Role transparentnosti a otevřené soutěže v zadávání zakázek Workshop o dopravním plánování, 10.11.2011 Pavel Přibyl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní elektronický nástroj (NEN)
Advertisements

Doporučené postupy při zadávání veřejných zakázek a veřejno- soukromých partnerstvích Jan Pavel.
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Dopady novely ZVZ na transparentnost veřejných zakázek v ČR Mgr. Martin Kameník, Oživení, o. s. Praha, 1. září 2011.
Příklady odstraňování bariér konkurenceschopnosti české ekonomiky
Veřejné zakázky Antonín Polický. Úvod • Máme dvě možnosti, jak systém veřejných zakázek (VZ) koncipovat: 1.Jako systém proti „gaunerům“ 2.Jako systém.
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Elektronické zadávání veřejných zakázek
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ekonomická analýza fungování institutu veřejných zakázek v ČR Jan Pavel Květen 2010.
Elektronické učebnice Ing. Zdeněk Pavlík. Hlavním cílem tvorby elektronických učebnic je zlepšení podmínek pro výuku technických oborů, včetně zvyšování.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Korupce a veřejné zakázky
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zkušenosti s dobrovolnou transparentností zadávání veřejných zakázek Mgr. Jan Farský starosta.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Město Třebíč - Elektronizace veřejných zakázek. Zadávání veřejných zakázek Zadávání veřejných zakázek je upraveno: –Zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Ekonomika malých a středních podniků
Seminář pro žadatele IROP
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Seminář pro žadatele IROP
Veřejné zakázky Robert Páleník
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Role transparentnosti a otevřené soutěže v zadávání zakázek Workshop o dopravním plánování, Pavel Přibyl

Zdroje: • Analýza TI • doporučení NERV • nálezy a podněty NKÚ • nový zákon o VZ

1. Transparency International

Zjištění: • Dle ekonometrické analýzy mají významný vliv na dosahované ceny počty nabízejících a typy soutěží. • Ostatní uvažované proměnné se ukázaly jako nevýznamné. • Vztah mezi počtem nabízejících a dosahovanou cenou je nepřímo úměrný. Každý dodatečný nabízející s sebou přináší pokles konečné ceny v průměru o 4,4 % předpokládané ceny. • Naopak užší typ zadávacího řízení způsobuje růst vysoutěžené ceny (oproti situaci při použití otevřeného řízení) v průměru o 19,8 % ceny předpokládané.

Jaké faktory ovlivňují počet soutěžících? • Předpoklad: S růstem velikosti zakázky bude počet nabízejících klesat. Na trhu se vyskytuje pouze omezený počet firem, které jsou schopné realizovat rozsáhlé stavby. • Avšak empirická data to nepotvrzují. Závislost mezi velikostí zakázky a počtem nabízejících není statisticky významná. • Naopak, podstatně silnější vztah lze identifikovat v případě váhy nabízené ceny jako kritéria. Snížení váhy nabízené ceny jakožto hodnotícího kritéria ze 100 na 50 % vede v průměru k poklesu počtu nabízejících o 4. Pokud tento závěr propojíme s předešlými výsledky, znamená to růst dosažené ceny v rozsahu cca 18 % předpokládané ceny.

Jak to vysvětlit? • Může jít o projev nedůvěry nabízejících v regulérnost soutěže. Vzrůstá vliv subjektivnosti a tedy i prostor pro případnou manipulaci. Některé firmy tyto soutěže považují za rizikovější a nechtějí vynakládat prostředky na přípravu nabídek či poplatky za vyzvednutí zadávací dokumentace. • Není také pravda, že zadávání infrastrukturních staveb ve velkých celcích přináší nižší ceny díky očekávaným úsporám z rozsahu. Naopak, vysoké požadavky na potenciální dodavatele vedou ke snížení míry konkurence. • Typický příklad špatně nastavené zakázky: stavba posledního úseku dálnice D8. Zde zadavatel (ŘSD) na celý úsek vyhlásil jednu velkou zakázku a váhu nabízené ceny snížil na pouhých 40 %. Výsledek: přihlášení pouhých dvou nabízejících a konečná cena přesně na úrovni ceny předpokládané. Úvahy o inkasování úspor z rozsahu se nepotvrdily. • Naopak, rozdíl oproti ceně předpokládané činí například u otevřené soutěže se 7 nabídkami v průměru 30 % směrem dolů.

