Současná situace na trhu s byty konkrétně v Drážďanech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok Struktura příjmů MČ Brno-Kohoutovice 1. Příjmy z veřejných rozpočtů o příjmy ze státního rozpočtu - postoupené.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
PŮJČOVNA KOL A KOLOBĚŽEK Informační centrum města Kyjova Ing. Dita Hojačová Tel.:
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu učiva Který druh bydlení je nejlepší a jeho výhody a nevýhody Období: září – prosinec.
Ekonomika Operativní a zpětný leasing 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_02.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
ABSOLUT-IN inteligentní poradenství. Poradenská společnost ABSOLUT-IN působí na českém finančním trhu od roku Poskytuje služby v oblasti pojištění,
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Družstevní bytová výstavba
Ing. František Beneš, CSc., odborný mluvčí KSČM pro resort MMR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Workshop SOCIÁLNÍ BYDLENÍ A BYTOVÁ DRUŽSTVA
Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích
Místní rozpočtové jednotky
Zákon o sociálním podnikání
Josef Středula, předseda ČMKOS
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché účetnictví
STÁTNÍ FONDY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podnikání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Správa sociálního zabezpečení
Katedra veřejné ekonomie
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Pozemkové úpravy.
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Bydlení – nová bytová výstavba
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Občanské soudní řízení I.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Občanské soudní řízení I.
Seminář o stavebním spoření
SPRÁVNÍ PRÁVO.
dostupné bydlení z pohledu měst a obcí
Koncepce dostupného bydlení v Jablonci n/N
Transkript prezentace:

Současná situace na trhu s byty konkrétně v Drážďanech a bytová politika v SRN, konkrétně v Drážďanech Dny nájemního bydlení v České republice, Ostrava 13. - 14.3.2019 přednášející: Peter Bartels Předseda představenstva Sdružení nájemníků Drážďan a okolí - Mietervereins Dresden und Umgebung e.V.

SDRUŽENÍ NÁJEMNÍKŮ DRÁžDAN A OKOLÍ Dresden E.v. MVD – Sdružení nájemníků Drážďan je politicky a nábožensky nezávislá organizace Zastupuje zájmy nájemníků a aktivně se zasazuje za sociální bytovou politiku a sociálně vyvážené nájemní právo. Členové sdružení mají nárok na právní poradenství a podporu ve všech otázkách týkající se nájemního bydlení. Sdružení čítá 15.000 členských domácností Sdružení je členem celorepublikového Německého sdružení nájemníků - „Deutscher Mieterbund e.V.“.

Vývoj bydlení v SRN po roce 1945 –do roku 1990 Základní zákon – ústava - není žádné základní právo na bydlení ALE: Země a obce mají povinnost předcházet bezdomovectví a zajistit, aby občané měli přiměřené dostupné bydlení Spolková vláda poskytuje finanční prostředky pro vytvoření vlastnictví domů (podpora subjektu) sociální bydlení (propagace objektů) občany s nízkými příjmy za vhodné bydlení (podpora subjektu) které mohou být převedeny ze spolkových zemí na obce a mohou být navýšeny.

Poptávka v oblasti bydlení Do roku 1989 bylo sociální bydlení v západním Německu podporováno dotacemi (= dle poptávky). Financovány byly: Soukromí vlastníci a korporace Komunální bytová družstva Bytová družstva Odborová bytová družstva Podmínka: Tvorba ceny nájemného je závazná po dobu 40 let

Poptávka v oblasti bydlení od 1990 od 1990 změna ve výstavbě sociálních bytů Trh s bydlením vypadal vyváženě a podpora sociálního bydlení byla ukončena. To byl politicky nesprávný odhad. Výhradní podpora ze strany státu Za účelem dosažení dobré sociální kombinace obyvatelstva jsou občané s nízkými příjmy prosazováni v bydlení ve všech obytných oblastech.

