ZÁKLADNÍ PROMLUVOVÁ PÁSMA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řeč přímá, nepřímá, nevlastní přímá, polopřímá
Advertisements

Procvičovací cvičení – přímá řeč
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Digitální učební materiál
Interpretace neuměleckého textu Recenze II
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Integrita bezúhonnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Smékalová ANOTACE Žáci si nejdřív s pomocí učitele a zápisu či přehledu zopakují,
(Z knihy: Neal Donald Walsch Přijímání Boha)
Slohové postupy.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu:
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Osnova rozboru uměleckého textu
Věty vedlejší podmětné a předmětné
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/6_
Rozbor uměleckého textu
PREZENTAČNÍ TECHNIKY, Improvizace ve skupinách i jednotlivě.
VYPRAVOVÁNÍ.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_11
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_12
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_368_Přímá řeč AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM: 9.,
1. Zůstaň dnes se mnou, rychle kvapí noc, | temnota houstne, přijď mi na pomoc! | Když nikde není možno složit tíž, | slabému pomoz, se mnou zůstaň již!
VYPRAVOVÁNÍ.
PRÓZA, EPIKA Mgr. Michal Oblouk. Próza Z latiny prosa oratio = řeč přímá, stále postupující Přirozená, běžná forma vyjádření psaná volně (ne ve verších)
STRUKTURA A JAZYK PROZAICKÉHO DÍLA
ROZDĚLOVACÍ ZNAMÉNKA Mgr. Michal oblouk.
Stylistika Marcela Jurková.
LINGUA CECA I LM Udine 2013/2014. Přednáška P4 STAVBA ČESKÉ VĚTY Pravovalenční členy větné struktury - komplementy.
Možnosti mystifikace ve školním dějepise metodami dramatické výchovy
Anotace: přímá řeč – rozšiřující učivo, oslovení Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup:
1. Plné ruce, plná ústa díků, každý den vždy nový důvod mít, chválu vzdávat bez frází a zvyků nauč nás žít, nauč nás žít! Stěží chápem, co se denně stává,
Správné užití přímé řeči Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
[Výrazy funkce a funkční v Mathesiově definici věty a foném(at)u] Martin Beneš – ÚJČ AV ČR; ÚČJTK FF UK v Praze vzdělávací cyklus Moderní mluvnice češtiny.
Volitelný jazykový seminář STYLISTICKÉ HODNOCENÍ PŘEKLADU Božena Bednaříková.
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
Funkční styly I. Styl prostěsdělovací - výměna informací neodborného rázu, funkce neodborně zpravovací a) mluvené úvary: představování, omluva, blahopřání,
TEORETICKÁ ČÁST VYPRAVOVÁNÍ. Vypravování – útvar slohového postupu vyprávěcího Využití  v umělecké literatuře – základ epických děl (povídek, románů,
P O P I S A CHARAKTERISTIKA slohový postup Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Denisa Šafářová. Dostupné z Metodického.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vypravování 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_7_ŘEČ PŘÍMÁ, NEPŘÍMÁ, POLOPŘÍMÁ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Zvláštnosti větné stavby Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _ŘEČ PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ Škola, autor: ZŠ a MŠ s polským jazykem vyuč. Bukovec, Mgr. Aniela Jochymková Předmět: Český jazyk.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_44
MOTIVACE Jakou knihu jste naposledy četli?
PROSTěsdělovací styl TEORIE.
SLOHOVÉ POSTUPY a ÚTVARY
Digitální učební materiál
motto „Nevěřte všemu, co se vám k věření předkládá: Zkoumejte vše
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_29CJ_5_PŘÍMŘEČ
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PŘÍMÁ ŘEČ.
SUPRASEGMENTÁLNÍ ANALÝZA TEXTU
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VYPRAVOVÁNÍ Slohový útvar vyprávěcího postupu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Typy promluv.
VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV
Psaní přímé řeči.
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ PROMLUVOVÁ PÁSMA PÁSMO VYPRAVĚČE PÁSMO POSTAV

PŘECHODNÁ PROMLUVOVÁ PÁSMA nevlastní přímá řeč polopřímá řeč smíšená řeč

3. os. - er-forma 1. os. - ich-forma graficky není odlišená ŘEČ VYPRAVĚČE 3. os. - er-forma 1. os. - ich-forma graficky není odlišená

ŘEČ POSTAV expresivní, subjektivně a hovorově zabarvená PŘÍMÁ ŘEČ POLOPŘÍMÁ ŘEČ NEVLASTNÍ PŘÍMÁ ŘEČ

doslovně věrné opakování cizí řeči ŘEČ PŘÍMÁ doslovně věrné opakování cizí řeči zachovává formu původní výpovědi má buď nejprve uvozovací větu, za kterou následuje přímá řeč, nebo naopak uvozovací větu přímá řeč předchází; např. Pan učitel řekl: „Děti otevřete oči.“ ⇒ „Otevřete oči,“ řekl pan učitel, „abyste…“

NEPŘÍMÁ ŘEČ je vyjádřena vedlejší větou: zpráva mluvčího o výroku jiného výroku vyjádřená vedlejší větou Eva navrhla, že půjde se mnou. Hv Vv

NEVLASTNÍ PŘÍMÁ ŘEČ varianta přímé řeči,oživuje a ozvláštňuje text chybí grafické vyznačení Např.: V koutě se zvedl mladík s oholenou hlavou: Haló, učiteli, zavolal na přicházejícího. Co víš o anarchismu?

ŘEČ POLOPŘÍMÁ prostředek vyjádření vnitřního monologu postavy obsahově je to řeč postav, formálně však řeč autorská (3. os. je základní):

ŘEČ POLOPŘÍMÁ - příklady V životě se však přiházejí takové neočekávané skutečné změny – hrozná neštěstí, jako teď právě postihlo Blaženu – a bez důvodu, nesmyslně; proč zrovna ji? Zavěsila se do studenta. Nechť, ať ji vidí celé město, nikoho se nebojí, je tolik ráda, že Jaroslav přišel.

SMÍŠENÁ ŘEČ řeč vypravěče, subjektivně slohově zabarvená spojuje pásmo vypravěče s pásmem postav – hranice je velmi nezřetelná Zavadil něžnýma očima o své větvičky. Venku bujel, okatě kvetl a řádil divoký červenec; ale co je všechna živá nádhera proti těmhle křehkým větvičkám. Protože ty vykouzlil Václav sám.

VYUŽITÍ PŘÍMÁ ŘEČ: silně oživuje vyprávění, umožňuje charakterizovat osoby jejich řečí NEPŘÍMÁ ŘEČ: je klidnější, nemůže se hromadit POLOPŘÍMÁ ŘEČ: uvádí živě; myšlení jednajících osob, vyprávění subjektivně a hovorově zabarvuje