Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_71 Ročník: 9. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr.Sylva Ludvíková Název: Jan Jakub Ryba Anotace: Život a dílo českého skladatele, česká mše vánoční Hej, mistře Datum vytvoření: Datum ověření:

2 26.10.1765 – 8.4.1815 Český skladatel především církevní hudby
Jan Jakub Ryba Český skladatel především církevní hudby

3 Tragický osud J.J. Ryby je charakteristický pro osobnost z počátku českého národního obrození na přelomu 18. a 19. století. Narodil se v Přešticích v rodině učitele, studoval na piaristickém gymnáziu v Praze a po r.1785 vstoupil na filozofii. Vedle studia si přivydělával jako varhaník v kostele sv. Salvátora. Pomýšlel na kněžskou dráhu a kapelnický pult. Přerušil studium z důvodu nemoci otce. Začal učit právě za otce, a později odešel jako učitelský pomocník do Mníšku.

4 Je znám jako skladatel, ale byl hlavně skvělý hudební pedagog a teoretik.
Pokud si někdo zaslouží přízvisko „dědic Komenského“, pak právě Ryba. Ovládal několik jazyků a měl rozsáhlé vědomosti v několika vědních oborech. Ve škole zavedl vedle základních předmětů cosi na způsob občanské výchovy, učil žáky základům slušného chování, zdravovědě, lásce k vlasti, přírodě. Odstranil tělesné tresty.

5 Složil více než 70 mší. Nejslavnější je česká mše vánoční Hej, mistře (1796) Z více než 200 skladeb pro církevní účely některé udivují kompoziční dovedností. Skladby působily impozantním dojmem. O jeho dovednosti svědčí i více než tisíc světských skladeb, z nichž nejcennější je Symfonie a Kasace C dur.

6 Přispěl významně k rozvoji hudební teorie. Posmrtně, r
Přispěl významně k rozvoji hudební teorie. Posmrtně, r.1817 vyšly jeho Počáteční a všeobecní základové ke všemu umění hudebnímu, první české odborné pojednání o hudbě od spisku Musica J.Blahoslava. K sebevraždě jej pomluvami a neustálými ústrky dohnali jeho krajané – obyčejní Češi.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: 1) Které profesi se kromě skladatelství úspěšně věnoval? 2) Co zavedl ve školství? 3) Uveď název nejslavnější české vánoční mše? 4) Komponoval pro duchovní účely? 5) Jakým způsobem přispěl do hudební teorie?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google