Doporučení pro ČR • Vyhnout se vypisování velmi rozsáhlých veřejných zakázek v situaci, kdy to není technicky nezbytně potřebné. • Preferovat volbu kritéria nejnižší nabídkové ceny. Používání kritéria ekonomické výhodnosti je možné ospravedlnit pouze technologickými důvody. Dílčí kritéria, jako doba výstavby či délka záruky, by neměla být u infrastrukturních staveb používána. • Nadbytečná přísnost kvalifikačních kritérií vede k restrikci na nabídkové straně. • Aby došlo ke zvýšení počtu nabízejících, je nutné snižovat administrativní náklady soukromých subjektů spojené s účastí v soutěžích o veřejné zakázky. Jako vhodné se jeví aktivní oslovování potenciálních firem, a to jak v ČR, tak i v zemích EU.

2.1 NERV 2009: • „To co stavíme dnes, není tím, co naše ekonomika nejvíc potřebuje“ • Viz NERV, Závěrečná zpráva, září 2009, viz centrum/dulezite- dokumenty/zaverecna-zprava-narodni-ekonomicke- rady-vlady-nerv-61645/ centrum/dulezite- dokumenty/zaverecna-zprava-narodni-ekonomicke- rady-vlady-nerv-61645/ • Znepokojivý je i jiný závěr, podle kterého jsou české infrastrukturní zakázky dražší o 62% oproti cenové hladině v oblasti bytové výstavby a o 38% oproti cenám výstavby celkem, zatímco ve srovnatelném zahraničí (např. v Rakousku), tomu tak není.

2.2. NERV 2011: Hlavní problémy zadávání veřejných zakázek v ČR 1.Rozhodování o potřebnosti nákupů není spojeno s kvalitní ex-ante analýzou hospodárnosti, účelnosti a efektivnosti. Výsledkem je nákup nepotřebných statků. 2. Při přípravě VZ a jejich kontrole nejsou aplikovány ekonomické postupy při definici předmětu plnění, stanovování kvalifikačních kriterií a dílčích hodnotících kriterií (to znamená, že lze ušít zakázku na míru určité firmě, aniž by byl porušen zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách). 3. Trh VZ je málo transparentní. V roce 2009 prošlo pouze 45 % trhu veřejných zakázek přes otevřená řízení. Značná část prostředků prochází přes zakázky malého rozsahu, které nejsou povinně zveřejňovány na internetu a které nepodléhají kontrole ÚOHS. Příčinou je příliš vysoký limit - v přepočtu na paritu kupní síly třetí nejvyšší v EU.

• 4. Nízká míra konkurence. Průměrný počet podaných nabídek do soutěží o VZ je v ČR nižší než v zemích EU. I přes určité zlepšení v posledních letech je stále jedna pětině zadávacích řízení realizována pouze na základě nabídky jednoho dodavatele,kde tudíž nelze dosáhnout úspor z efektu konkurence. • 5. Nedostatečně fungující kontrolní mechanismy (méně než polovina kontrolovaných subjektů nějak reaguje na kontroly ÚOHS a NKÚ, kontroly realizované podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole jsou vesměs čistě formální).

Průměrné a mediánové počty nabídek v zemích EU

Procentuální distribuce VZ podle počtu podaných nabídek

Konkureční efekt u sektorových a veřejných zadavatelů

Jak neefektivní jsou veřejní zadavatelé? • Pokud by veřejní zadavatelé zadávali stejně efektivně jako sektoroví, došlo by u sledovaných zakázek za 258,4 mld. Kč k celkové úspoře 24,2 mld. Kč bez DPH, což představuje 9,3 % jejich hodnoty.

