VÝRAZY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.1 – 3.4 Lineární rovnice, vyjádření neznámé ze vzorce Název sady:
Advertisements

Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 8 – Mocniny s celočíselným exponentem – teorie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního.
VY_32_INOVACE_81.  Datum :duben 2012  Autor : Šárka Šubertová  Materiál je určen pro 3. ročník čtyřletého oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ VÝROBY a pro 2.ročník.
VY_32_INOVACE_84. ANOTACE Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA.
Rovnice a nerovnice Soustavy rovnic VY_32_INOVACE_RONE_04.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUDUM 7 – Lineární rovnice – teorie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Další operace s vektory
VÝRAZY Matematické zápisy obsahující čísla (konstanty), písmena (proměnné) a početní operace ČÍSELNÉ S PROMĚNNOU √25 2.(4-7.8) 3x+7 4a3- 2a.
Mocniny, odmocniny, úpravy algebraických výrazů
MATEMATIKA Lineární nerovnice o jedné neznámé a jejich soustavy.
1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy
Obecná rovnice přímky - procvičování
Lomené algebraické výrazy
Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice ( Viètovy vzorce)
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh
Aritmetická posloupnost
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Věra Oupická
Lomené algebraické výrazy
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Kvadratické nerovnice
Lomené algebraické výrazy
Lineární rovnice řešené pomocí algebraických vzorců pro druhou mocninu
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
VY_32_INOVACE_RONE_14 Rovnice a nerovnice Kvadratické rovnice 3.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
10.11 – Vietovy vzorce, iracionální rovnice
VY_32_INOVACE_RONE_13 Rovnice a nerovnice Iracionální rovnice.
Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých Metoda sčítací
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Renáta Burdová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Násobení lomených výrazů
VY_32_INOVACE_FCE1_17 Funkce 1 Logaritmická rovnice 1.
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Parametrická rovnice přímky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
Rovnice s absolutní hodnotou I.
Název projektu: Podpora výuky v technických oborech
MATEMATIKA Druhá písemná práce a její analýza.
VY_32_INOVACE_65.
Lomené algebraické výrazy
Dělení lomených výrazů
Lineární rovnice Opakování na písemnou práci
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Krčková Název materiálu:
Rovnice základní pojmy.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
IRACIONÁLNÍ ROVNICE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata.
Algebraické výrazy: lomené výrazy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Lomené výrazy (2) Podmínky řešitelnost
Lomené výrazy (8) Dělení
VENNOVY DIAGRAMY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
Lomené algebraické výrazy
Rovnice s neznámou ve jmenovateli
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Ing. Gabriela Bendová Karpytová
Lomené výrazy (9) Složené lomené výrazy
FUNKCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
VY_32_INOVACE_Pel_I_08 Výrazy lomené – podmínky2
Lomené algebraické výrazy
MATEMATIKA Lineární rovnice o jedné neznámé.
Transkript prezentace:

VÝRAZY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková cermakova@oakostelec.cz 16.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

DRUHY VÝRAZŮ ČÍSELNÝ VÝRAZ … konstanta 2+3, 5.7=35, … ALGEBRAICKÝ VÝRAZ … proměnná, konstanta, vzorce 2x+3, 11x2+5y, S = r2, … LOMENÉ VÝRAZY … proměnná ve jmenovateli 16.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

DEFINIČNÍ OBOR VÝRAZU Množina všech hodnot proměnných, pro které má výraz smysl Lomené výrazy – nesmíme dělit 0 – jmenovatel je různý od 0 Výrazy s odmocninou – pod odmocninou nesmí být záporné číslo – jen čísla větší nebo rovna 0 16.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

ÚPRAVY VÝRAZŮ DOSAZOVÁNÍ DO VÝRAZU – dosadíme za proměnnou konkrétní čísla (vypočteme hodnotu výrazu) ROZKLAD VÝRAZU - vytýkáním - postupným vytýkáním - pomocí vzorce 16.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

VZORCE 16.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

LOMENÉ VÝRAZY výraz, ve kterém je proměnná ve jmenovateli Nutné určit definiční obor 16.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

KRÁCENÍ A ROZŠIŘOVÁNÍ LOMENÝCH VÝRAZŮ Krácení - využijeme rozklad výrazu v součin Rozšiřování – obrácený postup, násobíme čitatele i jmenovatele týmž výrazem  0 rozšiřte výrazem 3ab: 16.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ LOMENÝCH VÝRAZŮ Nejprve všechny lom. výrazy převedeme na společného jmenovatele a potom sečteme či odečteme čitatele 16.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

NÁSOBENÍ LOMENÝCH VÝRAZŮ Součin čitatelů dělíme součinem jmenovatelů Vždy pokud možno nejprve krátíme 16.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

DĚLENÍ LOMENÝCH VÝRAZŮ Převedeme na násobení výrazem převráceným Podmínky: určíme, kdy mají oba výrazy smysl + kdy má smysl výraz převrácený 16.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK

VÝRAZY Použité materiály: Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: HUDCOVÁ, M., KUBÍČKOVÁ, L.:Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ, SOU a nástavbové studium, Prometheus 2000 PETÁKOVÁ, J.: Matematika - příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na VŠ, Prometheus 1998 ODVÁRKO, O.: Matematika pro gymnázia, Prometheus P. ČERMÁK, P. ČERVINKOVÁ: Odmaturuj z matematiky 1 CD Celá matematika, Praha 2002 matematika.metodik.cz www.wikipedia.cz 16.7.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK