Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika a její státní symboly.
Advertisements

STÁTNÍ SYMBOLY A STÁTNÍ SVÁTKY
Státní symboly České republiky
VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
Státní symboly České republiky
Státní symboly České Republiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_02_SVP_065_Zrn
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_51_08 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
Představení výukové aktivity či projektu využívajícího ICT pro žáky
VY_32_INOVACE_2B20 Státní symboly ČR.
VY_32_INOVACE_ 01 - Státní symboly
Česká republika: Státosprávní uspořádání Hospodářský zeměpis
STÁT Mgr. Michal Oblouk.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Státní symboly České republiky
Česká hymna a Státní symboly
STÁTNÍ SYMBOLY ČR Velký státní znak Malý státní znak Státní vlajka
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ STÁTNÍ SYMBOLY
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Státní symboly ČR 4. ročník
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
Státní symboly České republiky
Státní symboly České republiky
Státní symboly ČR Autor: Arz, BY.
Česká republika - státní symboly
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Státní symboly
PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
STÁTNÍ SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY. Státní symboly jsou předměty, které si stát ústavou určil jako své oficiální nezaměnitelné označení. Symboly vycházejí.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
AnotacePrezentace k procvi č ení č tení s porozum ě ním a k rozvoji vlastiv ě dných v ě domostí o našem stát ě a jeho symbolech. Je ur č eno pro práci.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Má vlast Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
STÁT Mgr. Michal Oblouk.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
VY_32_INOVACE_52_Státní symboly
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Česká republika - státní symboly
ČESKÁ REPUBLIKA VY_32_INOVACE_1C_10 Číslo projektu: CZ /1. 5
Státní symboly VY_32_INOVACE_03-45 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
STÁTNÍ SYMBOLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DUM - Digitální Učební Materiál
Státní symboly České republiky
Státní symboly VY_32_INOVACE_17
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
VY_32_INOVACE_02_SVP_065_Zrn
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Česká republika - státní symboly
Autor: Andrea Kolářová
Materiál slouží k výkladu učiva.
Státní symboly České republiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky

Kancelář: budova H, 6. poschodí, číslo dveří H 713 Konzultace: pondělí 15,00 – 16,00 hod úterý 15,00 – 16,00 hod E-mail: jaroslava.syrovatkova@tul.cz Telefon: 485 352 431

Literatura Sbírky zákonů, týkající se oblasti veřejné správy POLLIÁN, M. Organizace a činnost veřejné správy. 1. vyd. Praha: Prospektrum, 2001. ISBN 8071750980 MATES, M., WOKOUN, R. a kol. Malá encyklopedie regionalistiky a veřejné správy. 1. vyd. Praha: Prospektrum, 2001. ISBN 8071751006

Veřejná správa Klasifikace Splnění písemného testu z celého rozsahu probírané látky (40 otázek) Splnění průběžných 4 písemných testů z určeného rozsahu (4 x 10 otázek) Vykonání ústní zkoušky Vypracování seminární práce na předem dané téma z oblasti veřejné správy

Seminární práce 1. téma: Obec, ve které žiji 2. téma: Nevládní neziskové organizace v obci, kde žiji 3. téma: Činnost vybraného ministerstva v regionu, ve kterém žiji 4. téma: Činnost organizací zřízených obcí, ve které žiji

Státní symboly České republiky Upravuje Zákon České národní rady ze dne 17. prosince 1992 o státních symbolech České republiky 3/1992 Sb. v platném znění

Státní symboly České republiky velký státní znak, malý státní znak, státní barvy, státní vlajka, vlajka prezidenta republiky, státní pečeť, státní hymna.

Státní hymna Nahradila dosud při slavnostních příležitostech používaný Svatováclavský chorál. Text první sloky Kde domov můj? Kde domov můj? Voda hučí po lučinách, bory šumí po skalinách, v sadě skví se jara květ, zemský ráj to na pohled, a to je ta krásná země, země česká, domov můj, země česká, domov můj.

Neoficielní symboly Důležitými neoficiálními symboly České republiky jsou české korunovační klenoty tyto insignie tvoří koruna, jablko a žezlo.

Neoficielní symboly Svatováclavská koruna je historickým symbolem Českého státu. Byla zhotovena pro korunovaci českého krále Karla IV., která se konala dne 1. září 1347. Pro její vytvoření bylo zřejmě použito kamenů z původní přemyslovské koruny. Koruna nikdy nebyla ve vlastnictví krále, byla mu pouze svěřena. Koruna bývala umístěna na lebce sv. Václava. Po Karlovi IV. Bylo touto korunová 21 panovníků. Posledním byl r. 1836 Ferdinand V.

