VODA PRO KAŽDÉHO, PRO ŽIVOU PŮDU A ZDRAVOU KRAJINU!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Podpora vodohospodářské infrastruktury v obcích Zlínského kraje Zlín Lenka Gregorová.
Operační program Životní prostředí
Dešťové kanalizace a využití § 1 odst. 4 Za jakých podmínek může vodoprávní úřad stanovit, že se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje i na kanalizace.
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
Úspory energie a regenerace
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Plánovací proces v oblasti vodního hospodářství. (návrh novely – tzv. „EURONOVELA“) Zákon č. 254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),
Příklady do seminářů Právní vztahy k nemovitostem konaných dne 30/ v době 8.00 – 11.05, uč. č. 214, sem. sk. 2 JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Odstranění sedimentů z návesního rybníka v obci Zvěstov vypracoval: Jirka Račanský.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Fluviální geomorfologie Zdeněk Máčka
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Městský úřad Odolena Voda má následující odbory Odbor tajemníka ( administrativa a organizace činnosti úřadu, právní služba města, správa Základních.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Vodohospodářské aktuality
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
Právní režim ochrany půdy
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
ÚSK zadání – specifikum SO ORP Veselí nad Moravou
Stavební právo.
Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“
Dotační příležitosti pro obce JMK
4.4.1: Revitalizace funkčních ploch a prvků
Transkript prezentace:

VODA PRO KAŽDÉHO, PRO ŽIVOU PŮDU A ZDRAVOU KRAJINU! Setkání se starosty moravskoslezského kraje Horní Tošanovice, 7.8.2019

BALÍČEK PROTI SUCHU 1. Novela ústavy 2. Změna kompetenčního zákona 3. Novela zákona vodního a stavebního 4. Novela zákona o dani z nemovitostí 5. Technická opatření 6. Dotace

1. NOVELA ÚSTAVY – Listina základních práv a svobod Každý má právo na pitnou vodu.   Vodní zdroje jsou veřejným statkem ve správě státu. Zdroje pitné vody mají být využity prioritně a udržitelným způsobem k zásobování obyvatel a domácností pitnou vodou ke spotřebě. Zásobování obyvatelstva a domácností pitnou vodou má být zajištěno státem prostřednictvím obcí a na neziskovém základě. Zamítavé stanovisko vlády!

Další předložené návrhy: Návrh KSČM – zestátnění přírodních zdrojů vody a surovin – neutrální stanovisko vlády ! b) Návrh KDU- ČSL – doplnění slov „šetrné využívání vodních zdrojů a půdy“ - deklaratorní vyjádření – zamítavé stanovisko vlády

2. Změna kompetenčního zákona Sjednocení agendy MZe a MŽP Stávající situace : MZe – kontrola hospodaření s vodou a na půdě MŽP – ochrana vody a půdy Dělení těchto dvou agend je neefektivní a nefunkční!

3. Změny stavebního a vodního zákona a zákona o odpadech - PN Recyklace vody – šedá voda, opětovné využití, např. pro závlahy Malé domovní čistírny – PRVKÚK Výstavba závlahových řadů, využití stávajících funkčních odvodňovacích systémů Novela zákona o PÚ

4. Novela zákona o dani z nemovitosti KDU ČSL podán návrh na osvobození od daně z nemovitosti remízků, mokřadů a dalších prvků v krajině Připravujeme PN – definice údajů, úpravy Vládní daňový balíček !

5. Technická opatření Projekt 1000 + 1 cesta krajinou Opatření proti změně klimatu v intravilánu obcí a měst Revitalizace obecních rybníků a nádrží Užívání zemědělské půdy ve veřejném vlastnictví

6. Dotace AOPK – program péče o krajinu MŽP – dešťovka OPŽP – Ochrana přírody – PO 4 MZe – vodní hospodářství – drobné vodní toky v krajině, rybníky