CESTOVNÍ RUCH V CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍCH Rešerše odborné literatury

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Venkovská turistika a certifikace
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
MUZEA NA FRÝDLANTSKU Projektové dny pro školy
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Dotační příležitosti.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
P REZENTACE MAS K RÁLOVSKÉ STEZKY O. P. S. Cestovní ruch a formy podpory Chotěboř
Společný regionální operační program (SROP) GRANTOVÁ SCHÉMATA KARLOVARSKÉHO KRAJE Aktuální stav průběhu 1. kola výzvy.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Cykloturistika Produkty Služby Infrastruktura Propagace.
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Prezentace turistické oblasti
Analýza potenciálu cestovního ruchu v turistické lokalitě Hranicko
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
Nadacepartnerstvi.cz cyklistevitani.cz Cyklisté vítáni Konference Společně správným směrem - spolupráce s partnery i médii Ostrava, 10. prosince 2009 Certifikace.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto: „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“ Projekty spolupráce.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Venkovská turistika podnikatelské minimum
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
2. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 13:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
PROJEKTY SPOLUPRÁCE Velichovky, 22. června 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Sdružení Český ráj Destinační management v TR Český ráj.
Sdružení Český ráj. 2 Projektové záměry Regionální projektové záměry pro období : Marketingové a koordinační aktivity v CR Rozvoj doplňkové infrastruktury.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Jana Vavryčuková manažerka
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Agroturistika a venkovská turistika
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
ALTERNATIVY PRO FRÝDLANTSKO
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Značka „Českosaské Švýcarsko
Výsledky projednávání
Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy
Transkript prezentace:

CESTOVNÍ RUCH V CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍCH Rešerše odborné literatury Zpracovatel: PhDr. Jitka Doubnerová V rámci projektu Alternativy pro Frýdlantsko

STRUKTURA STUDIE – TÉMATA KAPITOL Cestovní ruch je jako oheň: kuchař na něm uvaří polévku, ale jinému může spálit dům. Neznámý autor STRUKTURA STUDIE – TÉMATA KAPITOL Cestovní ruch v chráněných územích: zkušenosti, příležitosti, rizika Produkty cestovního ruchu šetrné vůči životnímu prostředí Systémy řízení a certifikace podle environmentálních principů v cestovním ruchu Příklady dobré praxe PREZENTACE Shrnutí studie Možnosti na Frýdlantsku

Ochrana přírodních oblastí a rozvoj cestovního ruchu Území se zachovalou přírodou je a zůstane atraktivní, jestliže při svém rozvoji respektuje limity dané zákony Jaké činnosti jsou v území možné, aby nebylo poškozeno? trendy rozvoje cestovního ruchu Co návštěvníci vyžadují? Proč si naši oblast vyberou ve vysoké konkurenci jiných? kapacitu území Kolik lidí, aut, areálů už je příliš mnoho? Kolik návštěvníků a zařízení už je příliš mnoho? Jizerské hory charakterizovány jako přetížené (Program rozvoje LK). Hrozí nejen devastace přírodních hodnot, ale snížení atraktivity pro samotné návštěvníky. Zájem návštěvníků o ochranu přírody, aktivitu a poznávání území, o individuální a osobní zážitky (příběhy), zkracování doby pobytu

Zkušenosti odjinud - doporučení pro plánování rozvoje cestovního ruchu v chráněných územích Organizace a instituce ochrany přírody jsou zdrojem cenných informací o území: limity, management chráněných území a z něj vyplývající příležitosti a omezení přírodní hodnoty území, zajímavosti, výjimečnost území Areály a zařízení cestovního ruchu umisťovat především do území odolných vůči poškození, myslet na přístupové cesty, zázemí, zdroje (voda, energie). Posílit podíl místní komunity na plánování rozvoje CR, maximálně využívat místní kapacity a zdroje. Podporovat širokou distribuci příjmů z CR, především pro místní komunitu (mzdy pro místní obyvatele, příjmy za služby a místní produkty pro místní podnikatele) – zabránit úniku příjmů z regionu.

