZÁKON STARÝ ZÁKON STARÝ BIBLICKÉ PŘÍBĚHY BIBLICKÉ PŘÍBĚHY BIBLICKÉ PŘÍBĚHY BIBLICKÉ PŘÍBĚHY BIBLICKÉ PŘÍBĚHY ŽÁNRY V BIBLI ŽÁNRY V BIBLI ŽÁNRY V BIBLI ŽÁNRY V BIBLI ŽÁNRY V BIBLI

Co je to „biblický kánon“? BIBLE Co je to „biblický kánon“? SEZNAM KNIH, KTERÉ JSOU POVAŽOVÁNY ZA BOŽÍ SLOVO

Jaký byl materiál, na který byly původně biblické texty zapisovány? BIBLE Jaký byl materiál, na který byly původně biblické texty zapisovány? PAPYRUS PERGAMEN

BIBLE Jmenuj některý z českých překladů Bible. Cyrilometodějský překlad Bible kralická Bible svatováclavská Český ekumenický překlad Jeruzalemská Bible Bible 21. století

Na co Bibli rozdělili Stefan Landton BIBLE Na co Bibli rozdělili Stefan Landton a Robert Estienne? KAPITOLY VERŠE

kde byly nalezeny svitky s biblickým textem z Ježíšovy doby? BIBLE Jak se jmenuje místo, kde byly nalezeny svitky s biblickým textem z Ježíšovy doby? KUMRÁN jeskyně

Jak se jmenují „velcí“ proroci? STARÝ ZÁKON Jak se jmenují „velcí“ proroci? IZAJÁŠ JEREMJÁŠ EZECHIEL DANIEL

Kolik je knih Starého zákona? STARÝ ZÁKON Kolik je knih Starého zákona? 46

STARÝ ZÁKON Jmenuj některou z deuterokanonických knih. TÓBIJÁŠ, JÚDIT, PŘÍDAVKY K ESTER, PŘÍDAVKY K DANIELOVI, KNIHA MOUDROSTI SÍRACHOVEC A 2. KNIHA MAKABEJSKÁ BÁRUCH

Jak dělíme knihy Starého zákona? BÁSNICKÉ KNIHY A KNIHY O MOUDROSTI STARÝ ZÁKON Jak dělíme knihy Starého zákona? HISTORICKÉ KNIHY BÁSNICKÉ KNIHY A KNIHY O MOUDROSTI PROROCKÉ KNIHY

Kolik je v Bibli zpráv o stvoření? STARÝ ZÁKON Kolik je v Bibli zpráv o stvoření? 2

Co patří mezi tzv. skutky milosrdenství? BIBLICKÉ PŘÍBĚHY Co patří mezi tzv. skutky milosrdenství? SYTIT HLADOVÉ DÁT NAPÍT ŽÍZNIVÝM OBLÉKAT NAHÉ DÁT NOCLEH POCESTNÝM NAVŠTĚVOVAT NEMOCNÉ NAVŠTĚVOVAT VĚZNĚNÉ POHŘBÍVAT MRTVÉ

Jak se jmenuje král, za jehož vlády byl v Jeruzalémě postaven chrám? BIBLICKÉ PŘÍBĚHY Jak se jmenuje král, za jehož vlády byl v Jeruzalémě postaven chrám? ŠALAMOUN

BIBLICKÉ PŘÍBĚHY Jak se jmenuje město, kam z Jeruzaléma odcházeli učedníci a po cestě se potkali se vzkříšeným Ježíšem? EMAUZY

Jak se jmenuje otec krále Davida? BIBLICKÉ PŘÍBĚHY Jak se jmenuje otec krále Davida? JIŠAJ

