ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
15. Moc soudní a výklad práva
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
STÁT A PRÁVO.
Právní řád České republiky. Obsah právo právní norma morálka právní vztahy právní řád právní předpisy právní způsobilost právní odvětví právní ochrana.
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Právo je minimem morálky
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Kontrola veřejné správy I.
VY_32_INOVACE_02_SVP_076_Zrn
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
PRÁVNÍ ŘÁD ČR = souhrn všech platných právních předpisů, nejčastěji zákonů PRÁVO = pravidla, kterými se musíme řídit (zákony,vyhlášky, nařízení, školní.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Teorie práva Základy práva
Dělba moci Moc soudní.
Soudy Občanská výchova.
Právní řád Pavel Šuranský.
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Exekutiva a justice VkO 9.
Norma, právo, forma zákonů
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Struktura soudů v ČR.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ8_04.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
PRÁVO Právní odvětví Ing. Lenka Dobešová- Právní nauka, Právo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Název školy: Základní škola Městec Králové
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Výchova k občanství Moc soudní
§ Soudní řízení § § § §.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Obecně o veřejné správě
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
Základy práva I 1. přednáška
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii. Objasnit, kdo může v ČR vydávat právní akty, jaká máme právní odvětví a popsat soustavu soudů. Výukový materiál.

PRÁVNÍ ŘÁD ČR Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy

Právní řád a jeho historie Právní řád = soubor právních norem v určité době a na určitém území Je spojen se státem – stát právní normy vydává a vymáhá Historie: zvykové právo (právní obyčeje) kodifikace (kodex = zákoník)v č. zemích 14.-16. stol. upevnění panovnické moci v pobělohorském období Nejradikálnější změna po 2. světové válce

KDO V ČR MŮŽE VYDÁVAT ZÁVAZNÉ NORMATIVNÍ PRÁVNÍ NORMY ? PARLAMENT – ústavní a běžné zákony VÝKONNÉ STÁTNÍ ORGÁNY – nařízení vlády, vyhlášky ministerstev OGÁNY ÚZEMNÍ SPRÁVY – vyhlášky a nařízení obcí SYSTÉM PRÁVA = obsahové uspořádání právních předpisů, podle toho o čem jedná se zařezuje do příslušného právního odvětví

PRÁVNÍ ODVĚTVÍ ČR Ústavní právo (Ústava ) – normy o uspořádání a řízení státu, o nejvyšších orgánech státní moci Soudní právo (občanské, trestní, ústavní, správní a procesní) – upravuje postup při soudních jednáních Správní právo (Správní zákoník) – upravuje organizaci a činnost státního administrativního aparátu Rodinné právo – (Zákon o rodině) upravuje vztahy mezi manžely a mezi rodiči a dětmi

PRÁVNÍ ODVĚTVÍ ČR Občanské právo (Občanský zákoník) – právní normy o majetkových záležitostech fyzických i právnických osob Trestní právo (Trestní zákoník) – vymezuje, která jednání jsou trestnými činy a jaké tresty se za ně ukládají Finanční právo (daňové zákony a finanční vyhlášky) – upravuje peněžní záležitosti Pracovní právo (Zákoník práce) – upravuje vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem Obchodní právo (Obchodní zákoník) – normy o podnikatelských majetkových vztazích

SOUDY Soudy jsou nezávislé státní orgány, které zajišťují ochranu práv a rozhodují o vinně a trestu za trestné činy ÚSTAVNÍ SOUD - není součástí systému obecných soudů Úkolem Ústavního soudu České republiky je dbát na ochranu ústavnosti. Sídlem Ústavního soudu je Brno. 15 soudců – jmenuje prezident, funkční období je 10 let

SOUSTAVA SOUDŮ V ČR Nejvyšší soud - který rozhoduje v poslední instanci, není již odvolání. Sídlo v Brně, JUDr. Iva Brožová předsedkyně Nejvyšší správní soud - zabývá se agendou správního soudnictví, napadení voleb, rozpuštění politických subjektů. Sídlo v Brně Vrchní soud v Praze – působnost pro českou část ČR v Olomouci – působnost pro moravskou a slezskou část ČR Krajský soud – celkem 7, pro Pardubice krajský soud v Hradci Králové Okresní soud - soud se nachází v budově v ulici Na Třísle. Předsedkyní soudu je Mgr. Jaroslava Sádovská,

Sídlo nejvyššího správního soudu Správní soud v Brně Krajský soud v Hradci Králové

citace Právní řád. In: Wikipedia: the free encyclopedia [http://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1vn%C3%AD_%C5%99%C3%A]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-01-14]. Právní odvětví. In: Wikipedia: the free encyclopedia [http://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1vn%C3%AD_odv%]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-01-14]. Správní soud v Brně. In: Wikipedia: the free encyclopedia [/cs.wikipedia.org/wiki/Nejvy%C5%A1%C5%A1%C3%AD_spr]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-01-13]. Krajský soud v Hradci Králové. In: Wikipedia: the free encyclopedia [cs.wikipedia.org/wiki/Krajsk%C3%BD_soud_v_Hradci_K]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-01-13]. VALENTA, Milan. Občanská výchova. Praha : Práce, 1999. 120 s.