5. přednáška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní finanční výkazy
Advertisements

PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Účetní systémy 1 3. přednáška.
. Účetní systémy 1 2. přednáška. Bilance a její pojetí - vychází z výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické b) pojetí dualistické.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
VÝNOSY.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Efektivnost.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náklady a výnosy.
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE129 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Výkazy pro měření a řízení zisku
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
FINANČNÍ ŘÍZENÍ DOPRAVNÍHO PODNIKU
Ekonomika investic.
FINANCE 2014/2015.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_243.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Cash Flow Jiří Uhman.
Základy účetnictví 4. přednáška.
Výrobní náklady firmy a jejich vztah k nabídce
Kalkulace nákladů.
Sociální ekonomika a účetnictví v sociálních podnicích „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ Vzdělávací.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Finanční analýza.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE127 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Základy účetnictví 1. přednáška.
Zdroj: KOVANICOVÁ, D. Abeceda účetních znalostí pro každého.
Manažerského účetnictví Hana Jurajdová
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Úvod do podnikových financí
Náklady, příjmy, ekonomický zisk
Přednáška č.5 controlling cash-flow
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
Ekonomická přidaná hodnota
Investiční rozhodování
4.př. NÁKLADY, VÝNOSY A ZISK
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
MIKROEKONOMIKA Efektivnost podniku a její základní kategorie.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Vnitropodnikové účetnictví. Finanční účetnictví Normativně upraveno Sleduje aktiva, pasiva, náklady a výnosy účetní jednotky za celek Poskytuje souhrnné.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozpočty a kalkulace.
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Náklady a Výnosy.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Princip účtování.
Vyhodnocení stavební zakázky
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

5. přednáška

Náklady, výnosy, hospodářský výsledek podniku

Osnova přednášky Náklady 2. Výnosy 3. Hospodářský výsledek podniku - vymezení a význam jejich sledování - kategorizace nákladů dle různých hledisek - náklad versus výdaj 2. Výnosy - vymezení - členění - výnos versus příjem 3. Hospodářský výsledek podniku - funkce - zisk v teoretickém pojetí zisk v praktickém pojetí

1. Náklady – vymezení a význam jejich sledování Náklady představují obecně spotřebu vstupů, a to jak externího, tak interního charakteru Význam jejich sledování: formou různých ukazatelů vyjadřují nákladovost jejich sledování je základem pro stanovení nákladové ceny stanovení výše nákladových cen má bezprostřední vztah k tvorbě zisku náklady pomáhají odhalit rezervy v hospodaření jsou součástí mnoha ukazatelů k hodnocení efektivnosti

Náklady – jejich kategorizace podle původu vzniku podle oblasti vzniku z hlediska manažerského účetnictví podle vztahu k objemu produkce podle kalkulovatelnosti účelové členění podle reálnosti podle časového hlediska podle komplexnosti podle operativnosti …………..

Ad 1) členění nákladů podle původu vzniku externí interní

Ad 2) členění nákladů podle oblasti vzniku provozní finanční

Ad 3) členění nákladů z hlediska manažerského účetnictví explicitní implicitní

Ad 4) členění nákladů podle vztahu k objemu produkce variabilní fixní

Ad 5) členění nákladů podle kalkulovatelnosti přímé nepřímé

Ad 6) účelové členění nákladů např.: náklady na výrobu náklady na odbyt náklady správní náklady provozní náklady neprovozní náklady na hlavní činnost náklady na pomocnou výrobu náklady na výzkum a vývoj

Ad 7) členění nákladů podle reálnosti účetní

Ad 8) členění podle časového hlediska náklady předběžné náklady výsledné náklady minulého roku náklady běžného roku náklady příštího období

Ad 9) členění nákladů podle komplexnosti náklady vlastní náklady celkové

Ad 10) členění nákladů podle operativnosti neoperativní

náklad versus výdaj Náklady – peněžní vyjádření spotřeby podniku – bez závislosti na tom, zda byla provedena peněžní transakce Výdaje – úbytek peněžních prostředků

2. Výnosy – vymezení, členění Výnosy – částky, které podnik získá z veškerých svých činností za určité období bez ohledu na to, zda došlo k jejich inkasu. Výnosy podniku tvoří: provozní výnosy finanční výnosy

VÝNOS versus PŘÍJEM VÝNOSY – peněžní vyjádření výsledků hospodaření podniku – bez závislosti na tom, zda byla provedena peněžní transakce PŘÍJMY – reálné peníze, které přicházejí do podniku nezávisle na původu

3. Hospodářský výsledek podniku zisk je velmi složitá kategorie Frank Knihgt napsal.: …….“snad žádná kategorie ani pojem není v ekonomických diskusích užíván s tak matoucí rozmanitostí významu jako je zisk“…… zisk plní důležité funkce: - je kritériem pro rozhodování - je zdrojem akumulace - je základem rozdělování důchodů - je základním motivem podnikání

ZISK v teoretickém pojetí ZISK je důsledkem nejistoty (Paul Heyne) ZISK je výsledkem předvídání budoucnosti (Paul Heyne) ZISK nelze definovat jedním způsobem, protože nezáleží na tom, jak je zachován původní kapitál (Hicks) ZISK ve vztahu k „zámožnosti“: Zisk je částka, kterou lze na konci období spotřebovat a přitom zůstat zámožný jako na začátku…. ZISK ve vztahu ke schopnosti spotřeby: Zisk je částka, kterou lze spotřebovat v očekávání, že tutéž částku budeme moci spotřebovávat i nadále. ZISK ve vztahu k přidané společensky užitné hodnotě: Zisk je v ceně zboží upravené o prospěšnost (prospěšnost přitom nelze kvantifikovat). ZISK vzniká po úhradě předcházející výdělečné činnosti (eventuálně po úhradě dividend). ZISK je to, co je nad udržením likvidní hodnoty aktiv.

ZISK v praktickém pojetí výpočty se liší v závislosti na metodice jeho výpočtu  variantnost zisků: Zisk (HV) podle našich účetních systémů HV – anglosaské pojetí HV – „Příspěvek na úhradu“