Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aktivní bankovní operace – úvěry

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aktivní bankovní operace – úvěry"— Transkript prezentace:

1 Aktivní bankovní operace – úvěry
Předmět: Ekonomika podniku Ročník: 4. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Zdenka Babiánková Aktivní bankovní operace – úvěry Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními pojmy finanční gramotnosti. Postavení banky v roli věřitele , principy úvěrových obchodů. Materiál je určen pro pochopení základních druhů úvěrů a umět je příležitostně využit v praktickém životě. Klíčová slova: Smluvní vztah, principy, pojmy, druhy a charakteristika úvěrů, úroková sazba. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti. Sada: 22 Číslo materiálu: VY_62_INOVACE_EPG4_16

3 Aktivní(úvěrové) bankovní operace
Nejčastější je úvěrová činnost, banka vystupuje v aktivní roli věřitele (klient nemá na úvěr právní nárok). Smluvní vztah věřitel (banka) dlužník (klient)

4 Principy úvěrových obchodů
1. Návratnost úvěru - schopnost dlužníka splatit úvěr ve sjednané lhůtě, banka se sama zajistit proti případnému nesplácení 2. Výnosnost úvěru - výše úrokového výnosu z úvěrů tak, aby banka vydělala (schopnost občanů a firem zaplatit)

5 Pojmy úvěr - dočasné postoupení peněz dlužníkovi, který
se zavazuje dluh splatit i s úroky úrok - peněžní odměna za zapůjčení peněz úroková sazba - procentní podíl úroků z půjčení může být: roční p.a. (per annum) pololetní - p.s. (per semestrum) čtvrtletní - p.q ( per guartale) měsíční - p.m (per mensem)

6 Pojmy úrokové období - doba, za kterou se úroky počítají
úmor (jistina) - vlastní splátka úvěru anuita pravidelná splátka ve stejné výši (úrok i úmor) umořovací plán - způsob splácení úvěru RPSN - je roční procentní sazba nákladů Úroková sazba úvěru fixní -je pevně stanovena na určité období v % variabilní - může se měnit podle sazby banky

7 Způsob splácení úvěru a úroku
úvěr je splatný najednou v době splatnosti, pevně sjednán termín splatnosti a celá částka je splacena najednou. Úroky jsou však splatné na konci sjednaných period (zpravidla 3, 6 nebo 12 měsíců) úvěr splatný najednou po uplynutí výpovědní lhůty- - výpovědní lhůta je dohodnuta předem úvěr splácený v pravidelných splátkách,je umořován (splácen) v pravidelných splátkách (měsíční, čtvrtletní,..) zároveň se splátkami úvěru jsou splatné i úroky. 

8 Charakteristika úvěrů
1. Podle splatnosti a) krátkodobé se splatností do 1 roku : kontokorentní úvěr eskontní úvěr akceptační úvěr revolvingový úvěr lombardní úvěr

9 Druhy úvěrů b) střednědobé a dlouhodobé úvěry se splatností delší
hypotéční úvěr emisní úvěr lombardní a revolvingový spotřební půjčky občanům speciální forma úvěru -odkup pohledávek před dobou splatnosti faktoring forfaiting 2. Podle zajištění zajištěné nezajištěné

10 Druhy úvěrů 3. Podle účelu 4. Podle poskytované měny
účelové neúčelové 4. Podle poskytované měny korunové devizové 5. Podle místa a způsobu poskytování přímé nepřímé

11 Druhy úvěrů 6. Podle způsobu čerpání 7. Podle účelu a subjektu
jednorázové opakované - dle úvěrové linky 7. Podle účelu a subjektu úvěry pro podnikatelské účely úvěry pro občany úvěry mezibankovní úvěry jiné (např. obcím)

12 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje ŠVARCOVÁ, J. Ekonomie - stručný přehled, 2011/2012. Zlín,CEED, s. ISBN NOVESKÝ, I. Slabikář finanční gramotnosti. 1. vyd. COFET, a.s., s. ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: Ilustrace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Aktivní bankovní operace – úvěry"

Podobné prezentace


Reklamy Google