Výživa v zimních sportech - lyžování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Výživa ve sportu.
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Výživa II – alpské lyžování
Konference se zaměřením
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Pitný režim.
Vytrvalostní výkon. Vytrvalostní sporty Příprava Pitný režim Přísun sacharidů Pravidelnost Po zátěži.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Žena a sport.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Zdravé stravování KC3.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa v zimních sportech - lyžování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Výživa v zimních sportech - lyžování Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU Výživa v zimních sportech - lyžování

Výživa Její role nezastupitelná Součástí tréninku Správná aplikace může snížit rizika přinášená specifickým tréninkovým prostředím Principy jsou ale stále stejné, jako u běžné populace

Stanovení energetické potřeby Různé způsoby, prediktivní rovnice Měření nepřímou a přímou kalorimetrií Základní vstup pro stanovení celkové potřeby energie sportovce Další faktory

Základní nutrienty Sacharidy – energie, glykogen svalový i jaterní Bílkoviny – stavební prvek, hormony, enzymy Tuky – esenciální MK, omega 6 a 3 Vitaminy – nezbytné pro metabolický obrat Minerální látky – nezbytné pro svalovou činnost, přenos vzruchu a další Voda – hydratace, krev

Sacharidy Základní zdroj energie Glykogen svalový a jaterní Zdrojem energie pro krátkou intenzívní FA, ale i při vytrvalostním výkonu Význam ve všech fázích tréninku – před, během, po tréninku v rámci regenerace

Sacharidy Rozdělení: jednoduché – složité Rozdíl je v množství monosacharidových jednotek, rychlost vstřebání do krve, schopnost zvýšit glukozu v krvi, využitelnost Rozdíl je také v načasování přísunu druhů sacharidů

Sacharidy jednoduché Sladkosti, oplatky, sušenky, bílé pečivo, některé druhy ovoce, sušené ovoce, doplňky stravy Vysoký glykemický index Pokud ano, bezprostředně v souvislosti s výkonem – těsně před, během, po

Dříve se doporučovalo přijímat sportovcům potraviny s vysokým GI, nyní se od toho upouští Důležité sledovat GN – glykemickou nálož – reálné množství sacharidů v potravině a odraz jejího působení v organismu Nyní se doporučují i potraviny s nižším GI v kombinaci s bílkovinou

Sacharidy složené Cereálie, vločky, celozrnné pečivo, rýže, těstoviny, ovoce Nižší nebo nízký GI Zařazení před tréninkem a po

Bílkoviny Rozdělení živočišné – rostlinné DDD 0,8g/kg TH pro běžného člověka DDD pro sportovce 1,2-1,8g/kg TH Závisí na zátěži, fázi, atd Někteří autoři připouštějí i vyšší dávky, shoda v tom, že více než 2,2 g/kg TH je moc Jednorázová dávka 30g bílkovin

Bílkoviny živočišné Plnohodnotné, obsahují všechny esenciální aminokyseliny Většinou jsou zdrojem i dalších minerálních látek potřebných pro FA Maso, mléko, mléčné výrobky, vejce Izolované frakce bílkovin z těchto potravin se také nejčastěji používají k výrobě DS

Bílkoviny rostlinné Nejsou plnohodnotné, i když správnou kombinací lze Nedoporučuje se vegetariánství nebo veganství, rozhodně ne u dětí Obiloviny, luštěniny, soja

Tuky Jsou bohatým zdrojem energie Využívány při vytrvalostních PA Při dostatečné stravě jich je také dostatek DDD 0,8-1g/kg TH Rozdělení : živočišné – rostlinné Rozdíl ve skladbě a využitelnosti v organismu Rostlinné obsahují esenciální MK, důležité pro obnovu buněk, regeneraci

Vitaminy Při stravě, která odpovídá nárokům energetickým i kvalitativním by mělo být vitaminů dostatek Většinou to tak není Při zimních sportech – zvýšené nároky na přísun, případnou suplementaci– vitamin C, vitaminy B, kyselina listová, vitamin D

Minerální látky Obecně důležité pro metabolismus Zimní sporty – zejména železo – vysoká nadmořská výška –zvýšená potřeba z důvodu zvýšené tvorby červených krvinek- adaptace na prostředí Zásoby železa pro tvorbu Hb Dávky – ženy 15 mg/den,muži 10mg/den -

Pitný režim Snažit se vyvarovat dehydrataci Kontrola příjmu tekutin Podíl tekutiny, která se dostane ze žaludku do střeva, kde je absorbována 300 – 400 ml tekutin před zátěží – zaplní žaludek

