Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
AUTOR: Mgr. Eva Cigániková NÁZEV: VY_32_INOVACE_OV,8,9_07_MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Výukový materiál: EUPŠ _OP VK_Cigániková_OV,8,9_07_Moc soudní Šablona: III/2 Sada: OV,8,9 Autor: Mgr. Eva Cigániková Vytvořeno: Březen 2013 Ověřeno: – VIII.třída Ročník: 8 Druh učebního materiálu: Prezentace Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská výchova Tematický okruh: PRÁVNÍ MINIMUM Téma: Moc soudní Anotace: Seznámení žáků s významem soudní moci a soustavou soudů ČR. Poznámky: Otázky k písemnému opakování poslouží následující hodinu.

3 MOC SOUDNÍ Moc soudní je vykonávána nezávislými soudy.
Soustavu obecných soudů tvoří : nezávislé okresní, krajské a vrchní soudy, které pečují o ochranu práv a jako jediné mají oprávnění rozhodovat o vině a přiměřeném trestu za prokázaný trestný čin. Ochranou ústavnosti se zabývá Ústavní soud složený z 15 soudců jmenovaných prezidentem na 10 let. Nejvyšší správní soud dbá na dodržování zákonnosti soudů všech úrovní.

4 Krajský soud v Ostravě – odvolací soud pro okresní soud ve Vsetíně
soudní síň

5 Slepá spravedlnost – symbol
nestrannosti Soudce je jmenován do funkce prezidentem republiky. Podmínkou je jeho bezúhonnost a vysokoškolské právnické vzdělání zahrnující i praxi a justiční zkoušku. talár soudce talár st. zástupce talár advokáta

6 S pomocí Ústavy ČR a učebnice (str
S pomocí Ústavy ČR a učebnice (str ) vypiš do sešitu odpovědi na následující otázky a úkoly : Vypiš si jména prezidentů našeho státu od roku 1918 Co znamená právo „veta“ prezidenta republiky ? Kdo volí prezidenta republiky ? Jak dlouhé je volební období prezidenta republiky? Kolik roků musí mít kandidát na prezidenta republiky ? Vypiš si do sešitu alespoň pět ministerstev Jaký je rozdíl mezi poslancem a ministrem ? Kdo je současným předsedou vlády ? Jak se může člověk stát členem vlády ? Co je to demise ? Čím se zabývá ústavní soud ? Z kolika soudců se skládá Ústavní soud ?

7 Otázky k písemnému opakování :
Co je to státní moc? Jak ji dělíme a proč? Vysvětli, co je to zákonodárná moc Jaký je rozdíl mezi poslancem a ministrem? Do které státní moci zařadíš prezidenta republiky? Jak se poslanec stane poslancem? Na jak dlouho se volí prezident a kdo ho volí? Vyjmenuj soustavu soudů ČR Prémiová - Co je to právo veta a kdo ho může uplatňovat ?

8 Použité zdroje : Dostupné z www:
Cit , dostupný pod licenci Creativ Commons na WWW Cit , dostupný pod licenci Creativ Commons na WWW


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"

Podobné prezentace


Reklamy Google