Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Městec Králové

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Městec Králové"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_AJ7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Předpřítomný čas prostý – základní užití Anotace: Prezentace sloužící k vysvětlení a následnému procvičení si základních užití předpřítomného času prostého.

2 Present perfect - usage

3 1. děj, který právě skončil
I have (just) done my homework. Právě jsem dodělal domácí úkoly. She‘s (just) run five miles. Právě uběhla 5 mil. They‘ve (just) came. Právě přišli. I‘ve (just) started. Právě jsem začal.

4 2. děj, který proběhl v neurčité minulosti
Oh yes, I have ridden a horse. Ó ano, na koni jsem už jel. She‘s never won a race. Nikdy nevyhrála žádný závod. He‘s been in Italy. V Itálii už byl. They‘ve never climbed a mountain. Nikdy neslezli žádnou horu.

5 3. „Už jsi někdy …?“ Have you ever written a book?
Už jsi někdy napsal knihu? Has she ever seen that film? Už ten film někdy viděla? Have they ever visited your family? Už někdy navštívili tvou rodinu? Has your brother ever driven a car? Už tvůj bratr někdy řídil auto?

6 4. děj, který má následky He‘s broken the window.
Rozbil okno. (Ještě je rozbité.) She‘s sprained her wrist. Vymknula si zápěstí. (Bolí jí to.) I‘ve failed the test. Nenapsal jsem test. (Nemůžu na diskotéku.)

7 5. děj, který začal v minulosti a pokračuje do přítomnosti
I‘ve lived here for 17 years. Už tady žiju 17 let. He‘s played tennis since 4 p.m. Ten úkol píše již od 16:00. They haven‘t met him since last Monday. Neviděli ho od minulého pondělí.

8 Adverbs since od I haven‘t seen her since last Saturday. for po dobu
He‘s worked here for 4 years. ever někdy Have you ever read this letter?

9 Adverbs never nikdy They‘ve never washed up. just, already právě
I‘ve just painted my room. yet ještě (ne) He hasn‘t had dinner yet.

10 exercises

11 Exercises Present perfect or not? Včera jsem byl v kině.
SOLUTION Present perfect or not? Včera jsem byl v kině. Už jsi někdy byl v našem divadle? Ještě nikdy jsem neřídil kamion. Tomáš rozbil zámek u dveří. (už je opravený) Tu knihu psala 5 let. Tu knihu píše už 5 let.

12 Exercises 2. Translate: Právě jsme poobědvali.
SOLUTION 2. Translate: Právě jsme poobědvali. To nádobí myje již 30 minut. Už jste někdy jeli na velbloudovi? Nikdy jsem neviděl tak krásného koně! Právě jsem to zrcadlo vyčistil.

13 SOLUTION Present perfect or not? Včera jsem byl v kině.
To EX 1 To EX 2 Present perfect or not? Včera jsem byl v kině. Už jsi někdy byl v našem divadle? Ještě nikdy jsem neřídil kamion. Tomáš rozbil zámek u dveří. (už je opravený) Tu knihu psala 5 let. Tu knihu píše už 5 let.

14 solution 2. Translate: We‘ve had lunch.
To EX 2 2. Translate: We‘ve had lunch. She‘s washed up for 30 minutes. Have you ever ridden a camel? I‘ve never seen such a beautiful horse! I‘ve cleaned the mirror.

15 Použité kliparty Veškeré obrázky, použité v této prezentaci, jsou kliparty náležející k programu PowerPoint společnosti Microsoft.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Městec Králové"

Podobné prezentace


Reklamy Google