Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3459 Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa 7.1. Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a příroda Číslo materiálu: VY_32 _INOVACE_63 Ročník: IX. Sada: Chemie Druh: Výukový materiál Autor: Mgr. Petr Suchánek Název: Enzymy Anotace: Materiál slouží k seznámení s učivem. Jednotlivé části mohou být použity jako zápis do sešitu. Datum vytvoření: 28.2. 2013 Datum ověření: 1.3. 2013
Enzymy
aktivační energie – energie potřebná k zahájení chemické reakce enzymy – látky, katalyzátory, které umožňují průběh chemických reakcí enzymy se řadí mezi bílkoviny při průběhu chemické reakce se enzymy nespotřebovávají enzymy působí v živých organismech – biokatalyzátory enzymy mají specifické účinky – katalyzují pouze jednu chemickou reakci optimální teplota pro činnost enzymů 36 – 37 stupňů
Výskyt a význam enzymů buňky všech živých organismů – viry, bakterie, rostliny, živočichové pomáhají např. při trávení a vzniku zásobních látek v těle živých organismů
Průmyslové využití enzymů potravinářský průmysl – výroba piva, vína, etanolu, sýrů, pekařských výrobků farmacie – výroba léků – penicilín chemický průmysl – prací a čistící prostředky
Příklady enzymů ptyalin – obsažen ve slinách, podílí se na štěpení škrobů pepsin – je obsažen v žaludečních šťávách, štěpí bílkoviny lipázy – pomáhají štěpení tuků trypsin – slinivka břišní, trávení bílkovin amyláza – štěpí polysacharidy
Metabolická onemocnění Fenylketonurie
Otázky Co je to aktivační energie a jakým způsobem se dá snížit? Proč se enzymy označují jako biokatalyzátory? Kde se průmyslově využívá enzymů?