Návrhy řešení NERV, 1 • Zavedení principů 3 E (hospodárnost, účelnost a efektivnost) přímo do zákona č. 137/2006 Sb., o VZ a jejich promítnutí do kontrolních procesů. • Předvýběrové řízení. Povinná oponentní řízení budou u větších zakázek nutnou podmínkou pro vypsání výběrového řízení. To přinejmenším zkomplikuje vypisování řízení na zbytečné nebo dokonce škodlivé projekty • Snížení limitů pro zakázky malého rozsahu (povinnost vypsání zadávacího řízení). Z 6 mil. Kč pro stavební zakázky a 2 mil. Kč pro ostatní na 1 mil. Kč a dále vytvořit speciální typ zakázek se zjednodušeným zadávacím řízením v intervalu od 300 tisíc Kč do 1 mil. Kč. • Transparentnost. Povinně zveřejňovány budou smlouvy, dodatky a krátké informace o výsledku realizace veřejné zakázky.

Návrhy řešení NERV, 2 • Kvalifikační předpoklady. Zadavatel často formuluje kvalifikační předpoklady tak, aby eliminoval konkurenci a zvítězit mohl jen předem určený uchazeč. Současný systém je potřebné zjednodušit a otevřít tak trhu pro více firem. • Standardní specifikace, vzorové dokumentace. Většinu zakázek lze specifikovat pomocí standardních šablon. Lze zpracovat celý katalog vzorových zadávacích dokumentací a vytvořit databáze „normálních“ cen standardizovaných komodit. • U staveb dopravní infrastruktury zavést povinnost používat otevřená řízení a při existenci kvalitní projektové dokumentace soutěžit pouze na základě ceny (případně celoživotních nákladů). Při realizaci stavby věnovat zvýšenou pozornost kontrole kvality a dodržování technologických postupů.

Návrhy řešení NERV, 3 • Definovat minimální počet soutěžících - povinnost identifikovat alespoň pět firem na relevantním trhu, které se mohou do tendru přihlásit. Pokud by jich bylo méně, zadávací dokumentace by se musela přepracovat. • U PPP projektů zadat externí oponenturu finančního modelu zaměřenou zejména na jeho předpoklady. Tyto oponentury nesmí provádět firmy podnikající v oblasti organizací koncesních řízení. • Zavést elektronické aukce. • Výroční zpráva. Každoročně zpracovat „Zprávu o stavu VZ v ČR“ obsahující popis fungování systému prostřednictvím vybraného setu indikátorů (např. průměrný počet získaných nabídek, procento prostředků alokovaných prostřednictvím institutu zakázek malého rozsahu atd.); na jejím základě bude možné vyhodnocovat dopady uskutečněných kroků. Tyto indikátory zveřejňovat i na úrovni jednotlivých resortů, obcí a významnějších státních organizací.

3. Cena zakázky z pohledu NKÚ • NKÚ má podle § 30 zákona č. 166/1993 Sb. povinnost zveřejnit kontrolní závěry z provedených kontrol a zaslat je parlamentu a vládě a na požádání ministerstvům. Není ale upravena odpovídající povinnost kontrolovaných subjektů nebo subjektů jim nadřízených (nadřízený, zřizovatel a podobně) vypořádat se se závěry kontroly a přijmout odpovídají opatření. Příklad: Citace z kontrolního závěru 10/15 (D3): • MD vydalo v návaznosti na usnesení vlády ze dne 8. června 2009 č. 715 krizový plán k dosažení úspor při výstavbě dopravní infrastruktury. Účinnost krizového plánu, který obsahoval 8 konkrétních úkolů, však byla ve vztahu k výstavbě dálnice D3 nulová.

