Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a příroda Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_276 Ročník: 9. Sada: Přírodopis Druh: Výklad učiva Autor: Mgr. Květoslava Latoňová Název: Usazené horniny Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva – Usazené horniny. Slouží k získání informací o vzniku usazených hornin, jejich dělení a objasnění pojmů vrstva, souvrství, mocnost vrstvy, tmel. Datum vytvoření: Datum ověření:

2 USAZENÉ HORNINY

3 Usazené (sedimentární ) horniny
= nejrozšířenější skupina hornin vznik: 1) vnější geologické děje (teplota, gravitace, voda, vítr, ledovce, organismy) 2) rozrušování a zvětrávání 3) přenos 4) usazování – vznik vrstev, vrstevnatosti

4 vnější geologické děje:
zvětrávání sedimentace (jezero) obr. 1 obr. 2

5 úlomkovité 2) organogenní 3) chemické
dělení: úlomkovité 2) organogenní 3) chemické obr. 3 obr. 4 obr. 5

6 vrstvy: = ukládání stejného materiálu za stejných podmínek deskovitý nebo čočkovitý tvar – vodorovná plocha mocnost vrstvy = tloušťka a) lupenité b) deskovité – několik cm c) lavicovité souvrství = více vrstev - čím níže, tím starší podloží, nadloží vrstevný sled – pořadí, v němž se vrstvy usazovaly tmel = pojivo („lepidlo“) - CaCO3, SiO2, jílovité minerály

7 souvrství: obr. 6

8 valouny + tmel = slepenec
obr. 7

9 otázky a úkoly: Popiš vznik usazených hornin.
Co vše se ,může podílet na rozrušování mateční horniny? Co vše se může podílet na přenosu rozrušené horniny? Jak dělíme usazené horniny? Popiš, jak vzniká vrstva. Jak dělíme vrstvy podle mocnosti? Popiš, jak vypadá uhelná sloj? Co je to podloží a nadloží? Co je to tmel, z čeho se skládá a k čemu slouží?

10 zdroje: obr. 1: HOWARD, Janet L.. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 2: STEINHOFF, Andreas. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 3: ZUREK, Stan. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 4: SÁNCHEZ, Luis Miguel Bugallo. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 5: KARELJ. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 6: ANKY-MAN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 7: MAYER, Daniel. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google