Dostupné z Metodického portálu ISSN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kytovci.
Advertisements

SAVCI 3. A 4. TŘÍDA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Zpracovala: Szostková Lenka, O6. B
Kytovci (Cetacea).
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
VY III/2_Inovace_06_ Savci
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Plejtvák obrovský Předmět: Biologie Třída: 1L
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Kde je rybka? V p rezentaci si děti procvičí prostorovou orientaci. Návod: 1) Otázka je u každého obrázku stejná: Kde je rybka? 2) Dítě se snaží co nejpřesněji.
KYTOVCI SIMONA LEHOCKÁ.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
TROJÚHELNÍKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
Řád: Kytovci. Charakteristika: Žijí jen v moři Mají kůži bez srsti Mají silnou vrstvu podkožního tuku Dorozumívají se echolokací Vydechovaný vzduch kondenzuje.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Kytovci  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Prvouka Člověk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_14C_13_Savci _Kytovci Téma: 14C_Př8.roč.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 001
Delfíni.
Optika – polostín, plný stín a vržený stín
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
VY_32_INOVACE_05_Kytovci
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Získávání energie pro život
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Porozumění řeči – MÁ x NEMÁ interaktivní
Porozumění řeči – těžší varianta interaktivní
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
KYTOVCI.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
Prvouka – části lidského těla a kostra
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
PTÁCI – LETCI (BRODIVÍ)
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rozlišování hlásek P, B, M
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. KYTOVCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

KYTOVCI NEJSOU RYBY. KYTOVCI JSOU SAVCI! O kytovcích koluje mnoho mylných představ. Nejčastější je tvrzení, že kytovci jsou ryby. KYTOVCI NEJSOU RYBY. KYTOVCI JSOU SAVCI! Před miliony let žili na zemi, byli pokryti srstí, měli ušní boltce a chodili po čtyřech.

ZÁKLADNÍ ZNAKY KYTOVCŮ Jako příslušníci třídy savců i kytovci mají tyto základní znaky: jsou teplokrevní, dýchají vzduch pomocí plic, rodí živá mláďata a kojí je vlastním mlékem, srdce mají rozděleno na dvě komory a dvě předsíně, krev koluje v malém a velkém krevním oběhu, řídícím ústrojím je mozek.

ZÁKLADNÍ ZNAKY KYTOVCŮ 7. kytovci jsou savci plně adaptovaní na vodní život, přední končetiny mají přeměněny na ploutve, maličké zadní končetiny mají zakrnělé, nejsou propojeny s páteří a jsou skryty uvnitř těla, jsou téměř bez srsti a obaleni silnou vrstvou tuku.

KYTOVCI Kytovci zahrnují přibližně 80 druhů. Jsou to především velryby, delfíni, sviňuchy a plejtváci.

POTRAVA Co se potravy a stravování vůbec týká, můžeme kytovce rozdělit do dvou skupin. Kytovci, kteří mají spoustu zubů, je používají k chytání ryb, chobotnic a jiných mořských živočichů. Tuto potravu nežvýkají, prostě ji celou spolknou. Mezi ozubené patří například delfíni a vorvaňovití.

POTRAVA Druhá skupina má místo zubů rohovinové pláty, které jim visí z horní čelisti. Tyto pláty fungují jako velikánské filtry, které oddělují malé živočichy z mořské vody. Do této skupiny patří plejtvák obrovský, keporkak, velryba grónská nebo plejtvák malý.

ORIENTACE Kytovci se orientují pomocí echolokace. Echolokace je postup, kdy se vysílaný zvuk od předmětu odrazí zpět do místa vysílání, kde je zpětně zachycen. Kytovci používají echolokaci pro orientaci v prostoru, vyhledávání potravy a komunikaci s okolím.

