BERNARD BOLZANO Narodil se 5. října 1781 v Praze v rodině obchodníka italského původu. Byl vychován v duchu josefínského osvícenectví; věřil, že zárukou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Vlastivěda
Advertisements

Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Nicola Tesla století.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
 Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
VE VRCHOLNÉM STŘEDOVĚKU
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Salesiáni spolupracovníci ASC
III/2 XV B
František Josef I..
Osvícenství.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
První císařovna.
století vznik kapitalistické společnosti
Český spisovatel, novinář,
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
KOMUNISMUS Michal Hess.
České národní obrození
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
České země v první polovině 19. století
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
GOTICKÁ KULTURA 2. část.
Bernard Bolzano Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Karel Hynek Mácha * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Josef Dobrovský Mgr. Ludmila Růžičková.
Mistr Jan Hus.
William Shakespeare.
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 31  Autor:
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ proces, který probíhal v rakouské monarchii zhruba od poslední třetiny 18. století do roku 1848 hlavním úkolem jeho tvůrců bylo.
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/12 Název materiálu: Jakub Jan Ryba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Božena Němcová Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 6. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Boženě.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_19 TÉMA: SLAVNÍ.
Marie Curieová-Sklodowská
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cyril a Metoděj biografie.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Národní obrození Kateřina čížková.
VY_32_INOVACE_19_Literatura 19. století
Filozofie osvícenství v Německu
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Jan Jánský Ano jsem zpět Jan Jánský.Můj příběh začal v Praze na Smíchově v rodině obchodníka. V roce 1892 jsem vystudoval smíchovské gymnázium.Po maturitě.
Jan Amos Komenský
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Dualismus.
První císařovna.
Osvícenství, klasicismus
Transkript prezentace:

BERNARD BOLZANO Narodil se 5. října 1781 v Praze v rodině obchodníka italského původu. Byl vychován v duchu josefínského osvícenectví; věřil, že zárukou pokroku lidstva je šíření vzdělanosti a užitečná práce všech občanů ve prospěch celku.

„KOHO CHCE BŮH ZNIČIT, TOHO RANÍ ROZUMEM…“ B. Bolzano

Bernard Bolzano vystudoval piaristické gymnázim v Praze, které ukončil s výborným prospěchem roku 1796. Poté se věnoval studiu matematiky a logiky v tříleté filozofické přípravce, kde přednášel Stanislav Vydra.

„VLASTÍ ČLOVĚKA JE TA ZEMĚ, KTERÁ MU POSKYTLA NEJVÍCE DOBRODINÍ A KTERÉ JE ON SCHOPEN PROKÁZAT NEJVÍCE SLUŽEB.“ B. Bolzano

František Josef Gerstner Ve školním roce 1799-1800 soukromě studoval zejména matematiku a filozofii a současně navštěvoval přednášky prvního a druhého ročníku na Filozofické fakultě Karlovy-Ferdinandovy univerzity, a to zejména přednášky matematika Františka Josefa Gerstnera. František Josef Gerstner (* 23. února 1756 - † 25. července 1832)

„KAŽDÝ MUSÍ NAHLÉDNOUT, ŽE JE BEZPOČET ZEL, KTERÝMI LIDSKÝ ROD ZAHRNUJÍ NEVĚDOMOST A OMYL A ŽE BY SE NÁM ŽILO NESROVNATELNĚ LÉPE, KDYBY SI KAŽDÝ MOHL OPATŘIT POZNATKY, KTERÉ VE SVÝCH POMĚRECH NEJVÍCE POTŘEBUJE.“ B. Bolzano

Přes obrovský zájem o matematiku a filozofii se rozhodl pro studium theologie. Na podzim roku 1804 se Bernard Bolzano ucházel o místo profesora matematiky na pražské univerzitě, které se uvolnilo odchodem S. Vydry do penze. Přestože při konkurzní zkoušce, která byla na místo vypsána, obstál  velmi dobře, byl tento post udělen staršímu uchazeči - J. L. Janderovi.

„AŤ MÁM SEBEVÍC CHYB, JEDNU DOBROU VLASTNOST BY MNĚ MĚLI PŘIZNAT: ŽE OD ČASNÉHO MLÁDÍ AŽ DO DNEŠNÍHO DNE MOJE HLAVNÍ SNAHA SMĚŘOVALA JEN K TOMU, ABYCH PŘISPÍVAL K BLAHU LIDSTVA.“ B. Bolzano

Bernard Bolzano se stal knězem a na univerzitu nastoupil o rok později, v roce 1805, kdy přijal místo univerzitního učitele náboženství. V témže roce získal i titul doktora filozofie. V roce 1819 mu bylo znemožněno učit a rok poté byl z učitelského úřadu z rozhodnutí císaře pro své reformátorské názory nakonec suspendován.

Od roku 1820 tedy žil Bolzano spíše v ústraní a věnoval se, za podpory svých přátel, především vědecké práci. Období 1830 - 1841 strávil mimo Prahu, v Těchobuzi, kde mimo jiné napsal i svou autobiografii věnovanou Anně Hoffmannové, která o něho od roku 1823 pečovala.

„KNIHY JSOU PODOBNÉ DOMOVU, DO KTERÉHO SE VRACÍME I ZA NEJVĚTŠÍ BOUŘKY B. Bolzano

„ZÁKLADNÍM ZÁKONEM MRAVNOSTI JE ZÁKON OBECNÉHO BLAHA…“ B. Bolzano

„KDYŽ ČTU ŠPATNOU KNIHU, LITUJI Z CELÉHO SRDCE, ŽE V DNEŠNÍ DOBĚ UŽ UMÍ ČÍST KAŽDÝ.“ B. Bolzano

BLAŽIT – TO JE PRAVÝ ÚKOL ČLOVĚKA." "BÝT ŠŤASTEN SÁM A JINÉ BLAŽIT – TO JE PRAVÝ ÚKOL ČLOVĚKA." B. Bolzano

je v Těchobuzi přítomen téměř na každém kroku. Duch Bolzanova génia je v Těchobuzi přítomen téměř na každém kroku.

V budově zámku tento slavný zakladatel moderní matematické logiky žil a tvořil svá vrcholná díla.

S kostelem sv. Marka lze spojovat jeho theologickou minulost i jeho roli reprezentanta osvícenského křesťanství.

Škola byla vybudována manžely Hoffmannovými z Bolzanova podnětu.

Špýchar na okraji Těchobuze měl podle Bolzana sloužit jako obilní záložna pro obyvatele obce. Prakticky se tak zde měly uplatnit Bolzanovy utopické sociálně-politické názory.

Studánka nedaleko zámeckého parku, dnes pojmenovaná po Bolzanovi, byla místem, kam osamělý myslitel chodíval na procházky.

Kaple sv.Jana Nepomuckého na místním hřbitově je hrobka Karolíny, šestnáctileté dcery Hoffmannových, jimž po její smrti Bolzano jako kněz a přítel poskytoval duchovní útěchu.

Plodné roky v tichém prostředí Těchobuze věnoval Bolzano studiu matematiky a logiky, úvahám o lidském poznání a přemýšlel o spravedlivějším společenském uspořádání. Svá díla psal německy. O jejich vydávání se starali jeho žáci a přívrženci. Řada jeho děl vyšla až po jeho smrti roku 1848 v Praze, kde strávil poslední léta svého života.

Roku 1841 se na doporučení Palackého stal sekretářem matematické a filozofické sekce Královské české společnosti nauk, kde působil do roku 1848. V tomto období se věnoval paradoxům nekonečna a připravil řadu přednášek matematického, geometrického, fyzikálního, filozofického, jazykovědného a estetického zaměření, z nichž některé byly později vydány tiskem. Nevyhýbal se ani politickému dění a problematice národního obrození.

Vlastní životopis, v němž B Vlastní životopis, v němž B. Bolzano vylíčil své životní zásady i své pronásledování. Vydal jej bez Bolzanova vědomí jeho žák J. M. Fesl za hranicemi Rakouska