Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů"— Transkript prezentace:

1 Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů

2 Investiční příležitosti
Investiční příležitost = jakákoliv příležitost přinášející výnos Projevem investičních schopností Primární Sekundární Terciární Čím více schopností, tím více příležitostí

3 Investiční prostředek
Investiční prostředek = to, co je třeba k dosažení výnosu, nejčastěji peníze Investiční prostředek z pohledu nějaké osoby - vlastní (patří mi) - cizí (nepatří mi)

4 Vlastní a cizí investiční příležitosti
Vlastní investiční příležitosti: jedná se příležitosti, u kterých vlastník investičních prostředků tyto prostředky sám aktivně používá. Cizí investiční příležitosti: jedná se o situace, kdy vlastník investičních prostředků tyto prostředky půjčuje (poskytuje) jiné osobě, přičemž tato osoba dané prostředky aktivně využívá.

5 Trh zápůjčních fondů Někdo má vlastní investiční příležitosti, nemá však vlastní investiční prostředky. Někdo má vlastní investiční prostředky, nemá však vlastní investiční příležitosti. Směnou obě strany dosáhnou paretovského zlepšení. Směna se děje na trhu zápůjčních fondů.

6 Nabídka a poptávka na trhu zápůjčních fondů
Nabídka a poptávka investičních prostředků: věřitel nabízí investiční prostředky a dlužník poptává investiční prostředky. S použitím jiné terminologie: věřitel nabízí úspory a dlužník poptává investice. Poptávka a nabídka investičních příležitostí: věřitel poptává investiční příležitosti a dlužník nabízí investiční příležitosti.

7 Paretovská zlepšení Pro věřitele: pokud půjčí své vlastní investiční prostředky na realizaci cizích investičních příležitostí, musí mu tyto příležitosti přinést vyšší výnos a užitek, než kdyby dané prostředky použil na realizaci vlastních příležitostí. Pro dlužníka: pokud si půjčí cizí investiční prostředky, tak náklad, který za tyto prostředky musí věřiteli platit (např. v podobě úroku, podílu na zisku) je nižší než je jeho výnos (případně užitek), z realizace vlastních investičních příležitostí, na které jsou dané prostředky použity.

8 Kritika trhu zápůjčních fondů
Antika, středověk Nepůjčovalo se na produktivní účely Současnost: např. trvale udržitelný dlužník

9 K trhu zápůjčních fondů
Velký počet subjektů – dlužníků i věřitelů Možnost přelévání mezi státy Subjekty nejsou schopny ovlivnit úrokovou míru (i) na daném trhu – jsou v roli jejich příjemců (příjemců ceny, price-taker) i na jednotlivých trzích ovlivňuje riziko, čas, inflace Dlužník: pokud mu jeho vlastní investiční příležitosti vynáší více než i Věřitel: pokud mu jeho vlastní investiční příležitosti vynáší méně než i

10 Některé problémy trhu zápůjčních fondů
Co by se na tomto trhu mělo dít: Pokud má někdo vysoký příjem, respektive majetek (zjednodušeně je bohatý), měly by mu dříve nebo později z důvodu působení zákona klesajících mezních výnosů tyto prostředky přinášet nízký výnos, takže by se mu mělo vyplatit dané prostředky půjčovat (být věřitelem). I osoby s malým příjmem nebo majetkem (zjednodušeně chudí), by měli mít nejprve vysoké investiční příležitosti. Na tyto příležitosti by se jim mělo vyplatit půjčovat (být dlužníky).

11 Některé problémy trhu zápůjčních fondů
Co se ale děje: Osoby s vysokým příjmem a bohatstvím mají vlastní příležitosti výnosnější než je úroková míra (bez ohledu na to, zda se jedná o tržní úrokovou míru nebo úrokovou míru konkrétního věřitele) i poté, co použijí veškeré vlastní investiční prostředky na realizaci svých investičních příležitostí. Osoby s nízkým příjmem a bohatstvím mají vlastní příležitosti tak málo výnosné, že se jim vůbec nebo téměř vůbec nevyplatí půjčovat si na jejich realizaci. Pokud jin nějaké investiční prostředky zbývají, spíše je půjčují. Pokud si naopak tyto půjčují, tak je to na krytí jejich potřeb, nepůjčují si na tvorbu něčeho produktivního (něčeho, co vytváří něco nové), přičemž dané půjčky na krytí jejich potřeb mnohdy dostávají za pro ně obtížně splatitelné úroky, které z nich činí tzv. trvale udržitelné dlužníky.

12 Proč se tak děje Chudí nedostatečně investují do schopností
Bohatí investují do pozice.

13 Investování do pozice Monopolní nebo oligopolní postavení
Prestižní spotřeba Investování do schopností kontra investování do pozice


Stáhnout ppt "Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů"

Podobné prezentace


Reklamy Google