O UMUČENÍ A SMRTI JEŽÍŠE KRISTA BIBLICKÉ PŘÍBĚHY Co to jsou „pašije“? BIBLICKÉ TEXTY O UMUČENÍ A SMRTI JEŽÍŠE KRISTA

Jedná se o mýtus, smlouvu nebo historickou zprávu? ŽÁNRY V BIBLI Jedná se o mýtus, smlouvu nebo historickou zprávu? Celá země byla jednotná v řeči i v činech. Když táhli na východ, nalezli v zemi Šineáru pláň a usadili se tam. Tu si řekli vespolek: „Nuže, nadělejme cihel a důkladně je vypalme.“ Cihly měli místo kamene a asfalt místo hlíny. Nato řekli: „Nuže, vybudujme si město a věž, jejíž vrchol bude v nebi. Tak si učiníme jméno a nebudeme rozptýleni po celé zemi.“ I sestoupil Hospodin, aby zhlédl město i věž, které synové lidští budovali. Hospodin totiž řekl: „Hle, jsou jeden lid a všichni mají jednu řeč. A toto je teprve začátek jejich díla. Pak nebudou chtít ustoupit od ničeho, co si usmyslí provést. Nuže, sestoupíme a zmateme jim tam řeč, aby si navzájem nerozuměli.“ I rozehnal je Hospodin po celé zemi, takže upustili od budování města. Proto se jeho jméno nazývá Bábel (to je Zmatek), že tam Hospodin zmátl řeč veškeré země a lid rozehnal po celé zemi. (Gn 11,1-9) MÝTUS

Jedná se o kázání, dopis nebo bajku? ŽÁNRY V BIBLI Jedná se o kázání, dopis nebo bajku? Měl bych ti ještě mnoho co psát, ale nechci to svěřit inkoustu a peru; doufám totiž, že tě brzo uvidím, a budeme spolu mluvit tváří v tvář. Pokoj tobě. Přátelé tě pozdravují. Pozdravuj každého z přátel osobně! (3 J 1,13-15) DOPIS

Jedná se o přísloví, podobenství ŽÁNRY V BIBLI Jedná se o přísloví, podobenství nebo požehnání? „Království nebeské je jako poklad ukrytý v poli, který někdo najde a skryje; z radosti nad tím jde, prodá všecko, co má, a koupí to pole. Anebo je království nebeské, jako když obchodník, který kupuje krásné perly, objeví jednu drahocennou perlu; jde, prodá všecko, co má, a koupí ji. (Mt 13,44-46) PODOBENSTVÍ

Jedná se o žalozpěv, hádanku ŽÁNRY V BIBLI Jedná se o žalozpěv, hádanku nebo autobiografii? Dlouho ještě, Hospodine, na mě ani nevzpomeneš? Dlouho ještě chceš mi svou tvář skrývat? Dlouho ještě musím sám u sebe hledat rady, strastmi se den ze dne v srdci soužit? Dlouho ještě se bude můj nepřítel proti mně vyvyšovat? (Ž 13,2-3) ŽALOZPĚV

nebo historickou zprávu? ŽÁNRY V BIBLI Jedná se o mýtus, seznam nebo historickou zprávu? Tu povstalo celé shromáždění a odvedli ho k Pilátovi. Vznesli proti němu žalobu: „Podle našeho zjištění rozvrací tento člověk náš národ, brání odvádět císaři daně a prohlašuje se za Mesiáše krále.“ Pilát mu položil otázku: „Ty jsi král Židů?“ On mu odpověděl: „Ty sám to říkáš.“ Pilát řekl velekněžím a zástupům: „Já na tomto člověku žádnou vinu neshledávám.“ Ale oni na něj naléhali: „Svým učením pobuřuje lid po celém Judsku; začal v Galileji a přišel až sem.“ Jakmile to Pilát uslyšel, otázal se, zda je ten člověk z Galileje. Když se dověděl, že podléhá Herodově pravomoci, poslal ho k němu, protože Herodes byl právě v těch dnech také v Jeruzalémě. (Lk 23,1-7) HISTORICKÁ ZPRÁVA

BIBLE