Lesní kapitál aneb Pojďme se na les podívat očima jednoduchého ekonomického slovníku Mgr. Filip Lysák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Advertisements

Změny klimatu a adaptace stromů na ně
. Účetní systémy 1 2. přednáška. Bilance a její pojetí - vychází z výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické b) pojetí dualistické.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Trvale udržitelné systémy
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
Investice Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Společenská odpovědnost organizací
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE: n maximalizace tržní hodnoty firmy a n udržování platební schopnosti.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
Ekosystémy přírodní a umělé
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Plánovací proces a druhy plánování
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský.
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Ekonomická přidaná hodnota
FAUSTMANN A SOUČASNOST
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_712 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: VF : b) přírodní zdroje.
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
Charakteristika a podmínky dokonalé konkurence
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Téma 13: Finanční plánování
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Ekonomika – základní pojmy.
Aktiva a pasiva podniku
Ekonomika životního prostředí
Ekologické globální problémy
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Podniková ekonomika.
Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou
JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY,
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
5. přednáška.
Transkript prezentace:

Lesní kapitál aneb Pojďme se na les podívat očima jednoduchého ekonomického slovníku Mgr. Filip Lysák

Kapitál = prostředky, jež nespotřebováváme, ale užíváme jich k vytváření zisku (Zdroj: Wikipedia). Pokud tyto prostředky hromadíme? X Pokud tyto prostředky spotřebováváme?

Co je kapitálem v lesích? Půda Voda (vodní režim) Vitalita lesa Moudrost hospodáře

Půda základní výrobní prostředek. až 10 tisíc let vývoje – obohacování a vznik úrodných půd. v ČR zranitelné půdy – snadno podléhají degradaci. nevhodné hospodaření (a kyselé deště). úbytek bazických iontů, trvalého humusu, …pokles aktivity půdní fauny. nevratné změny!

Půda se odevzdává lesu a les půdě… Zdroj: Chris Maser - Přeměněný les

Voda základní limitující faktor života (potažmo produkce). dobře vážit zisky a ztráty plynoucí z lokálních zásahů do vodního režimu. rozkolísání klimatu, prohloubení extrémů počasí, …postupná aridizace krajiny.

Vitální les samovolná obnova (přirozené zmlazení, regenerace po katastrofických událostech, regenerace půdních vlastností), obsahuje informaci o adaptaci a je schopný přizpůsobení (genetické a ekosystémové vlastnosti), optimálně využívá podmínek stanoviště (spíše obohacuje stanoviště, než že by ho vyčerpával). Porušení vitality pod kritickou mez má za následek oslabení nebo kolaps těchto funkcí.

Moudrý hospodář nemrhá svěřeným kapitálem. chrání, opatruje a rozmnožuje kapitál pro příští pokolení. Les je velmi komplexní systém a jeho cykly přesahují naše životy. Nezbývá než nahlížet na něj s pokorou. Ani v čase moderní vědy nejsme schopni dostatečně popsat a ocenit provázanost dějů a reakcí. Zjednodušené závěry vytržené z velmi komplexního kontextu vedou k fatálním omylům. „Pro příští pokolení chci zachovat a rozmnožit přirozenou půdní úrodnost, bohatství vod a les v jeho plné síle.“

Příroda pracuje pro nás Veškerý popsaný kapitál jsme dostali zadarmo k užívání. Kapitál vytváří příroda a je jen na naší vůli, nakolik jej respektujeme a využijeme ve svůj prospěch. Spravujeme jej opravdu dobře? – A jak to poznáme? Kde leží mez udržitelnosti využívání?

Kde leží mez udržitelnosti hospodaření? Zdroj: Chris Maser - Přeměněný les

Indikátory Pokud chci znát důsledky svého počínání, musím mít zpětnou vazbu – stanovit a dlouhodobě sledovat vhodné indikátory. Indikátory mi napoví kde jsem a kam směřuji. Vysokou indikační hodnotu má např. sledování půdních vlastností. Fyzikální a chemické parametry vůbec se snadno měří a nabízejí exaktní data. Nejsou ale odpovědí na všechno. Navíc nemáme zachycenu dostatečně dlouhou časovou řadu. Daleko komplexnější indikační obraz dává biodiverzita, je prý ale problém ji exaktně „číst“. Vždy je tu riziko (nesprávné, nedostatečné) interpretace; málokdo to opravdu umí (vysoké nároky na znalosti i zkušenosti; omezení paradigmaty).

