Reported speech Nepřímá řeč.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRPNÝ ROD (PASSIVE VOICE)
Advertisements

Osobní a přivlastňovací zájmena
NEPŘÍMÁ ŘEČ Vypracovala: Mgr.Silvie Reitharová
Past simple & past continuous
Reported speech Gymnázium a SOŠ, Lužická 423, Jaroměř Ing. Daniela Řípová VY_32_INOVACE_3C18.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_AJ1G Ročník: II. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Making predictions – how sure you are will definitely (100% sure) It will definitely happen. will almost probably It will almost probably happen. is /
Reported speech – nepřímá řeč Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Reported speech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Participle Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Označení DUM 13 _ 07 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Reported questions Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Nepravidelná slovesa v přítomném a minulém čase Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Mgr. M. Hašková Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu.
QUESTION TAGS? (VĚTNÉ DOVĚTKY)
PAST SIMPLE Minulý prostý čas.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_166 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Eleonora Klasová PředmětAnglický.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Slovesa v minulém čase 7. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Ivana Trembulaková ČísloVY_22_INOVACE_2196 NázevPast simple Téma hodinyMinulý čas PředmětAnglický.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Since, for Název sady: Project 3 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Past simple x present perfect VY_32_INOVACE_02-60 Ro č ník: 8. Vzd ě lávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzd ě lávací obor: Anglický jazyk Tematický.
Past Simple Minulý čas prostý Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Šárka Sedláčková. Dostupné z Metodického portálu
WILL FOR FUTURE Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku a slouží k výkladu a základnímu procvičení tvorby budoucího času pomocí pomocného slovesa.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_174.ANJ.12 Reported speech – Nepřímá řeč v AJ.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Indirect Speech Statements.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková What did you do yesterday?
Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Bc. Lucie Ševčíková Datum: VY_22_INOVACE_2.2.2 AJ8,9g_22 Téma: vedlejší věty.
Označení DUM 13 _ 20 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_ Past continuous Název sady: Project 3 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Anglický slovosled v oznamovací větě CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_3209_AJ6 ©Dagmar Markova,2012 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Jméno autora:Mgr. Jiří Kala Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): červen 2013 Ročník:6. Tematická oblast: Anglická gramatika a slovní zásoba 1. Téma:Present.
VY_32_Inovace_ So x Neither Project 3
Sloveso být – přítomný čas
Č. DUMu: VY_22_INOVACE_02_TO BE – krátká odpověď
ANGLICKÝ JAZYK – 7. ROČNÍK
Jak je to s časy v angličtině...
Souslednost časová v angličtině
Present perfect nebo past simple
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_32_Inovace_ Past simple – to be Project 2
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Havránková Číslo
Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov
Autor: Mgr. Lucie Pospíšilová Datum:
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_222_Časy sloves
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Where were you in the summer holidays? What did you do?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
VY_32_INOVACE_Sei_III_13 Question tags
TÁZACÍ DOVĚTKY - QUESTION TAGS
Předpřítomný čas průběhový
Present simple Negative +question
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Reported questions 1. Wh- questions
Autor: Mgr. Renata Václavíčková
VY_32_INOVACE_Sei_III_10 Past continuous
Název: Past simple – regular and irregular verbs
PRESENT PERFECT TENSE Předpřítomný čas
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_Spo_I_15 Past continuous
Autor: Mgr. Renata Václavíčková
Transkript prezentace:

Reported speech Nepřímá řeč

„Jane má na sobě růžový svetr.“ Translate into English „Jane má na sobě růžový svetr.“ „Plánujeme, že navštívíme Nový Zéland.“ „Máma pracuje v kanceláři.“ „Táta je také v práci.“ „Prarodiče žijí v Hradci od roku 1995.“ „Přestěhovala se do Pardubic v roce 2000.“ „Vezmu ti tu tašku.“

„Jane má na sobě růžový svetr.“ Jane is wearing a pink sweater/ jumper/ pulli/pullover. „Plánujeme, že navštívíme Nový Zéland.“ We are planning to visit New Zealand. „Máma pracuje v kanceláři.“ Mum works in an office. „Táta je také v práci.“ Dad is at work, too. „Prarodiče žijí v Hradci od roku 1995.“ My grandparents have lived in Hradec since 1995. „Přestěhovala se do Pardubic v roce 2000.“ She moved to Pardubice in 2000. „Vezmu ti tu tašku.“ I will carry your bag.

Převádíme-li přímou řeč na nepřímou Někdo řekl, že:….. Posunujeme časy do minulosti is/are se v přítomném čase prostém i průběhovém mění na was/ were have/ has se mění v předpřítomném čase na had – vzniká tak předminulý čas stejně tak minulý čas prostý se mění na had+3.tvar – předminulý čas Will se mění na would

Sloveso ve větách posuneme. Začneme She said that.. „Jane is wearing a pink sweater/ jumper/ pulli/pullover.“ She said (that) Jane was wearing a pink sweater. „We are planning to visit New Zealand.“ She said (that) we were planning to visit New Zealand. „Mum works in an office.“ She said her Mum worked in an office. „Dad is at work, too.“ She said her Dad was at work, too. „My grandparents have lived in Hradec since 1995. “ She said that her grandparents had lived „She moved to Pardubice in 2000.“ She said she had moved to Pardubice in 2000. „I will carry your bag.“ She said she would carry my bag.