Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

Liturgický rok.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Průlet liturgickým rokem
VY_32_INOVACE_ 04_ Lidé a čas Kalendář (SADA ČÍSLO 2)
Vypracoval: Michal Klaus
Ať je hodně dárečků u každého stromečku, v každém ať je zabalen jeden šťastný den v každém ať je zabalen jeden šťastný den.
Ať je hodně dárečků u každého stromečku, v každém ať je zabalen jeden šťastný den v každém ať je zabalen jeden šťastný den.
úkol 1 O Vánocích slavíme narození: A Santa Clause B Ježíška C Josefa D Boha.
Vytvořeno: Michalem Málkem
VY_32_INOVACE_06_Lidé a čas
Jesličky. Hra Jesličky..A jak to vlastně bylo??? Pár lidi s Orlové a Osrtavy se jednou rozhodly, že secvičí nějaké to divadlo:-).A jak tak čas běžel,děti.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VÁNOČNÍ SNĚNÍ Draha Soukupová DD VAL.KLOBOUKY-Smolina Prosinec 2011.
Náboženská literatura
LIDOVÝ SVÁTEK TŘÍ KRÁLŮ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název Velikonoce, pašijový týden
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Dny v týdnu úterý pondělí čtvrtek středa sobota pátek neděle
Průlet liturgickým rokem
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Ať je hodně dárečků u každého stromečku, v každém ať je zabalen jeden šťastný den v každém ať je zabalen jeden šťastný den.
Velikonoční Romance.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vajíčka Malovaná vajíčka Děti hledající vajíčka. Velikonoce v Německu Julie Kölblová, Sabina Bajajová a Dajana Zámečníková.
Vánoční příběh.
Tradice Velikonoc.
Řízek, salát, stromeček, a už je tu zvoneček
1. Kampak to spěcháte, pastýřové. Co je to za hvězdu v noci tmavé
Za dveřmi je … ZIMA.
Anotace Materiál je vhodný ke společné práci žáků 3.třídy jako opakování učiva o kalendáři a o čase. Opakování může být motivováno některou hrou, doporučuji.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
VY_32_INOVACE_Lul_III_13 Vznik křesťanství v Římě Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Na výletě v Bruselu Alena Rampová Mateřská škola Kličkova vila Příbram.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
MOJE VYSNĚNÁ ŠKOLA. Škola by měla začínat v 10:00 a končit by měla v 12:30. Abychom nemuseli vstávat tak brzo. A končila by dříve, abychom se mohli po.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_09_ Leden Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník třída Autor
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
PYŽAMOVÝ DEN v MŠ a ZŠ KLOBOUKOVÝ DEN v MŠ a ZŠ
Šťastné a veselé svátky Vánoční
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_32_INOVACE_11_Vánoce Téma: Vánoce
Autor: Mgr. Radana Marelová
Troufneš si? Uvítání, představení se. Nalákání na kvíz, budou odměny , ale největší odměnou je vlastní poznání. Budeme na to mít 10 minut. O jaké lidi.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
EU_32_sada1_11_SV_Tři králové_Cup
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
polovina 1. století našeho letopočtu
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2011
JEDNOU ZA ROK PŘIJDOU VÁNOCE   .
LVK Sobota ráno Karolína Siřínková
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.26_Cas Datum: 12.
Transkript prezentace:

http://deti.vira.cz/Liturgicky-rok-kalendar/Vanoce/Vanocni-pribeh

PÍSNIČKA

Tři králové - Kašpar, Melichar a Baltazar 6. ledna Mnoho dětí na světě zná příběh o Kašparovi, Melicharovi a Baltazarovi. Podle legendy to byli králové z Východu, v Bibli jsou však nazýváni mudrci, protože byli velmi učení. Vyznali se v mnohých vědách i uměních a zřejmě toho hodně věděli o hvězdách. Před dvěma tisíci lety tito tři mudrci poznali, možná právě podle hvězd, že na západ od jejich království se má brzy narodit nový a velmi mocný král. Mudrci se mu chtěli poklonit a přinést mu dary. Naložili proto největší drahocennosti své doby – zlato, kadidlo a myrhu - na velbloudy a slony a vydali se na dalekou cestu. Ve dne pražilo horké slunce, karavana proto putovala i v noci a mudrci hledali cestu podle postavení hvězd na noční obloze. Nová hvězda, která oznamovala narození velkého krále, zazářila náhle velmi jasně nad velikým městem Jeruzalémem, jako by je vedla. Tři mudrci se zaradovali, vstoupili do města a spatřili jeho nádherné domy a paláce. Domnívali se, že právě v nich by mohli narozeného krále najít. Hvězda však nezůstala stát, ale vedla je dál. Opustili tedy Jeruzalém a v něm i zlého krále Heroda. Ten byl jejich příchodem velmi znepokojen, a jakmile zaslechl, že hledají nového krále, začal okamžitě přemýšlet o tom, jak se ho zbavit. Mudrci mezitím putovali dál za hvězdou. Vedla je k městu Betlému. Ale i Betlém zanechali za sebou. Hvězda, která je až dosud vedla, se totiž zastavila až v polích za městem. Zářila nad místem, kde Josef s Marií našli útočiště a kde teď společně opatrovali narozeného Ježíše. Kašpar, Melichar a Baltazar byli u cíle. Vešli dovnitř, do obyčejné stáje, padli na zem a klaněli se maličkému dítěti v jeslích, protože věřili, že bude velikým králem. Předložili mu své vzácné dary a velmi se radovali. Plni této radosti se pak vraceli do svých domovů, do Núbie, do Tarsu a do Sáby. Chystali se vyprávět o novém králi, který se právě narodil a kterému se přišli poklonit. Králi Herodovi však zprávu nepodali. Ve snu se jim totiž zjevil anděl a dal jim pokyn, aby se do své země vrátili jinou cestou. http://vanoce.vira.cz/vanoce/tri-kralove

DARY OD TŘÍ KRÁLŮ http://vanoce.vira.cz/koledy/koledy-ke-stazeni ZLATO PÁLENÍM PRYSKIŘICE ZE STROMU KADIDLOVNÍKU VZNIKÁ AROMA. MYRHA SUŠENÁ MÍZA ZE STROMU PŘIDÁVÁ SE DO MASTÍ I KADIDLA LÉČIVÉ ÚČINKY NA PORANĚNÍ A ZÁNĚTŮM SVÁTKEM TŘÍ KRÁLŮ KONČÍ VÁNOČNÍ OBDOBÍ. Tříkrálová koleda zakončovala vánoční cyklus a užívaly si ji především děti. Většinou se koledy účastnil i kantor, který obcházel stavení. Psal křídou na futra dveří začáteční písmena jmen tří králů, letopočet a přál všechno nejlepší. Mládež se toho účastnila v oblečení, co dům dal, s papírovými korunami a obyčejně zpívala po chalupách známou koledu: "My tři králové jdeme k vám..." Za to dostávala, stejně tak jako kantor, výslužku na přilepšenou. KAŠPAR MĚL ČEPICI ČERVENOU MELICHAR BÍLOU BALTAZAR ČERNOU NEBO MĚLY BÍLÉ KORUNY. TŘÍKRÁLOVÉ OBCHŮZKY STAVENÍ KROPILI SVĚCENOU VODOU PSALI NA DVEŘE K+M+B ZPÍVALI KOLEDY

PÁTEK ÚTERÝ STŘEDA PONDĚLÍ ČTVRTEK NEDĚLE SOBOTA

NESU VÁM, LIDIČKY, NESU VÁM NOVINU! NOVÝ ROK NESU VÁM, LIDIČKY, NESU VÁM NOVINU! STARÝ ROK PŘEKROČIL OSUDNOU HODINU! NESU VÁM, LIDIČKY, NESU VÁM VZKAZ, ŽE TEN ROK LETOŠNÍ ZAČÍNÁ VČAS. LEDEN LEDEN, LEDEN, PŘIKRYL VODU LEDEM, A KDE VČERA BYLY LOUŽE, TAM TO DNESKA PĚKNĚ KLOUŽE. OTÁZKA PRO LEDEN LEDNE, LEDNE, LEDNE, PROČ JE TMA I VE DNE? ČERNO, BÍLO, JO A NE - PROČ MÁŠ SLUNCE SCHOVANÉ? JESTLI HO PUSTÍŠ Z LEDNIČKY, DOSTANEŠ HNED DVĚ JEDNIČKY: 1. MĚSÍC V ROCE JE JEN JEDEN LEDEN.

http://www.projektprvouka.cz/