První kulatý stůl k vybraným problémům modelování dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí 25.4.2019.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Advertisements

Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
1 9. Změny v regulaci finančních trhů a v měnové politice (reakce na globální finanční krizi 2007 – 2009 a na její dopady na hospodářský růst) Reformy.
Základy financí1 Aktuální finanční trendy. Základy financí2 Globální megatrendy Globalizace Demografický vývoj Klimatické změny Energie.
Maastrichtská konvergenční kritéria BIVŠ. Základní přehled Členské země EU = členské země HMU -Členské země eurozóny = členské země HMU účastnící se třetí.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Lidská společnost digitálního věku
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička. Hospodářský cyklus - základní charakteristika Hospodářský cyklus představuje výkyvy ve výstupu, příjmech a zaměstnanosti,
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Definice tématu II Robert Zbíral
Základy automatického řízení 1
Rozpočtový deficit Veřejná ekonomika 2.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Inovace a regionální rozvoj
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Model důchod-výdaje.
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Algoritmizace - opakování
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Vysoká škola technická a ekonomická
Ekonomika– národní hospodářství
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Organizace.
RIZIKO.
Teorie reálných hospodářských cyklů (RBC)
Vykazování postupu nebo stavu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
V. ROZVOJOVÉ ZEMĚ.
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE:
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
RIZIKO.
0. ORGANIZACE PŘEDMĚTU.
Tisková konference ČMKOS
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Ing. Mgr. Zuzana Fišerová
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Výdaje a rovnovážný produkt (model 45°)
Rizika veřejného dluhu
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Science centrum a návštěvník se zrakovým handicapem
Úvod do makroekonomie.
Seminář o stavebním spoření
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-8)
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

První kulatý stůl k vybraným problémům modelování dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí 25.4.2019

Proč kulatý stůl? Diskusní prostor pro debatu mezi odborníky, kteří se problematice dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí věnují. Vyjasnění pozic u témat (jak věcných, tak i metodických), která nejsou standardně řešena ve zprávách o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí a zároveň se objevila v některých vyjádřeních k první Zprávě. Diskuse ekonomických dopadů některých trendů (např. robotizace), které mohou mít vliv na fiskální udržitelnost.

Téma 1 – Role fiskálních pravidel při modelování dlouhodobé udržitelnosti Mají být fiskální pravidla zohledňována při simulaci bilancí sektoru veřejných institucí stejným způsobem, jako jsou brány v potaz daňové a výdajové politiky? Mají fiskální rady předpokládat porušení (zákonem stanovených) fiskálních pravidel? Jaký je vztah fiskálních pravidel k metodice „no policy change“?

Téma 1 – Jaký přístup používají jiné fiskální rady? Překročení ústavního limitu dluhu zmiňuje pouze report slovenské rozpočtové rady, samotné porušení pravidla však nijak explicitně neřeší, pouze informuje, kdy k němu dojde Ostatní se obvykle věnují fiskálním pravidlům jen v krátkodobém horizontu (cca 3 roky). Ve většině případů jde jen o predikci vývoje, případně doporučení nastavení fiskální politiky Konvergenční program MF ČR v analýze udržitelnosti fiskální pravidla také nebere v potaz

Téma 1 – Diskuze možného zohlednění fiskálních pravidel I. Výhodou zohlednění je logická konzistence při metodice „no policy change“ – závaznost fiskálních pravidel je stejně jako jiné zákony vzata v potaz při simulaci, to mimo jiné dodává fiskálním pravidlům na důvěryhodnosti Zásadní nevýhodou je tautologická povaha výsledných simulací a faktická nemožnost zkoumání udržitelnosti – jediným výsledkem by mohl být závěr, že „veřejné finance jsou udržitelné, protože v souladu se zákonem 23/2017 Sb., o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, mají být veřejné finance udržitelné.“

Téma 1 – Diskuze možného zohlednění fiskálních pravidel II. Zákonodárce sledoval záměr otestovat udržitelnost současného nastavení daňových a výdajových politik a tím zároveň prověřit i soulad mezi nastavením politik a fiskálních pravidel Pokud by pravidla byla vzata v potaz, staly by se informačně zajímavými jiné veličiny než deficity a dluh - srov. analogie s cílováním inflace a reakční funkcí centrální banky, podmíněná vs. nepodmíněná prognóza

Téma 2 – Reakce úrokové míry státních dluhopisů na nárůst zadlužení sektoru veřejných institucí Měly by fiskální simulace brát v potaz interakci zadlužení a úrokových nákladů na správu dluhu sektoru veřejných institucí? Pokud ano, od jaké úrovně zadlužení? Měla by případná interakce úroků a dluhu ovlivňovat i simulaci vývoje dalších veličin (investic, reálného růstu, rozdělování produktu mezi práci a kapitál…) Souvislost mezi interakcí dluhu a úroku a ne/členstvím v měnové unii, emerging vs. developed

