Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krajské zdravotnictví
Advertisements

místopředseda Asociace krajů ČR a hejtman Pardubického kraje
Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna.
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Podklad pro veřejné projednávání PÚR ČR září 2008 Brno.
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH Mirek Topolánek Předseda vlády ČR.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Vypracoval: Štěpán Bill
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
XII. Celostátní finanční konference Svaz měst a obcí ČR POKLES EKONOMIKY A DOPAD NA HOSPODAŘENÍ OBCÍ Pavel Bém Primátor hl. m. Prahy
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
1 Daň z nemovitostí: prostor pro reformu Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP Vysoká škola CEVRO Institut 18. února 2010.
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Ekonomická zpráva CDO, o.s. Valná hromada ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ROZPOČTU za období 1.1. – PŘÍJMY Celkové příjmy CDO do činí ,-
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
Ministerstvo financí ČR Výsledky auditu návrhu státního rozpočtu na rok 2007 Ministr financí Vlastimil Tlustý 1. náměstek Eduard Janota Poradce Miroslav.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2008.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
TK ministra obrany Pomoc AČR při povodních Jihočeský kraj 24 osob Jihočeský kraj 24 osob Moravskoslezský kraj 197 osob Moravskoslezský kraj 197.
Předsednictvo Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
1 Tisková konference Aktuální stav čerpání ČR z fondů EU Legislativní změny urychlující čerpání Přelouč, 22. března.
Příprava rozpočtu na rok zasedání S RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Porada ředitelky Krajského úřadu JMK s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III Brno, 10. prosinec 2015.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Soustava veřejných rozpočtů
Hospodaření obcí v roce 2016
Tisková konference ČMKOS
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Tisková konference ČMKOS
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009

2

3

4

5 Státní rozpočet na rok 2009 (1) •rozpočtové práce na přípravě návrhu rozpočtu na rok 2009 začaly již v měsíci únoru a březnu 2008 •vycházelo se z makroekonomické predikce MF z ledna 2008, kde růst HDP v b.c. činil 5,1 %, přičemž tento růst byl potvrzen i v dubnové predikci

6 Státní rozpočet na rok 2009 (2) •návrh rozpočtu na rok 2009 byl zpracován podle makroekonomické predikce z července 2008, kde se očekával růst HDP ve výši 4,8 % •v 1. pololetí 2008 nebyly známy informace o razantním poklesu HDP •první signály se objevily až v měsíci srpnu 2008, kdy vrcholily práce na sestavení státního rozpočtu na rok 2009 •deficit státního rozpočtu byl navržen ve výši 38,1 mld. Kč

7 Státní rozpočet na rok 2009 (3) I když se objevily první signály o možném propadu HDP, tak ještě v měsíci říjnu 2008 stále odhadovaly nejdůležitější instituce kladný růst HDP pro rok 2009, např.: •Ministerstvo financí + 3,7 % •Evropská komise + 3,6 % •Světová banka +2,5 % •ČNB +2,9 %  Odhad MF se tedy nijak dramaticky nelišil od odhadů jiných institucí.

8 Státní rozpočet na rok 2009 (4) •při projednávání návrhu SR na rok 2009 v PSP ČR byly snahy na vrácení rozpočtu k přepracování zejména příjmové části na základě zhoršené hospodářské situace •ministr financí nesouhlasil s přepracováním rozpočtu na rok 2009 vzhledem k velké míře nejistoty, kterou byly zatíženy jakékoli ekonomické předpovědi

9 Státní rozpočet na rok 2009 (5) •kompromisním řešením pak byl úkol uložený vládě, kdy měla předložit do 31. ledna 2009 písemnou zprávu předsedy vlády o změnách příjmů, výdajů a deficitu SR při zpomalení odhadovaného meziročního růstu HDP na 3%, 2% a 1% •v průběhu projednávání v RV PSP si výbor vyžádal ještě doplňující zprávu, která byla předána do 31. března 2009, rozšířená o změny při růstu HDP 0%, -1%,-2%

10 Opatření vlády v lednu 2009 •Vláda v lednu 2009 přijala usnesení č. 122, kterým  vázala vybraným kapitolám výdaje ve výši 6,5 mld. Kč  převedla prostředky z rezervních fondů OSS do příjmů kapitoly VPS na snížení deficitu státního rozpočtu ve výši 31,7 mld. Kč

11 Státní rozpočet na rok 2010 •vláda schválila návrh státního rozpočtu na rok 2010 s deficitem 230 mld. Kč •podíl deficitu veřejných rozpočtů na HDP v % (bez balíčku)

12 Daňová kvóta dle rozpočtové skladby v ČR (v %) – bez balíčku

13 Státní rozpočet na rok 2010 •vláda současně navrhla a schválila opatření na příjmové a výdajové straně rozpočtu ke snížení deficitu •legislativní opatření byla předložena PSP ČR •v případě schválení navržených opatření by podíl veřejných rozpočtu na HDP měl činit 5,2 %

14

15

16

17 Zvýšení DPH - příklad •současný stav – DPH sazba 9 % •nákup potravin v hodnotě 500,- Kč •zvýšení sazby o 1 p.b. na 10 % •nákup potravin se zdraží o 4,50 Kč (a to pouze za předpokladu, že celé zvýšení sazby se promítne do ceny potravin, což je nepravděpodobné)

Děkuji za pozornost.