Zahraniční obchod Platební podmínky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Individuální a originální řešení Vašich potřeb Pojišťujeme rizika vývozních úvěrů ve stovce zemí světa.
Úvěrové operace.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Aktivní obchody bank Bankovníctvo a finančníctvo
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_20 NázevÚvěry Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekFinanční gramotnost.
SYSTEMATIZACE BANKOVNÍCH PRODUKTŮ. AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
BANKOVNÍ ZÁRUKY.
Bankovní záruky Lukáš Pozník Martin Veverka.
Materiál slouží při výuce učiva „SMLOUVY“. Kupní smlouva.
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Marketingové řízení zahraničního obchodu Katedra řízení podniku
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Monika Franková a Jana Vaňková
Bankovní operace.
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Finanční účty lze rozdělit do těchto skupin: a) aktivní Pokladna Ceniny Bankovní účty Majetkové cenné papíry k obchodování.
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Řízení zahraničních obchodů
Zahraniční obchod Dovozní operace. Dovozní operace jsou všechny potřebné činnosti, které dovozu předcházejí a s dovozem souvisejí. Dovozní operace jsou.
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV
Placení v ZOB.
DOKUMENTÁRNÍ INKASO.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Rizika mezinárodního obchodu
1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_008 Název školy Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Jazyková.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Úvěrové obchody Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Platební / obchodní bilance
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zahraniční obchod III. Dodací a platební podmínky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_93 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Miloš Krejčí
STRUKTURA OBCHODNÍ FAKTURY Hradcová Michaela, Šťastná Veronika, Ustohal Ondřej, Skákalová Jana.
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [B_MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Úrokový swap 12. října Co je úrokový swap Druh finančního derivátu. Slouží k zajištění pohyblivé úrokové sazby úvěrů. Dochází ke změně pohyblivé.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Financování obchodu do Indie Ondřej MICHALOVSKÝ Ministerstvo zahraničních věcí Praha, KORPORÁTNÍ BANKOVNICTVÍ SPECIALIZOVANÉ OBCHODNÍ AKTIVITY.
Management napříč kulturami Katedra řízení podniku Téma 6 – platební podmínky, smluvní vztahy.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
JJ Mois Année Ukrajina ošetření exportních rizik a role bank Milada Kubernátová, Trade Finance.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 | FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU Peru a Ekvádor Michal Nejedlý vedoucí oddělení Trade Finance Září 2016.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Aktivní bankovní operace – úvěry
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Katedra řízení podniku
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
Vládní program na podporu exportu
ICC - Teritoriální setkání Island
Zahraniční obchod Dovozní operace.
Transkript prezentace:

Zahraniční obchod Platební podmínky

Platební podmínka stanoví místo, dobu a způsob úhrady kupní ceny kupujícím. V některých případech stanoví např. i výši úroku nebo platební měnu.

Faktory ovlivňující volbu platební podmínky druh zboží, finanční náročnost koupě, u některých druhů zboží vznikla zvyková pravidla (např. u investičních celků pravidlo: zaplatit část kupní ceny akontací, část při dodání a na část poskytnout úvěr), teritorium obchodu – výrazně se projevují rozdíly mezi vyspělými státy a rozvojovými zeměmi, ale i jednotlivé země mají ve vztahu k platebním podmínkám svá specifika daná např. místními zvyklostmi, právními předpisy,

zvláštnosti užité obchodní metody – např zvláštnosti užité obchodní metody – např. nákup zboží na aukci většinou vylučuje využití úvěru, charakter obchodního partnera – jeho ekonomické postavení na trhu, finanční síla, obchodní spolehlivost, zkušenosti s obchodováním s ním atd. finanční situace podniku – jeho finanční možnosti a cíle.

Doba placení Placení lze uskutečnit: předem, při dodání zboží, po dodání zboží (poskytnutí úvěru).

Placení předem Je výhodné pro dodavatele, odběratel financuje obchod, placení celé kupní ceny předem se v mezinárodním obchodě používá poměrně zřídka při hodnotově malých dodávkách nebo na vysoce rizikových trzích.

Placení při dodání zboží V mezinárodním obchodě se užívá téměř u všech druhů zboží, nejčastější jsou tzv. dokumentární formy placení, k placení dochází buď při předání dokumentů prodávajícím nebo při jejich převzetí kupujícím, dokumenty se předávají většinou prostřednictvím bank.

Placení po dodání zboží Je výhodné pro kupujícího, ale zatěžuje vývozce, neboť musí úvěrovat obchod po sjednanou dobu a nést rizika, která jsou s poskytnutím úvěru spojena.

Formy placení Nejjednodušší, ale v mezinárodním obchodě málo užívanou formou je placení v hotovosti, častější formou placení jsou tzv. hladké platy, při kterých banka provádí převod peněz do zahraničí na základě instrukcí příkazce, pro mezinárodní obchod jsou vhodné dokumentární formy placení.

Jednotlivé platební podmínky akontace – jedná se o částečné placení předem v kombinaci s dalšími platebními podmínkami, dokumentární akreditiv, dokumentární inkaso, dodávky na otevřený účet nebo tzv. otevřený úvěr, úvěry.

Akontace Akontace je zaplacení části kupní ceny předem, účelem je omezit riziko dodavatele plynoucí z případného odstoupení kupujícího od kontraktu, užívá se často u velkých kontraktů s delší dodací a platební lhůtou, pravidelně je používána pro dodávky výrobků zhotovované podle požadavků odběratele, kde by odstoupení kupujícího od kontraktu vedlo k neprodejnosti výrobků.

Dokumentární akreditiv Dokumentární akreditiv vzniká uzavřením smlouvy o otevření dokumentárního akreditivu. Jedná se o závazek banky zaplatit vývozci (prodávajícímu), pokud splní sjednané (akreditivní) podmínky, zpravidla předloží dohodnuté doklady.

Princip dokumentárního akreditivu

Dokumentární inkaso Velice častá platební podmínka v zahraničním obchodě. Jedná se o smlouvu s bankou, kdy prodávající předkládá bance dokumenty a pověřuje ji, aby zajistila jejich předání kupujícímu proti zaplacení kupní ceny nebo proti akceptaci směnky.

Princip dokumentárního inkasa

Dodávky na otevřený účet Jedná se o krátkodobý obchodní úvěr, který nebývá dále zajišťován. Výhodou jsou velmi nízké náklady. Odběratelé platí v lhůtách podle splatnosti faktury nebo podle zvyklostí dané země (např. 30, 60, 90 dnů od data splatnosti faktury). Tuto podmínku lze v mezinárodním obchodě použít jen mezi dlouhodobými obchodními partnery, kteří si vzájemně důvěřují.

Úvěry V mezinárodním obchodě se využívá: dodavatelský (obchodní) úvěr – u všech druhů zboží, krátkodobý úvěr – u spotřebního zboží, surovin nebo potravin, střednědobý a dlouhodobý úvěr – u větších dodávek strojů, zařízení a investičních celků.