• Novelizovat zákon č. 184/2006 Sb. Zákon o vyvlastnění s tím, aby příslušná novela byla přijata do konce září 2009, nebyl splněn, neboť MD nepodniklo do července 2010 žádné kroky k jeho splnění, • Změnit normy pro projektování pozemních komunikací, mostů a tunelů byl splněn se závěrem, že normy není nutno měnit, • Provést expertizy projektů připravovaných staveb s cílem specifikovat možné úspory byl proveden u dvou staveb dálnice D3 s tím, že žádné úspory nebyly navrženy, • Změnit systém motivace projektantů k optimalizaci nákladů na stavby nebyl splněn, přestože změny měly být vyzkoušeny na pilotním projektu se zahájením v září • Dokončit model práce s cenovými normativy jako nástroje pro kontrolu cen. Poznatky z kontroly však ukazují, že cenové normativy se nestaly objektivním nástrojem působícím k optimalizaci cen staveb.

• Po schválení investičního záměru dochází v dalším průběhu jeho realizace k podstatným změnám ekonomických parametrů, a to bez dostačujícího odůvodnění, což má za následek nárůst nákladů řádově i v desítkách procent oproti původně schválenému záměru (např. až o 68%, viz kontrolní závěr z kontrolní akce č. 02/13 a č. 10/15). • Dochází k manipulování výběrových řízení v rozporu se zákonem o VZ, např. účelovým používáním zadávacích podmínek umožňujících subjektivní hodnocení, v jehož důsledku se zužuje okruh uchazečů (viz kontrolní závěr z kontrolní akce č. 06/03). • Nekvalitní přípravná fáze realizace zakázek má za následek častou změnu časových parametrů a neúměrné prodlužování termínů jejich dokončení spolu se zvyšováním nákladů (viz kontrolní závěr z kontrolní akce č. 07/04, kde bylo konstatováno zpoždění o 12 let).

• Výběr řešení státním investorem sice probíhá výběrem z několika variant, ale pouze na základě např. architektonických a krajinářských hledisek. Finanční náročnost, tedy posouzení hospodárnosti dané varianty, hraje podružnou roli, ačkoliv by mělo být prioritním kritériem (viz kontrolní závěr z kontrolní akce č. 04/26 nebo č. 06/03). Podkladem pro výběr z variant nejsou objektivní analýzy ekonomického charakteru. • Vysoký počet neodůvodněných víceprací, a to zejména z důvodu nedostatků v přípravných fázích projektu. • Absence nástrojů k zabezpečování optimalizace cen staveb.

4.1 Návrh novely zákona o veřejných zakázkách (podle vládního návrhu) • Snížení zákonných limitů pro zadávání veřejných zakázek. • Zavedení principu, že všechny informace/dokumenty jsou veřejné nebo musí být poskytnuty na žádost (zák.o svobodném přístupu k informacím), se stanovenými výjimkami. • Stanovení povinnosti zadavatele určité informace/dokumenty zveřejňovat, zejména skutečně uhrazenou cenu. • Zveřejňování smlouvy uzavřené na veř. zakázku (>500 tis.Kč, neutaj.informace/voj.mat). • Zahrnutí povinnosti vypracovat a uveřejnit ekonomické zdůvodnění přiměřenosti požadavků na technické kvalifikační předpoklady, odůvodnění stanovení předmětu VZ, způsobu hodnocení VZ vzhledem k potřebám zadavatele. • U významných zakázek (nad 300 mil.Kč/stát, nad mil.Kč/municipality) schvalování vládou/zastupitelstvem/orgánem rozh. o hospodaření práv.os. zřízených/financovaných státech/municipalitou.

• Povinnost zadavatele zrušit zadávací řízení, pokud obdrží (či zůstane k hodnocení) méně než tři nabídky - se stanovenými výjimkami: • Atd. viz IVD: nim_stavitelstvi_jak_korupce_ovlivnuje_jejich_cenu/1529- diskuse?tab=program nim_stavitelstvi_jak_korupce_ovlivnuje_jejich_cenu/1529- diskuse?tab=program

Děkuji za pozornost Pavel Přibyl