DELFÍN DRSNOZUBÝ

DELFÍN OBECNÝ

VORVAŇ VELKÝ

PLEJTVÁK OBROVSKÝ

KEPORKAK

VELRYBA GRÓNSKÁ

PLEJTVÁK MALÝ

SVIŇUCHA KALIFORNSKÁ

ZAJÍMAVOSTI O VELRYBÁCH Velryba grónská se dožívá 200 a více let. Mládě velryby vypije denně až 200 litrů mléka. Velrybí samice za celý život porodí v průměru jenom 7 až 8 mláďat. Jazyk plejtváka obrovského váží asi tolik jako dospělý slon. Délka těla plejtváka obrovského dosahuje až 30 metrů. Mozek velryby váží až 9,2 kg. Pro porovnání mozek slona 6 kg, delfína 1,7 kg a člověka 1,4 kg. Delfíni dokážou vyvinout rychlost až 50 km/h. jejich skoky nad hladinou bývají dlouhé až 10 m a vysoké 4–5 metrů. Vorvaň obrovský se dokáže potopit na jeden nádech až do hloubky 3 km.

OHROŽENÍ VELRYB Velryby jsou symbolem krásy, inteligence a dokonalosti v oceánech celého světa. Ve velké skupině lidí na celém světě budí velryby radost, respekt a pozitivní emoce. Ale přesto se najdou lidé, kteří velryby vraždí a konzumují. Také současná ekologická situace zamořování moří a oceánů odpadky, havárie tankerů apod. způsobují velký úbytek těchto nádherných zvířat.

OPAKOVÁNÍ K jaké třídě živočichů kytovci patří? Vyjmenuj aspoň tři základní znaky kytovců? Kolik druhů kytovců existuje? Dokážeš nějaké druhy vyjmenovat? Čím se kytovci živí? Co je to echolokace? K čemu kytovci echolokaci potřebují?

OPAKOVÁNÍ – KONTROLA K jaké třídě živočichů kytovci patří? Kytovci patří k savcům. Vyjmenuj aspoň tři základní znaky kytovců? Jsou teplokrevní, dýchají vzduch pomocí plic, rodí živá mláďata a kojí je vlastním mlékem, srdce mají rozděleno na dvě komory a dvě předsíně, krev koluje v malém a velkém krevním oběhu, řídícím ústrojím je mozek. Kolik druhů kytovců existuje? Kytovců existuje asi 80 druhů. 4. Dokážeš nějaké druhy vyjmenovat? Velryby, delfíni, sviňuchy, plejtváci.

JAK JSI DOPADL? OPAKOVÁNÍ – KONTROLA 5. Čím se kytovci živí? Kytovci se živí mořskými živočichy. 6. Co je to echolokace? Echolokace je postup, kdy se vysílaný zvuk od předmětu odrazí zpět do místa vysílání, kde je zpětně zachycen. K čemu kytovci echolokaci potřebují? Kytovci používají echolokaci pro orientaci v prostoru, vyhledávání potravy a komunikaci s okolím. JAK JSI DOPADL?

Použité zdroje: [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-1746.html [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-15530.html [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-bluewhale.html [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-3390.html [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-162862.html [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-whale-15.html [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-purple-purple-ocotopus.html [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: Gabriel Barathieu [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mother_and_baby_sperm_whale.jpg Dr.Haus [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Southern_right_whale_caudal_fin-2_no_sky.JPG Olga Ernst [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Southern_right_whale_breaching,_South_Africa.jpg Gustavo Pérez [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steno_bredanensis_2.jpg?uselang=cs Jessica Redfern [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Delphinus_delphis_with_calf.jpg Frank Wirth [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Physeter_macrocephalus_jumping.jpg T. Bjornstad [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Image-Blue_Whale_and_Hector_Dolphine_Colored.jpg Bronwen Lea [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:BlueWhaleSkeleton.jpg Kurzon[cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Humpback_Whale_underwater_shot.jpg Soerfm [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bowheads42.jpg NOAA [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Minke_Whale_(NOAA).jpg Paola Olson [cit. 2019-3-31]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vaquita4_Olson_NOAA.jpg