Potřeba srovnávacích bodů Pokud budu mít v krajině jeden typ kulturního lesa, těžko bez srovnání zjistím, kam tento les směřuje… …Za normální pak můžu považovat i velmi nenormální a patologické stavy nebo situace. Už Prof. Zlatník a spol. věděli o potřebě referenčních bodů. Měly jimi být lesy ponechané přirozenému vývoji nebo i lesy formované odlišnými hospodářskými postupy.

Investice = část důchodu (pravidelného příjmu), která je vložena do kapitálu (Zdroj: Wikipedie) Nepřinášejí okamžitý prospěch, ale umožní v budoucnu větší výrobu. Investice vedou ke kumulaci kapitálu. Jak můžeme investovat v lese? – Jen tak, že podpoříme růst lesního kapitálu. Jde o investice do půdy, vodního režimu, vitality a moudrosti správců.

Jak na investice? Investice v lese nejsou finanční povahy. Využít a podpořit přirozené procesy, které les umí. Přesun pozornosti z krátkodobého zisku na dlouhodobé užitky. Podpora a posílení kontinuálních přirozených procesů. Konkrétně jde třeba o ponechání části dřevní hmoty k zetlení, ponechání semenných stromů. Pokud jsme něco opravdu hodně pokazili, nezbývá, než to napravit: revitalizace vodního režimu, návrat listnáčů výsadbou, obnova tradičních forem využívání, přechod na nepasečné formy hospodaření.

Zisk = kladný výsledek hospodaření; rozdíl mezi náklady a výnosy (Zdroj: Wikipedie) Část zisku může být použita k navýšení základního kapitálu. Zisku může být ale dosahováno i v případě snižování kapitálu (např. rozprodejem, za cenu neinvestování do údržby). Náš zjednodušený náhled, ignorace pravidel a „neinvestování do údržby“ jsou zásadní problémy, které ohrožují budoucí zisky.

Výnos tvoří nejen dřevo Dřevo je hlavním produktem a tvoří většinu hmatatelného zisku. Nelze zapomínat na těžko zhodnotitelné výnosy jako je příspěvek ke zlepšení klimatu (eliminace povodní i zničujícího sucha), biodiverzita (lov, sběr plodů, farmaka), rekreace… Těžko uchopitelných výnosů je velmi mnoho, jen je zatím neumíme náležitě ocenit, takže neumíme kvantifikovat případný zisk.

Náklady Náklady vynaložené na dosažení zisku jsou v lese velmi různé. Jde o to, nakolik umíme a chceme spolupracovat. V systémech hospodaření respektujících přirozený lesní kapitál jsou náklady mizivé – odpadají práce spojené s obnovou a pěstováním, resp. všechny zásahy se soustředí na sklizeň. Zároveň i výnos a nakonec i zisk je menší – z dlouhodobého hlediska ovšem udržitelný.

Dluh Pokud se dostaneme pod mez udržitelnosti, spotřebováváme kapitálové prostředky. Systém pak žije z podstaty až do vyčerpání kapitálu. Vzniká tu dluh vůči příštím generacím. Stavíme příští generace do situace, kdy budou hospodařit s velmi omezenými prostředky a nebudou si moci vybrat.

Udržitelný zisk lze očekávat jen při stálém investování… Zdroj: Chris Maser - Přeměněný les

Jak „lesní kapitál“ využít v ekologické výchově Les můžeme představit jako rodinný podnik zděděný po předcích, který máme (dobře) spravovat a předat dětem. Kterak vtáhnout děti do děje a probudit zájem?

Mgr. Filip Lysák filip.lysak@chaloupky.cz www.csopknezice.cz Děkuji za pozornost! Mgr. Filip Lysák filip.lysak@chaloupky.cz www.csopknezice.cz