Rodina jako sociální skupina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Název vzdělávacího materiálu
Rodina jako sociální skupina
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Rodina a její funkce.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ OBČAN A OBČANSTVÍ
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rodina.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Historické státy Občanská výchova.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Rodina v obraze dějin Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Rodina 6. ročník.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B19_Rodinné_právo AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníDuben.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SOS dětské vesničky.
Přelom chápání rodiny Vít Jirků.
Demokracie a její hodnoty
Digitální učební materiál
Moderní rodina. Institut rodiny se mění V ČR transformace – oddálení od tradičního modelu.
Přetrvává stejný postoj k dítěti
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Výchova k občanství RODINA
Volný čas a volnočasové aktivity Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práva a povinnosti mezi manželi
MANŽELSTVÍ.
Rodina, příbuzenství.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Rodina jako sociální skupina
Je nízká plodnost opravdu problémem?
Rodina jako sociální instituce
Název prezentace (DUMu):
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Životní cyklus.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
RODINA = sociální instituce a organizace charakteristická jak pro tradiční, tak pro moderní i postmoderní společnost = primární, neformální a malá skupina.
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Rodina jako sociální skupina

Sociologické pojetí rodiny Rodina je primární (prvotní) společenská skupina, která má tyto znaky: Interakce – každodenní kontakt, v případě odloučení neplní rodina funkci Stálost – základní vztahy v rodině jsou dlouhodobě zachovány, například rodič – dítě, sourozenecké vztahy Vzájemná důvěra a intimita – rodina představuje uzavřené společenství s citovou vazbou

Sociologické pojetí rodiny Sympatie a vzájemná identifikace – rodina sama sebe vnímá jako určitý celek ve vztahu k jiným rodinám (celkům) Malý počet členů – relativně malá sociální skupina lidí, i přes „velké“ rodiny Výchovná a sociální funkce – výchova a zabezpečení dítěte nejenom ekonomicky

Historický vývoj rodiny Pravěká rodina Člověk žil ve skupinách, které byly do jisté míry pokrevně příbuzné Existovala dělba rolí – lov a obrana muži, sběr a péče o potomky ženy Rodina nebyla početná, protože při stěhování by matka nezvládla transport více dětí

Historický vývoj rodiny Rodina v klasickém Řecku Jednotka společnosti – oikos – označovalo domácnost s domem a půdou Nejvýznamnější postavení v rodině měl otec – rozhodoval například i o sňatku svých dětí Postavení ženy bylo podřízené – málo vycházely z domu, neměly vzdělání, úkolem bylo pečovat o chod domácnosti

Historický vývoj rodiny Rodina ve starověkém Římě Kolem roku 450 př. n. l. v prvním právním kodexu „Dvanáct desek“ označili rodinu základní jednotkou společnosti S krizí římské republiky se také dostává do krize i římská rodina Ženy mohly pracovat jako švadleny, porodní báby, kojné, kadeřnice, písařky, vychovatelky, obchodnice, ojediněle jako lékařky

Středověká rodina Podobu rodiny určovalo křesťanství Hlavním úkolem rodiny bylo plodit děti Rodina je celoživotním závazkem, naplněním života Důležité bylo duchovní příbuzenství, tzv. „kmotrovství“ – předpokládalo, že v případě osiření kmotr nebo kmotra převezmou úlohu rodiče Rodina je ve středověku výrobní jednotkou

Běžné soužití širších rodin, zejména na venkově Krátké dětství – děti v osmi letech začaly pracovat v zemědělství nebo odešly do učení mimo domov Trvá vedoucí postavení muže, podřízená role ženy, rodina je vázána na majetek (statek, hospodářství), nežádoucí jsou postižené děti Sňatky se řídí ekonomickými zájmy a postavením ve společnosti Ke sňatku poddaných musí dát svolení vrchnost

Novověká rodina Začíná se rozpadat patriarchální model rodiny, muž přestává být jediným živitelem rodiny, postupně se srovnávají rozdíly mezi postavením mužů a žen Začátkem 20. století dochází k „demokratizaci“ vztahů uvnitř rodiny

Žena získává osobní, ekonomickou a společenskou samostatnost Mění se také ekonomická funkce rodiny Ekonomický tlak na oba partnery vytlačuje v rodinných prioritách péči o děti Dochází k odkládání vstupu do manželství a založení rodiny Roste podíl dětí narozených neprovdaným matkám

Dochází ke změnám hodnotové orientace v rodině a rozrůzňování životních stylů Vývoj současné rodiny může ovlivnit i kvalitní antikoncepce Dochází k rozmachu jiných životních stylů (např. v USA 80. let 20. století tzv. singles), neboť lidé bez rodinných závazků mohou činit více svobodných rozhodnutí

Legislativa Nabytím účinnosti nového Občanského zákoníku ke dni 1. ledna 2014 dojde ke zrušení současné právní úpravy rodinného práva, která je dnes obsažena v zákoně č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů. Nový Občanský zákoník obsahuje ustanovení o rodinném právu v části druhé § 655–975.

Legislativa: Obecné pojetí rodinného práva zůstává v novém Občanském zákoníku nezměněno, navazuje na právní úpravu platnou v současnosti, která je široce vžitá, a inspiruje se v ní.

Použité zdroje: JIRÁSKOVÁ, Věra. Občan v demokratické společnosti. 1.vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 1999, 311 s. ISBN 80-858-5078-8. DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborné školy a pro studijní obory SOU. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2003, 326 s. ISBN 80-723-5233-4. http://www.zakonycr.cz/seznamy/094-1963-Sb-zakon-o-rodine.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Rodina#Modern.C3.AD_rodina http://obcanskyzakonik.justice.cz/rodinne-pravo/koncepcni-zmeny/