SEKTOROVÁ DOHODA pro sociální služby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Jsou venkovské školy horší než městské?
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Dokument KAP MSK - obsah
Mise BLOM Návrhy efektivního prosazování v záležitostech nad provinčního zájmu Soudržnost a spolupráce v prosazování Prosazovatelná nařízení Společné stanovování.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Úřad práce České republiky
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky 2018 – Mgr. Hana Bodnarová.
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Aplikace Monitorovací systém
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Úvodní setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Základní informace o poskytovateli
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Příprava programového období 2014–2020
Aplikace Monitorovací systém
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Principy fungování spolku BISON
Platy a mzdy v sociálních službách Bc. Dagmar Žitníková, OSZSP ČR
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
kam vlastně směřujeme ??? 
Projekt „Strategické řízení rozvoje elektronického zdravotnictví v resortu MZ“ a příprava resortních metodik rozvoje elektronického zdravotnictví v oblasti.
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Klíčové aktivity projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Profesní zákon o sociálních pracovnících
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

SEKTOROVÁ DOHODA pro sociální služby Mgr. Petr Hanuš Unie zaměstnavatelských svazů České republiky

Základní idea sektorových dohod SD - písemná úmluva o spolupráci a rozdělení rolí mezi klíčovými představiteli zaměstnavatelů, zaměstnanců, vzdělavatelů a zástupců veřejné správy (kraje, obce a státní správa), kteří mohou společně přispět k řešení disproporcí trhu práce v daném sektoru. Cílem je nalezení efektivního řešení dlouhodobých problémů v oblasti rozvoje lidských zdrojů v jednotlivých sektorech. Jedná se o problémy, resp. bariéry na trhu práce, jejichž řešení lze dojednat prostřednictvím sociálního dialogu s příslušnými aktéry. Sektorová dohoda není právně závazný dokument. Jedná se o písemnou politicko-společenskou úmluvu mezi zúčastněnými subjekty, která je veřejně prezentovaná. Uzavření a realizace SD je v zájmu jednotlivých aktérů a je založena na osobní odpovědnosti a cti. Za realizaci SD odpovídají aktéři SD. Neplnění závazků jednotlivých aktérů, vyplývajících z této úmluvy, bude zveřejněno. zdroj: metodika tvorby sektorových dohod

Zaměření sektorových dohod Konkrétní formulace krátkodobých, střednědobých i dlouhodobých potřeb v oblasti rozvoje lidských zdrojů. Jasné vymezení krátkodobých a střednědobých závazků a dlouhodobých záměrů rozhodujících subjektů na trhu práce sektoru. Koordinace probíhajících i nově připravovaných akcí všech zainteresovaných subjektů na trhu práce. Podpora eliminace nedostatků a disproporcí v poptávce a nabídce kvalifikací. Pozitivní vliv na požadovanou kvalitu a kvantitu potenciální pracovní síly, rozvoj pracovní síly a podpora vytváření potřebného množství pracovních příležitostí.

Sektorová dohoda pro sociální služby Sektorová dohoda vznikla v rámci projektu „Sektorové dohody jako nástroj sociálního dialogu při řešení dlouhodobých problémů v oblasti rozvoje lidských zdrojů“ - číslo projektu: CZ.1.04/1.1.01/B9.00013

SD je v oblasti sociálních služeb zaměřena na řízení lidských zdrojů a to především v oblasti odměňování (zákonem ovlivněné nepřímo) v oblasti stanovování potřebné kvalifikace pro oprávnění působit jako odborný pracovník v sociálních službách. Stav lidských zdrojů v sociálních službách nejvíce charakterizuje fluktuace a neexistující personální standardy (kvantitativní i kvalitativní). Cílem sektorové dohody je rukou společnou (tzn. poskytovatelé, zřizovatelé, donátoři a gestoři) nastavit proces, na jehož konci bude vytvořen permanentní systém pro řízení lidských zdrojů v oblasti sociálních služeb a také podpořit vznik personálních standardů s dopadem na kvantitu, kvalitu i financování sociálních služeb.

Vize sektorové dohody Základem pro správné fungování sociálních služeb v České republice je stanovení personálních standardů. Tyto standardy je potřebné konstruovat tak, aby určovaly akceptovatelný interval pro kvantitu personálu na konkrétním druhu (skupině) sociálních služeb s ohledem na počty klientů a intenzitu jejich potřeby péče. Je nutné, aby určovaly kvalitativní rámec, tedy konkrétní požadavky na kvalifikaci. Takto nastavené standardy budou sloužit nejen pro poskytovatele a jejich zřizovatele při manažerské personální práci, ale budou rovněž výchozím rámcem pro financování sociálních služeb v rámci dotačních programů na úrovni státu, kraje a obcí. Konečným požadovaným výsledkem je vznik systému řídícího problematiku lidských zdrojů v sociálních službách.

Cíle sektorové dohody Cílem Sektorové dohody pro sociální služby je nastavení procesu vedoucího k vytvoření systému efektivního řízení lidských zdrojů v sociálních službách prostřednictvím stanovení optimálních personálních standardů ve všech skupinách sociálních služeb (v současnosti existuje 33 druhů sociálních služeb) a zároveň etablovat systém jejich průběžné aktualizace. Druhým cílem je ověřit možnost aplikace zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, v systému sociálních služeb.  

Deklaratorní část Sektorová dohoda je uzavírána pod patronací signatářů - reprezentantů sektorové dohody, kteří se jejím podpisem zavázali, že budou svou autoritou a svým jednáním působit na vytváření aktivních prostředí k naplnění uvedených cílů sektorové dohody Signatáři sektorové dohody jsou Mgr. Michaela Marksová – ministryně práce a sociálních věcí ČR Bc. Dagmar Žitníková – předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA – prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Ing Dagmar Kuchtová – generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Podepsána 2. června 2016

Akční plán – úkoly sektorové dohody Vytvoření stálé pracovní komise pro tvorbu personálních standardů a kvalifikací v sociálních službách při MPSV – hotovo, doposud dvě zasedání Vytvoření zprávy o stavu lidských zdrojů u registrovaných poskytovatelů soc. služeb, obsahující srovnání skutečného stavu s navrhovaným personálním standardem 12/2016 ???? Modelace systému ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání (zákon č. 179/2006 Sb.) a vyhodnocení míry aplikovatelnosti systému kvalifikací v sociálních službách – původní plán 30. 6. 2016 - ???

Implementace a vyhodnocení stanovených personálních standardů v České republice (ukončení procesu k 31. 12. 2019) Vyjádření se k personálním standardům Stanovení implementačního plánu a systému monitorování pro personální standardy Vyhodnocení dopadu legislativní změny Průběžné vyhodnocování personálních stavů a aktualizace personálních standardů v závislosti na vývoji potřeb soc. služeb Vyhodnocení implementace personálních standardů v sociálních službách

Další jednání pracovní komise je 13. 6. 2016 Další jednání pracovní komise je 13.6.2016. O vývoji v realizaci Sektorové dohody pro sociální služby vás budu informovat při dalším setkání. Děkuji za pozornost! Mgr. Petr Hanuš ředitel sekce sociálních služeb a sekce nestátních neziskových organizací Unie zaměstnavatelských svazů České republiky petr.hanus@uzs.cz www.uzs.cz Na Pankráci 1618/30 140 00 Praha 4