Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Sociálně právní ochrana dětí (SPOD) Cílové skupiny, orgány SPOD, činnosti SPOD.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Pardubice, 25. říjen 2012 MPSV.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kritické poznámky k novele Zákona o sociálně právní ochraně a dopadech v praxi MUDr.F.Schneiberg Společnost sociální pediatrie ČLS JEP Poslanecká sněmovna.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Úřad práce České republiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Podpůrná opatření prvního stupně
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Pracovní porada Pracovní list.
DĚTI VĚZNĚNÝCH RODIČŮ Zkušenosti a plány Věznice Světlá nad Sázavou
Občanské soudní řízení I.
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Pracovní porada Pracovní list.
Pobyt dítěte v zařízení - vybrané možnosti a limity orgánu sociálně-právní ochrany dětí z pohledu veřejného ochránce práv konference „Rodina ohrožená.
Základní informace o poskytovateli
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Zpráva o uplatňování územního plánu
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Životní cyklus.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Náhradní rodinná péče – prověření a příprava
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Hledáme klíč k právům dětí
Právo sociálního zabezpečení
Sociálně právní ochrana dětí
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Občanské soudní řízení I.
Řízení a rozvoj lidských zdrojů na Ministerstvu vnitra
Matriční úřad.
Občanské soudní řízení I.
Hledání biologických kořenů Mikulov, Mgr
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Seznámení s Elrond z.ú..
Zprostředkování osvojení z ciziny Mikulov Mgr. Lucia Skorušová
PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D.
Zpracovala: Helena Cidrychová
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Práce psychologa Úřadu s dítětem v procesu mezinárodního osvojení Brno, Mgr. Ondřej Bouša.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Podpora samostatného bydlení
Transkript prezentace:

Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)

Vymezení rolí Krajský úřad Zprostředkovává náhradní rodinnou péči výběrem vhodných pěstounů na přechodnou dobu dítěti, aby nemuselo být umístěno do péče ústavního zařízení. OSPOD dítěte Shromažďuje potřebné doklady a informace o dítěti vedením spisové dokumentace, tyto informace zasílá na krajský úřad, včetně fotografie dítěte

Činnost OSPOD v procesu PPPD Kontaktuje krajský úřad za účelem umístění dítěte do PPPD K soudu podává návrh na svěření dítěte do PPPD Pravomocné rozhodnutí soudu o svěření dítěte do PPPD zasílá na krajský úřad Informuje doprovázející organizaci a pěstouny Nejpozději do dvou týdnů od umístění dítěte do PPPD se účastní osobní schůzky s pěstouny a doprovázející organizací, vytváří individuální plán ochrany dítěte

Činnost OSPOD v procesu PPPD Je odpovědný za výkon sociálně – právní ochrany dětí dle místní příslušnosti Sleduje vývoj dítěte svěřeného do PPPD, spolupracuje s pěstouny, kterým bylo dítě svěřeno do PPPD Zodpovídá za vytvoření individuálního plánu ochrany dítěte (IPOD) Zjišťuje situaci v biologické rodině dítěte, umístěného do PPPD, spolupracuje s doprovázející organizací

Činnost krajského úřadu v procesu PPPD Shromažďuje dokumentaci dítěte za účelem NRP Zodpovídá za vyhledání nové dlouhodobé rodiny pro dítě v případě, že se dítě nevrátí zpět do své biologické rodiny Koordinuje proces PPPD Spolupracuje s příslušným OSPOD V případě potřeby si Krajský úřad vyžádá zprávu od OSPOD o průběhu PPPD

Činnost doprovázejícího subjektu v procesu PPPD Zajišťuje služby pro pěstouny na základě uzavřené dohody Poskytuje základní poradenství ve věci dávek pěstounské péče Účastní se převzetí dítěte pěstouny Dohlíží nad vedením pravidelných záznamů o pobytu dítěte v rodině pěstounů a vytvoření knihy života dítěte Informuje písemně Krajský úřad, OSPOD o závažných skutečnostech, které mohou mít vliv na péči o dítě

Úloha pěstounů na přechodnou dobu Pěstouni zpracovávají záznamy o průběhu pobytu dítěte – zvláštnosti a specifika dítěte, jeho oblíbené činnosti, psychomotorický vývoj Záznamy o podstatných událostech – zdravotní prohlídky a vyšetření, zásadní změny ve vývoji dítěte Záznamy o kontaktu dítěte s biologickou rodinou – v případě, že kontakt proběhl, stručný popis tohoto kontaktu, termín dalšího kontaktu, pokud je znám Zajišťují péči o dítě v souladu s IPOD dítěte

Úloha pěstounů na přechodnou dobu Spolupracují se všemi zúčastněnými subjekty, zejména s příslušným OSPOD dítěte Umožňují kontakt dítěte s biologickou rodinou v souladu s IPOD dítěte, první kontakt probíhá vždy na základě dohody s OSPOD dítěte za účasti doprovázející organizace, postup určuje OSPOD dítěte Zachovávají mlčenlivost ke všem získaným a poskytnutým informacím o dítěti Pořizují fotografie dítěte

Nejlepší zájem dítěte Veškeré zúčastněné subjekty, podílející se na procesu pěstounské péče na přechodnou dobu, by měly mít na paměti nejlepší zájem a blaho dítěte, o které se jedná, a to v souladu s Úmluvou o právech dítěte a Listinou základních práv a svobod. Pěstounská péče na přechodnou dobu může trvat nejdéle jeden rok

Legislativní zdroje zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně – právní ochraně dětí, v platném znění zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník zákon č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních, v platném znění Zpracoval: kolektiv pracovníků SPOD