Svatováclavská koruna je historickým symbolem Českého státu Svatováclavská koruna je historickým symbolem Českého státu. Byla zhotovena pro korunovaci českého krále Karla IV., která se konala dne 1. září 1347. Pro její vytvoření bylo zřejmě použito kamenů z původní přemyslovské koruny. Koruna nikdy nebyla ve vlastnictví krále, byla mu pouze svěřena. Koruna bývala umístěna na lebce sv. Václava. Po Karlovi IV. Bylo touto korunová 21 panovníků. Posledním byl r. 1836 Ferdinand V.

Velký státní znak Tvoří ho čtvrcený štít, v jehož prvním a čtvrtém, červeném poli je stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Ve druhém, modrém poli je stříbrno – červeně šachovaná orlice se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Ve třetím, zlatém poli, je černá orlice se stříbrným půlměsícem zakončeným jetelovými trojlístky a uprostřed s křížkem, se zlatou korunou a červenou zbrojí.

Velký státní znak první a čtvrtá část představuje erbovní znamení českých zemí druhá část erbovní znamení Moravy třetí část erbovní znamení Slezska

Velký státní znak používá se zejména na platidlech (bankovkách a mincích), v zasedacích místnostech státních orgánů, při označení budov, v nichž sídlí státní úřady.

Malý státní znak tvoří červený štít, v němž je stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí.

Malý státní znak znak se používá především pro pečetě a razítka státních orgánů a jiných úřadů.

Státní barvy bílá červená modrá v uvedeném pořadí.

Státní barvy bílá, červená a modrá se nazývají trikolora a od 19. století jsou považovány za barvy všeslovanské.

Státní vlajka skládá se z horního pruhu bílého a dolního pruhu červeného mezi něž je vsunut žerďový modrý klín do poloviny délky vlajky poměr šířky vlajky k její délce je 2 : 3.

Státní vlajka Používá se při slavnostních příležitostech, představitelé státu a diplomaté ji užívají v zahraničí. Státní vlajka je trvale vyvěšena na budovách parlamentu v Praze. Podobu vlajky navrhl Josef Kursa. Poměr šířky a délky vlajky je 2 : 3.

Vlajka prezidenta republiky je bílá, s okrajem skládajícím se z plaménků střídavě bílých, červených a modrých uprostřed bílého pole je velký státní znak. pod ním je stříbrný nápis PRAVDA VÍTĚZÍ na červené stuze podložené zlatými lipovými ratolestmi.

Vlajka prezidenta republiky Vlajka prezidenta republiky (standarta) Vlajka prezidenta republiky vlaje na Pražském hradě, pokud prezident neodcestoval do zahraničí. Od roku 1920 již tradičně vyznačuje místo pobytu prezidenta republiky. Heslo PRAVDA VÍTĚZÍ bylo našimi předky užíváno již od husitských dob.

Státní pečeť Státní pečeť tvoří velký státní znak podložený lipovými ratolestmi po stranách, kolem něhož je nápis ČESKÁ REPUBLIKA.

Státní pečeť Státní pečeť používá prezident republiky, u něhož je uloženo pečetidlo. Používá se na listiny mimořádného významu.

Státní hymna Státní hymnu tvoří první sloka písně Františka Škroupa a Josefa Kajetána Tyla „Kde domov můj“.

Státní hymna Státní hymna se hraje při slavnostních příležitostech. Píseň složil František Škroup na text Josefa Kajetána Tylo pro Tylovu hru „Fidlovačka“ poprvé uvedenou na jevišti v roce 1834.

Neoficielní symboly Důležitými neoficiálními symboly České republiky jsou české korunovační klenoty. Tyto insignie tvoří koruna, jablko a žezlo.

Neoficielní symboly Svatováclavská koruna je historickým symbolem Českého státu. Byla zhotovena pro korunovaci českého krále Karla IV., která se konala dne 1. září 1347. Pro její vytvoření bylo zřejmě použito kamenů z původní přemyslovské koruny. Koruna nikdy nebyla ve vlastnictví krále, byla mu pouze svěřena. Koruna bývala umístěna na lebce sv. Václava. Po Karlovi IV. Bylo touto korunová 21 panovníků. Posledním byl r. 1836 Ferdinand V.

Neoficielní symboly Královské jablko a žezlo pocházejí že ze 16. století. Klenoty jsou uloženy v korunní komoře na Pražském hradě. K jejich otevření se musí sejít 7 držitelů klíčí.