Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a příroda Číslo materiálu: VY_32 _INOVACE_12 Ročník: VIII. Sada: Přírodopis Druh: Výukový materiál Autor: Mgr. Petr Suchánek Název: Trávicí soustava Anotace: Materiál slouží k seznámení s učivem. Jednotlivé části mohou být použity jako zápis do sešitu. Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Trávicí soustava

3 trávicí soustava slouží k příjmu, zpracování potravy a vyloučení nestrávených zbytků
při trávení dochází k získávání živin z přijaté potravy – trávení mechanické – rozmělňování, trávení chemické – činnost enzymů vstřebávání – látky se stěnou trávicí sliznice dostávají do krve délka trávicí soustavy je téměř 8 metrů

4 dutina ústní – je tvořena jazykem – žvýkání, polykání, chuť, řeč zuby – rozmělňování potravy, řezáky, špičáky, zuby třenové, stoličky slinnými žlázami – příušní, podčelistní, podjazyková, obsahují ptyalin – štěpení škrobů

5 hltan – peristaltická vlna posunuje potravu
jícen žaludek – rozmělňování a promíchávání potravy, působení žaludečních šťáv – kyselina chlorovodíková, pepsin – štěpení bílkovin tenké střevo – dvanáctník, lačník, kyčelník, délka t.s. až 5 metrů, probíhá zde trávení a vstřebávání, klky zvětšují povrch t.s., do dvanáctníku ústí vývody jater a slinivky břišní. Játra produkují žluč, hromadí se ve žlučníku, podporuje trávení tuků.

6 slinivka břišní – pankreas, produkuje hormony – inzulin, glukagon, trávicí šťávy štěpící cukry, tuky, bílkoviny tlusté střevo – slepé střevo, vzestupný, příčný a sestupný tračník, esovitá klička konečník. Ve tlustém střevě se shromažďují a odstraňují nestrávené zbytky, vstřebává se voda a vitamíny, probíhají hnilobné a kvasné procesy.

7 onemocnění žaludeční vředy salmonelóza žloutenka žlučníková kolika


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google