Produkty cestovního ruchu šetrné vůči životnímu prostředí Zároveň s formou je nutné uvažovat i o rozsahu, typu podporovaných akcí a dopadech na životní prostředí. I formy šetrné při individuálním provozování, jako je pěší turistika, cyklistika, běžecké lyžování apod. mohou při chaotickém rozvoji nebo při uspořádání masové akce znamenat příjmy pouze pro pořadatele náklady spojené s likvidací následků a škod pro veřejnou správu.

Systémy řízení a certifikace podle environmentálních principů v CR Environmentání systémy řízení Green engineering (projektování a výstavba šetrné vůči ŽP) Green management Green marketing EMAS, ISO 14001 Certifikace ekologicky šetrných služeb The Flower Ubytování na venkově ECEAT Quality Label Cyklisté vítáni ENVIRONMENTÁLNÍ ŠETRNOST JE V CESTOVNÍM RUCHU KONKURENČNÍ VÝHODOU!

Programy, produkty CR a možnosti na Frýdlantsku Greenways – Zelené stezky (Nadace Partnerství) Frýdlantsko: Krakonošova stezka, Heřmanička Prázdniny na venkově, Stezky dědictví (ECEAT) Frýdlantsko: Selský dvůr (Raspenava), Hlaváč (Ves)

Příklady dobré praxe: Úspěšné projekty cestovního ruchu ve venkovských oblastech 10 příkladů z databáze projektů programu LEADER – venkovské oblasti „starých“ zemí Evropské unie „Jednoduché“ projekty cvičná horolezecká stěna a sportovní centrum vyhlídková a zážitková stezka v korunách stromů rekonstrukce kláštera na kulturní centrum Rozvoj lidských zdrojů kurz pro místní průvodce značka kvality místní produkce Rozsáhlé projekty plánování rozvoje, interpretace místního dědictví, dlouhodobé programy managementu destinace

Stezka v korunách stromů Území bez zvláštních atraktivit vysoká návštěvnost Využití místního materiálu Práce pro místní lidi Doplňkové služby: informační centrum průvodci ubytování (Tarzanův dům) občerstvení naučná stezka prodej suvenýrů Možnosti na Frýdlantsku – přírodní lokality mimo chráněná území (např. Pekelský vrch…)

Cvičná horolezecká stěna a sportovní centrum Chátrající zemědělský objekt sportovní centrum s atraktivní nabídkou Využití objektu Nabídka pro volný čas Práce pro místní mladé lidi Doplňkové služby Občerstvení Tréninky Teambuildingové programy Možnosti na Frýdlantsku: nevyužité zemědělské, tovární i jiné objekty

Ekomuzeum Zemědělská oblast region s řadou drobných muzejních expozic Využití tradičních činností a provozoven Doplňková práce pro zemědělce a zpracovatele Modernizace provozů, dosažení standardů Doplňkové služby Občerstvení Průvodci Programy – ucelená nabídka pro region Možnosti na Frýdlantsku: Lunaria a ekocentrum/srub – Jindřichovice p.S., sklárna Spiderglass – Heřmanice, malá muzea (frýdlantský betlém, Višňová, Pertoltice, Horní Řasnice, mlýn v Krásném Lese), dílny výtvarníků a řemeslníků…

Plánování rozvoje cestovního ruchu s účastí veřejnosti Všeobecná představa o rozvoji cestovního ruchu strategický plán rozvoje plán postupné obnovy památek spolupracující organizace, společné řízení, komunikace inovativní využití přírodního a kulturního dědictví (programy) informační systémy v krajině, průvodci, společná propagace Možnosti na Frýdlantsku: rozvojové osy - využití existujících produktů (Stezky dědictví, Via Sacra), klíčových subjektů (zámek, MCDO, lázně) a akcí (Otvírání Smědé, Eurovandry…), zlepšení infrastruktury (bezpečné stezky, obnovené a živé památky) fungující služby - informační centra, ubytování, stravování, programy společné řízení a marketing

Via Sacra, Stezky dědictví – skryté poklady Frýdlantska www.via-sacra.info www.epruvodce.info