Téma 2 – Jaký přístup používají jiné fiskální rady? Nárůst úrokové míry v důsledku zvýšení rizikové prémie uvažuje ve svém reportu pouze slovenská, americká a částečně také slovinská fiskální rada Slovenská fiskální rada pracuje také se zpětnou vazbou od rostoucích úroků k investicím a jejich celkovému dopadu na reálnou ekonomiku Reakce úroků je zvažována i v USA, nikoliv však jako důsledek růstu rizikové přirážky, ale z toho důvodu, že zvýšení potřeby financování státu povede přímo ke zvýšení úrokové míry, která zdraží dluhové financování Většina ostatních zemí má již v současné době velmi vysoký dluh v poměru k HDP, nebo počítají s jeho snižováním, a tak se této problematice nevěnují

Téma 2 – Úroky a dluh: ilustrace vztahu Zdroj: OECD a výpočty NRR Zdroj: Damodaran (2019), MMF a výpočty NRR

Téma 2 – Výhody možného zohlednění reakce úroků na zadlužení Zohlednění skutečnosti, že výše dluhu souvisí s rizikovou přirážkou, je v souladu s mikroekonomickou teorií Zahrnutí kauzality od úroků k reálné ekonomice má větší logickou konzistenci

Téma 2 – Nevýhody možného zohlednění reakce úroků na zadlužení Kvantifikace rizikové přirážky je obtížná, částečně proto, že pro nízké míry zadlužení se vliv neprojevuje (citlivost je nutno odvodit z mezinárodního srovnání) Vztah mezi přirážkou a zadlužením zjevně prošel změnou po roce 2008. Není jasné, zda zůstane stabilní, ani není shoda na hranici dluhu, od které se citlivost začíná projevovat Vliv mezinárodního okolí – odhad je učiněný za předpokladu ceteris paribus. Pokud by rostl dluh v ostatních zemích stejnou měrou, růst rizikové přirážky by byl odlišný

Téma 3 – Potenciální vliv digitalizace a robotizace na dlouhodobou udržitelnost veřejných financí Změní digitalizace/robotizace zásadním způsobem fungování ekonomiky? Je třeba kvůli digitalizaci/robotizaci revidovat růstovou teorii? Změní se v důsledku digitalizace/robotizace dlouhodobý vývoj produktivity práce? Ovlivní tento jev primární rozdělení produktu mezi výrobní faktory? Ovlivní v dlouhém období výnosnost kapitálu a tedy i reálné úrokové míry? Jaký je potenciální vliv na vývoj nerovností v odměňování na trzích práce?

Téma 3 – Jaký přístup používají jiné fiskální rady? Pojem robotizace ve svém reportu explicitně nezmiňuje žádná z fiskálních rad. Mnoho z nich se však věnuje produktivitě práce – spíše ale řeší otázku, zda zpomalení/pokles produktivity po roce 2008 bylo pouze dočasné Švédsko: Vývoj produktivity je v posledních desetiletích výrazně ovlivněn inovacemi v odvětví ICT. Studie ukazují, že efekt ICT inovací na produktivitu má svůj cyklus  účinky jsou nejdříve omezené, poté silné a nakonec zanedbatelné. Pozitivní účinky mnoha inovací z přelomu tisíciletí jsou v současné době již na ústupu.

Téma 3 – Diskuze, výhody a nevýhody explicitního zahrnutí digitalizace a robotizace I Výhodou by bylo zahrnutí potenciálně významného faktoru, detailnější zachycení reality Nevýhodou je značná nejistota ohledně kvantifikace a perzistence jevu v dlouhodobém horizontu Historické paralely – komputerizace v 80. letech, vznik a rozmach internetu a mobilních telefonů v 90. letech…

Téma 3 – Diskuze, výhody a nevýhody explicitního zahrnutí digitalizace a robotizace II Robotizace/digitalizace je jednou z forem technologického pokroku, se kterým obecně růstová teorie pracuje – je účelné některou z forem růstu TFP vyčlenit a pracovat s ní separátně? Problematika měření, problematika sekulární stagnace Fiskální simulace mohou být do značné míry imunní vůči permanentním změnám v tempech růstu produktivity práce

Téma 3 – Digitalizace a robotizace – ilustrace vývoje produktivit Zdroj: OECD a výpočty NRR Zdroj: OECD a výpočty NRR

Děkujeme za pozornost a těšíme se na shledanou při dalších diskuzních tématech