Pitný režim Doporučené nápoje – voda, čaj slabý, iontové nápoje v souvislosti s výkonem Důležitý je pravidelný přísun, ne nárazové pití Pro běžnou populaci 40ml /1 kg TH za den Při sportovním výkonu se potřeba zvyšuje Alespoň 500-750ml/60 minut trvání výkonu

Pitný režim Ztráty elektrolytů – nízké – není nutné je hradit – pouze Ca, Mg, vstřebávají se z 1/3, proto může být jejich c 3x vyšší než v potu Pobyt ve vysokohorském prostředí - ztráty jsou díky nízkému parciálnímu tlaku vodních par vysoké, zvýšená diuréza K se během zátěže uvolňuje z pracujících svalů Na pomáhá rychlému vstřebávání, váže i vodu v těle Čistá voda – 1 ml/cm střeva – voda z izoton se 400-500 mg Na a 6-8% S okolo 3-4 ml/cm Hypotonické – 1,6-2% S a Na 1200 mg/l – velmi slané

Na: 400-500 mg/l K: do 225 mg/l Ca: do 225 mg/l Mg: do 100 mg/l Glu do 5% Maltodextrin do 8%

Nápoje Dle délky výkonu volíme c – 60-90 minut – 3-ˇ% koncentrace látek Čím nižší teplota okolí - tím vyšší může být c látek Čím vyšší teplota okolí – tím více naředěný – méně S, ale více NaCl Každých 10-20 minut – 100-200 ml Limonáda – 10g S ve 100 ml Sůl do nápoje – 1g/litr

Pot Množství potu se úměrně zvyšuje při zvyšující se zátěži a vlhkosti vzduchu Z ICT a ECT Snížení objemu kr. plazmy může vést ke zhoršení prokrvení, dodávky O2 a odvádění odpadních produktů Ztráty v horku až 2l/hod Závažné příznaky až 10% hm Ztráta 2% hm – může vést ke snížené výkonnosti o 25%

Strava před výkonem Nejdůležitější!!! Hlavní příčina vyčerpání je nedostatečná zásoba energie Normalizace sv.glykogenu za 24 hod, v případě zdraví – při 7-10g /kg TH – pro 60-90 minut 4 hod před výkonem – 200-300g – zvyšuje výkonnost – po lačnění – zvyšuje se dostupnost S a současně se zpomaluje vstřebávání glu z GIT – stabilní glykémie

Superkompenzace Cílem je zlepšení výkonnosti Švédský model – již se od něj ustupuje – doba trvání 6-7 dnů Hypersacharidová dieta je přijatelnější – doba trvání 3 dny

Schéma příjmu sacharidů před výkonem 4 hod 4 g.kg-1 pevná strava (těstoviny, rýže, pečivo…) 3 hod 3 g.kg-1 2 hod 2 g.kg-1 1 hod 1 g.kg-1 tekutá strava (sportovní nápoj, gel, banán)

Strava během FA Gely – koncentrát S, doplněný o BCAA a stimulanty Tyčinky – 50 g přinese 30g S Neměly by obsahovat T a B vysoké dávky Ale MCT – neštěpí se složitě, přímo do kr.oběhu a jsou využity jako zdroj energie

Schéma příjmu potravy během výkonu

Strava po výkonu Záleží na náročnosti tréninku Důležité načasování – kritická doba pro regeneraci Doba 0 – 30 minut po výkonu kritických, pokud je trénink náročný- intenzívní Obecně platí – do 60 min po tréninku S a B Doporučuje se kombinace S v množství 1-2 g na 1 kg TH Nebo kombinace S a B v poměru 3 – 4 : 1 V době 0 – 4 hod. po výkonu množství S 1-2 g na 1 kg TH

Možné uvažovat o doplňcích stravy Tyčinky, energetické nápoje Stravu je možné zajistit z vlastních zdrojů – pečivo, šunka, sýr Po výkonu – tekutá forma je pro mnohé přijatelnější – lépe stravitelná Společně s jídlem důležitá hydratace

Shrnutí rizik NEDOSTATEK ENERGIE – vysoké energetické nároky, nedostatek času pro příjem stravy, alternativy DS PITNÝ REŽIM – nedostatek tekutin, dehydratace NEDOSTATEČNĚ PESTRÁ STRAVA – i Fe ŠPATNĚ ZVOLENÉ REGENERAČNÍ PROSTŘEDKY V RÁMCI VÝŽIVY

Specifika Vytrvalost, v kombinaci s faktory vnějšími Změny hmotnosti, váhové kategorie Nadmořská výška Teplota Pohlaví

Děkuju za pozornost