ITI a metropolitní spolupráce v programovém období

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Značka Česká republika 21. květen 2012, PS PČR. Koncepce představuje:  Základní střednědobý strategický dokument v oblasti cestovního ruchu, jehož součástí.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Plzeň Integrovaný operační program Název materiálu2 Co je to IOP? Tematický operační program financovaný z ERDF pro období 2007-
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB - ŘÍČANY. CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB  Navázání na meziobecní spolupráci  Školství  Sociální služby  Odpadové hospodářství.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Čerpání prostředků z fondů EU na území Jihočeského kraje Ing. Petr Maroš vedoucí Odboru evropských záležitostí.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí.
Příprava programového období EU 2014 – 2020 Olomouc, 25. června 2014.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Příprava Jihomoravského kraje na programové období 2014–2020 Brno,
Projekt „PURE COSMOS – Úloha veřejné správy při podpoře konkurenceschopnosti malých a středních podniků“
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Plány udržitelné městské mobility-aktuální témata
model fungování a praxe
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Národní program podpory cestovního ruchu
Podpora dopravní infrastruktury z fondů EU
Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE
Dosavadní přínosy Kohezní politiky pro ČR
Role Úřadu Regionální rady
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
RASC Standardy řízení služeb
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
Regionální politika a regionální rozvoj
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Regionální akční plán / ITI
Příprava programového období 2014–2020
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Rychlá železnice, kvalitní dopravní obslužnost, plány a realita
Základní informace o programu
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Centralizované rozvojové projekty 2017
Role ČEB při realizaci exportní strategie
Informace z MMR Liberec, 26. června 2017.
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Úvodní informace o Fondu malých projektů
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
IX. Konference Finance pro města a obce
Transkript prezentace:

ITI a metropolitní spolupráce v programovém období 2021-2027 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci ITI a metropolitní spolupráce v programovém období 2021-2027 David Koppitz náměstek pro řízení sekce regionálního rozvoje 14. října 2019

ITI jako reakce na funkční pojetí rozvoje území Spolupráce na bázi přirozených, funkčních územních jednotek nezbytným předpokladem budoucího rozvoje ČR Trend vyspělého světa - vysoce urbanizované, metropolitní regiony hybatelem globálního ekonomického rozvoje Významná role nástrojů typu Integrovaných územních investic Neřízený rozvoj území přináší rizika pro rozvoj celé ČR

Příležitosti metropolitní spolupráce Konec izolovaného uvažování v administrativních hranicích obcí bez ohledu na své okolí - překonávání územně-správního členění a roztříštěné sídelní struktury Jádrové město přebírá odpovědnost za územní rozvoj svého zázemí Řešení vybraných témat vedoucí k úsporám nákladů a k efektivnější alokaci veřejných zdrojů Témata: ekonomický rozvoj – lákání investorů a společná rozvojová území, propagace a cestovní ruch, spolupráce v oblasti úz. plánování, odpadové hospodářství, dostupnost veřejných služeb, využití brownfieldů apod.

Koncept FUA a ITI v zahraničí - východiska Významně nižší počet obcí (např. v Polsku) Efektivní spolupráce na úrovni metropolitních regionů se nevytvoří za pár let (ve Francii cca 30 let) Vysoce odborný aparát je klíčový (ideální využití zkušeností ze zahraničí – např. projekt URBACT II Joining Forces, projekt SPIMA) Motivem – dosahování úspor z rozsahu, zvyšování efektivity

Podpora metropolitní spolupráce na národní úrovni Strategie regionálního rozvoje 2021+ pracuje na úrovni strategických cílů právě s územím metropolitních oblastí (Praha, Brno, Ostrava) a aglomerací (ostatní krajská města) = zavedení funkčního přístupu k území do základního dokumentu regionální politiky ČR Věcná vazba na SRR (strat. cíl 1 a 2 - metropole a aglomerace) → účelem je větší provazba evropské a národní regionální politiky; ŘO by ve zvýšené míře měly územně zacílit výzvy a podporu v souladu se SRR

ITI v programovém období 2014-2020 ITI realizováno nositeli (metropolitními oblastmi nad 300 tis. obyvatel) Pro ERDF povinnost zřídit zprostředkující subjekty Klíčová pro realizaci je spolupráce s řídicími orgány (zapojeno 7 OP) Alokace stanovena v programových dokumentech ČR vnímána jako good-practice i přes složitost systému Nosná témata: doprava, vzdělávání a trh práce, propojení výzkumných kapacit a aplikace jejich výstupů do praxe, inovace a podnikání.

Vymezení aglomerací a metropolitních území 2014-2020 Metropolitní oblast/Aglomerace Počet obyvatel Počet statuárních měst / obcí v MO Pražská 2 000 000 2 : 515 Ostravská 965 000 5 : 119 Brněnská 610 000 1 : 167 Ústecko-Chomutovská 520 000 5 : 75 Olomoucká 440 000 3 : 230 Hradecko-Pardubická 330 000 2 : 145 Plzeňská 310 000 1 : 117 České Budějovice 155 000 1 : 79 Jihlava 100 000 1 : 75 Karlovy Vary 114 000 1 : 27 Liberec – Jablonec n. N. 174 000 1 : 24 Mladá Boleslav 58 000 1 : 18 Zlín 107 000 1 : 11

ITI v programovém období 2021-2027 Naplňuje udržitelný rozvoj měst 6% ERDF v ČR Maximální využití zkušeností a know-how z PO 2014-2020 Kontinuita postupů na straně žadatele Zjednodušení – jak pro žadatele, tak pro ŘO Naplnění principu partnerství Řídicí výbor na úrovni aglomerace Monitorovací systém – technické řešení pro ITI bez dodatečných požadavků na rozvoj systému

ITI v programovém období 2021-2027 Celková změna úlohy ITI – již ne intervenční strategie ITI (pouze ESIF), nýbrž územní strategie, která je částečně naplňována nástrojem ITI Základem kvalitně zpracovaná strategie území s jasnými prioritami Jednotné vymezení aglomerací (zajišťuje MMR, konzultace s městy) 13 aglomerací ITI (stávajících 7 ITI a 6 IPRÚ), bez velikostního omezení Důraz na klíčové (strategické), unikátní projekty a/nebo integrované intervence Požadavek na vysokou připravenost těchto projektů (N+2) Transparentní postupy ↔ důvěra partnerů v území

Zjednodušení ITI jediným nástrojem na podporu urbánního prostoru Odstranění dvojí metodické úpravy (ITI vs IPRÚ) MMR předpokládá pouze jednu variantu implementace nástroje a využití seznamu strategických projektů Odstranění zprostředkujících subjektů na úrovni měst Zjednodušení procesu hodnocení integrovaných strategií Diskuze o financování řídicí struktury za přispění OPTP Zjednodušení hodnocení – umožní rychlejší start programového období pro připravené programy, pomalejší programy budou moci zahájit realizaci IN dle svých možností. Schvalování nebude tak dlouhé. Nebude tak náročná kontrola na straně MMR – jde primárně o strategie aglomerací.

Diskuze, otázky, odpovědi… Ing. David Koppitz Náměstek pro řízení sekce regionálního rozvoj Ministerstvo pro místní rozvoj david.koppitz@mmr.cz 731 445 556