Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Koncepce dostupného bydlení v Jablonci n/N

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Koncepce dostupného bydlení v Jablonci n/N"— Transkript prezentace:

1 Koncepce dostupného bydlení v Jablonci n/N
„Bydlím, tedy jsem…..“

2 Koncepce dostupného bydlení? Co to je?
Komplexní materiál, zpracovávající otázky dostupného obecního bydlení. Obsahuje konkrétní opatření ke zlepšení životní situace spojené s bydlením u cílové skupiny obyvatel. Měla by vycházet z Koncepce sociálního bydlení ČR 2015 – 2025 Analytická část: popis bytového fondu (struktura, počet bytů), pravidla přidělování bytů, analýza potřebnosti (dotazníkové šetření) Strategická část: konkrétní kroky, opatření na základě analýzy potřebnosti. Součástí jsou i opatření pro prevenci ztráty bydlení a zadlužování nájemníků v městských bytech.

3 Pro koho? Cílová skupina sociálního bydlení
Mezi nejohroženější skupiny lidí, pro které je obtížné či dokonce nemožné získat bydlení v tržních podmínkách, patří senioři, osoby se zdravotním postižením, sociálně znevýhodněné osoby, matky či rodiny s dětmi v obtížné životní situaci, cizinci a národnostní menšiny nebo lidé s psychickým onemocněním. Povinností státu a municipalit je poskytnout jim solidární pomoc, pokud si nejsou schopni na své bydlení zajistit finanční prostředky sami. Když mají ohrožené skupiny obyvatel zajištěnou potřebu bydlení (které je nesegregované, rozptýlené, napojené na sociální práci), profitují z toho všichni občané města. Zajištění adekvátního bydlení funguje jako prevence sociálních problémů.

4 Proč potřebujeme koncepci v Jablonci
3. komunitní plán obsahuje opatření: „V případě aktuální potřeby zřídit odbornou skupinu, která komplexně vyhodnotí oblast bydlení pro cílové skupiny a navrhne případné změny v bytové politice města Jablonec nad Nisou v souvislosti s připravovaným zákonem o sociálním bydlení.“ Zákon o sociálním bydlení stále není a neví se, zda a kdy bude. Zodpovědné obce nečekají na Zákon o SB (nemusely by se dočkat), ale tvoří si své vlastní koncepce, které jim umožní reagovat na bytové potřeby svých občanů. (Projekt MPSV „Podpora sociálního bydlení“ – 16 zapojených obcí, např. i Velké Hamry)

5 …zákon stále není a mezitím v JBC…
roste počet osob a rodin ohrožených bytovou nouzí kvete byznys s chudobou chybí bezbariérové byty + byty větších rozměrů (2+1 a větší) pro rodiny některé byty je třeba vyčlenit pro specifické skupiny lidí (např. lidi s duševním onemocněním – v souvislosti s psychiatrickou reformou) – a nabídnout je organizacím JE NUTNÉ AKTUALIZOVAT BYTOVOU POLITIKU dle současných trendů (zvyšování tržních cen nájmů, snižování dostupnosti soukromého bydlení)

6 Jak SMJ pomáhá rodinám v bytové nouzi?
Azylový dům a noclehárna NADĚJE – pouze pro jednotlivce a sezdané páry Dům pro osamělé rodiče s dětmi (Puškinova ul.) – zrušen, objekt následně odkoupil p. Pelta (ODS) Objekt Lipová 7 – „krizové“ sociální bydlení v 7 bytech 0+1 a 1+1. Sociálních bytů je 233. Všechny tyto byty jsou o velikosti 0+1 a 1+1, jeden byt je o velikosti 1+2. Město má i byty větších rozměrů, ale řada z nich není vhodných k pronajímání z důvodu potřeby rozsáhlejší rekonstrukce. O dotace (IROP) město nemá zájem.

7 Co chtějí Piráti: Vytvoření „Pracovní skupiny pro bytovou politiku, dostupné a sociální bydlení“ složené ze zástupců MMJ i neziskových organizací, pracujících s cílovou skupinou. V rámci této skupiny pověření osoby zodpovědné za zpracování Koncepce dostupného bydlení v JBC, kterou schválí zastupitelstvo města. Opatření budou vycházet z analýzy potřebnosti (dotazníkové šetření apod.) Zapojení Jablonce do projektu MPSV „Podpora sociálního bydlení“ formou sdílení dobré praxe a předávání informací (metodické vedení při tvorbě koncepce). Co nejdříve začít s rekonstrukcí bytového fondu, např. s použitím dotací z OPZ (IROP), tvorba plánu nové výstavby.

8 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Koncepce dostupného bydlení v Jablonci n/N"

Podobné prezentace


Reklamy Google