Poptávka v oblasti bydlení od roku 1990 Podpora občanů (= podpora subjektu) Občané bez přiměřeného příjmu dostávají přiměřené náklady na bydlení a přiměřené provozní náklady hrazené státem. Například vhodná velikost bytu je 45 m² pro jednu osobu a 60 m² pro dvě osoby. Výše nákladů určují obce a vychází z průměrného nájemného. V současné době v Drážďanech platí 6,50 eur za m² Potřebné finanční prostředky budou pro spolkové země a místní úřady poskytnuty úředně spolkovou vládou.. bez příjmu  náklady na bydlení = převzetí nákladů na bydlení nízký příjem  příspěvek na bydlení = příspěvěk na bydlení

Vývoj v Drážďanech po roce 1990 Einwohner- und Wohnentwicklung 1990 550.000 obyvatel Kvůli velkému nedostatku bydlení byla v inventáři spousta nových staveb a renovací. Byla zahájena privatizace bytových domů a výstavba sociálních bytů byla málo. Nájemné se výrazně zvýšilo 2002 465.000 obyvatel Vysoké dotace na bydlení a ztráta obyvatelstva vedly k vysokému stavu volných bytů (cca 16%). Začala demolice bytů a z pronajímatelů se stali konkurenti. 2006 480.000 obyvatel Město Drážďany je jedinou obcí v Německu, která prodává veškerý bytový fond (48 000 bytů). 2016 Nízká nová bytová výstavba a vysoký populační růst vedou k výraznému nedostatku bydlení v Drážďanech. Nájemné roste rychleji než míra inflace. 2017 552.000 obyvatel Městská rada se rozhodla založit novou městskou bytovou společnost. 2019 565.000 obyvatel Nájemné (<10 € / m²) rozsáhlé nové bytové výstavby může platit pouze 30% občanů Drážďan. Na konci roku bude připraveno k obsazení prvních 50 bytových jednotek ve městě (pronájmu 6,50 € / m²).

Aktuální bytová situace v SRN a politická rozhodnutí Stav sociálního bydlení se dramaticky snížil (nedostatek dostupného bydlení). Velká města mají výrazný nárůst počtu obyvatel (nedostatek bydlení). Venkovská oblast ztrácí obyvatele (volné byty). Průměrná domácnost si nové bydlení v Německu může dovolit jen stěží . Náklady na bydlení do výše 30% příjmu obyvatel se považuje za přiměřené nájemné. Občané s nízkými příjmy platí nájemné až do výše 50% svého příjmu. Aby bylo umožněno bydlení obyvatelům bez příjmů, musí být výše nájemného přizpůsobena nákladům a vývoji cen nájemného. Tyto náklady jsou kryty obcemi, spolkovými zeměmi a federální vládou. Podíl soukromého vlastnictví bytů stagnuje ve velkých městech kolem méně než 20%.

Aktuální opatření v SRN Nové nebo změněné zákony federální vlády by měly snížit nárůst nájemného v důsledku nedostatku bydlení snížit nákladové zatížení, které nese nájemce po modernizaci bytu. Opatřeními vlád spolkových zemí Na státní úrovni by měly být prostředky poskytované federální vládou účelně použity, aby se minimalizoval nedostatek dostupného bydlení. Opatření obecních úřadů na podporu nových stavebních projektů a předcházení bezdomovectví jsou například zajištění dostatečného prostoru, na kterém lze budovat obytné budovy využívání všech možností financování na budování sociálního bydlení úprava nákladů na bydlení na vývoj nájemného.

Co se očekává od politiků? Závěr: Parlamenty již rozhodly o bydlení obyvatel před více než 100 lety. Rozhodnutí o bydlení jsou politickými rozhodnutími příslušné většiny v parlamentech, které často nejsou udržitelné a dlouhodobé. Politici jsou požádáni, aby v oblasti bydlení probíhala spolupráce mezi stranami. V budoucnu je třeba vybudovat také sociální bydlení, aby bylo zajištěno slušné bydlení pro občany s nízkými příjmy.

Děkuji velice za Vaší pozornost Peter Bartels