Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Rozpočty územně samosprávných celků v roce 2011 Leden 2011.
Financování sociálních služeb
Finanční možností svépomocných skupin
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
MŠMT - Odbor 32 Financování výzkumu a vysokých škol Ing. Petr Valášek
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Pracovní setkání s obcemi ZK 2014
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Sociální oblast. Podpora sociálních služeb Přímá podpora obcí a jejich organizací Podpora provozních nákladů nestátních neziskových organizací v obcích.
Dotace na provoz sociálních služeb v roce 2009 Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 29. ledna 2009.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Financování regionálního školství
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
 Smlouva o poskytnutí účelové dotace čl. V., odst. 14 (Pověření poskytováním SOHZ čl. IV., odst. 13) a dále Metodika PK část XIII., odst. 13  mezní.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory ve Zlínském kraji Konference „Plánování a financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji“
Jednání MT KP Ostrava Domov na Liščině od 9:00.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Jednání Kolegia pana radního K 21 v rámci KKS dne
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 OSV JMK.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Informace ze sociální oblasti
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Kvalita v sociálních službách jako proces
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2018 OSV JMK.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Podání žádosti o dotaci na rok 2017
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Ing. Stanislava Správková
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Financování sociálních služeb – ohlédnutí zpět
Dotační program „Podpora sociálních služeb v Ústeckém kraji 2019“
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Kvalita sociálních služeb Markéta K. Holečková, MPSV
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Pravidla pro tvorbu sítě sociálních služeb v JMK pro rok 2020
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014 Změny ve financování sociálních služeb Praha, leden 2014 Alena Waageová, Blanka Pourová Odbor sociálních služeb

Vyúčtování dotací za rok 2013 Finanční vypořádání = povinnost pro všechny příjemce dotace Zpracovává se za období týkající se celého roku 2013, nejpozději k 31. prosinci 2013 PpA (místní či regionální charakter služeb): příjemce dotace předloží v souladu s § 8 vyhlášky č. 52/2008 Sb. do 5. 2. 2014 příslušnému kraji (krajskému úřadu) nebo hl. m. Praze, jehož prostřednictvím mu byla dotace vyplacena, podklady pro finanční vypořádání dotace na tiskopisu, jehož vzor je uveden v příloze č. 9 (část A tiskopisu) vyhlášky č. 52/2008 Sb., k podkladům příjemce dotace přiloží komentář a současně převede na účet kraje nebo hl. m. Prahy případnou vratku dotace

Vyúčtování dotací za rok 2013 PpB (celostátní či nadregionální charakter služeb): příjemce dotace předloží v souladu s § 7 vyhlášky č. 52/2008 Sb. do 15. 2. 2014 odboru sociálních služeb MPSV podklady pro finanční vypořádání dotace na tiskopisu, jehož vzor je uveden v přílohách č. 5 (část A tiskopisu) tiskopis platný pro podnikatelské subjekty, č. 7 (část A tiskopisu) tiskopis platný pro neziskové organizace atd., č. 11 (část A tiskopisu) tiskopis platný pro obce, dobrovolné svazky obcí, kraje nebo hl. m. Prahu vyhlášky č. 52/2008 Sb., k podkladům příjemce dotace přiloží komentář a současně převede na účet cizích prostředků poskytovatele dotace (MPSV) případnou vratku dotace (číslo tohoto účtu je 6015-2229001/0710)

Vše je na webu MPSV  Všechny informace jsou na webu http://www.mpsv.cz/cs/16906 www.mpsv.cz  Záložka sociální služby  Dotace na poskytování sociálních služeb  Finanční prostředky pro rok 2013

Sociální služby ve 3 číslech Registrováno cca 5,5 tis. sociálních služeb ve 32 druzích Cca 2,5 tis. poskytovatelů Celkové náklady systému sociálních služeb = 28 mld. Kč (cca 0,71 % HDP)

Pořadí registrovaných služeb podle počtu TOP 3: Pečovatelská služba (750) Odborné sociální poradenství (613) Domovy pro seniory (495) MIN 3: Intervenční centra (18) Terapeutické komunity (18) Tísňová péče (18)

Pořadí registrovaných služeb podle nákladovosti TOP 3: Domovy pro seniory Domovy pro osoby se zdravotním postižením Domovy se zvláštním režimem MIN 3: Průvodcovské a předčitatelské služby Tlumočnické služby Tísňová péče

Dotace MPSV Financování služeb je vícezdrojové, dotace v roce 2013 kryla cca 21% nákladů Prostředky na dotace MPSV 2013: 6,5 mld. Kč Prostředky na dotace MPSV 2014: 7,4 mld. Kč Požadavky na dotace 2014: cca 10 mld. Kč

Novinky v dotacích 2014 Nová priorita podpora paliativní péče: „podpora zásad a principů paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb (DPS, DZR, DOZP)“ = podpora přenosu dobré praxe 108 000 zemřelých / rok; 6000 v PZSS, 3000 v hospicích Spoluúčast jiných zdrojů na financování

10% financování z jiných zdrojů Pro rok 2014 uplatněn povinný podíl financování 10% nákladů z jiných zdrojů Jedná se o 10% celkových nákladů (výše úhrad klientů a ZP nehraje roli) Jiné zdroje = příspěvky od ÚP, dotace od obcí, dotace od krajů, příspěvek od zřizovatele – obce či kraje, strukturální fondy a další zdroje 2014 = test; výsledek = je to reálné

Rozdělení dotací 2014 1.kolo – říjen/listopad 2013 Cca 5000 služeb, požadavky v úhrnu cca 10,1 mld. Kč Hodnocení do 3. 1. 2014, směrné číslo sděleno Projednávání 6. – 15. 1. 2014 DOTAČNÍ KOMISE 24. 1. 2014 Výsledky do konce ledna na webu MPSV Rezerva MPSV cca 55 mil. Kč

Rozdělení dotací 2014 Mimořádné kolo dotačního řízení již probíhá: 16.-24.1.2014 Informace na webu MPSV Pro ty, do z technických důvodů nemohli podat žádost v řádném termínu Pro ty, kdo registrovali nové služby po termínu 1.kola dotačního řízení NE pro služby, na které bylo žádáno v 1.kole

Aplikace SOS v rekonstrukci Aplikace jsou připravovány nově Formulář žádosti o dotaci v mimořádném kole dotačního řízení je na webu, podá se mailem a listinnou podobou Ostatní záležitosti (souhrnná žádost za jednotlivé kraje atd.) jsou řešeny informačními maily s přesným postupem

Změny ve financování sociálních služeb Pozvolné – např. 10% spolufinancování Pečlivé hodnocení dopadů Analýzy v rámci projektu MPSV „Podpora procesů v sociálních službách“ „Analýza veřejných a soukromých zdrojů…“ „Studie proveditelnosti variant financování…“

2014 +: Zásadní oblasti revize Zákona o soc. službách Druhy služeb (z 32 na cca 7) Efektivita služeb (kontrola plnění indikátorů) Podmínky poskytování a registrace Povinnosti poskytovatelů - standardy Inspekce Financování Kvalifikační kurz pracovníka v sociálních službách (obsah, rozsah) Koordinace služeb Síťování

2015: dotace prostřednictvím krajů ? Přechod na dotační režim z úrovně kraje Návrat k původnímu záměru zákona: rozhodování se svěřuje nejbližšímu stupni řízení Spolupráce s kraji funguje Konkrétní termín přechodu není zatím určen, MPSV se ve spolupráci s kraji připravuje

Dotazy Děkuji za pozornost e-mail: alena.waageova@mpsv.cz