Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Program UNPLUGGED na ZŠ Lupáčova
ZÁVISLOST NA TABÁKU – OPOMÍJENÉ TÉMA U JINAK ZÁVISLÝCH
Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Následky nehod u osobních automobilů ve vazbě na jejich věk a roční proběh km (počty nehod a usmrcených osob při nehodách osobních automobilů) (vývoj za.
Zpracování „Protokolů o pádu pacienta“ IV. čtvrtletí 2002 Zpracoval Median, s. r. o.
Zpracování „Protokolů o pádu pacienta“ III. čtvrtletí 2002 Zpracoval Median, s. r. o.
Zpracování „Protokolů o pádu pacienta“ I. čtvrtletí 2003 Zpracoval Median, s. r. o.
KOUŘENÍ.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Rozšíření metod krátké intervence (nejen) pro zdravotníky v České republice Michal Miovský Tisková konference (13. září 2013) Projekt NETAD, reg. č. CZ.1.07/2.4.00/
Plíce po 20 letech kouření
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
Alkohol a mladiství situace v Plzni
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN)
Lékárna a léčba závislosti na tabáku
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Místo je tam, kde žijeme Petr Machala.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Objektivní hodnocení orálního zdraví a kvality stomatologické péče
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Novinky ve vědě a technice Josef Froněk ( ).
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ Praha,
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Velikonoce začátek motoristické sezóny aktivity BESIP - zranitelní účastníci provozu Martin Farář, vedoucí samostatného oddělení BESIP Ministerstva.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Tabák a alkohol: proč je v ČR tak málo motivovaných, kteří by motivovali k prevenci. Příklady ze zahraničí Ing. Daniela Kandilaki, Health Policy Institute.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Intenzivním růstem jalovic k lepší jatečné hodnotě
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Charcot-Marie-Tooth v dětském věku
Městská policie – CALL BACK červenec – srpen 2010 Tisková konference 1
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Číslo v digitálním archivu školy
Alkoholem a tabákem vše začíná
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
VYUŽITÍ PŘÍSTUPU EHEALTH V LÉČBĚ ZÁVISLOSTI NA TABÁKU
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Transkript prezentace:

Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze VZORCE UŽÍVÁNÍ TABÁKU A MOTIVACE K ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ PŘED A PO ZAVEDENÍ NEKUŘÁCKÉHO ZÁKONA Adam Kulhánek Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze Tisková konference, 10. 5. 2018, 1. Lékařská fakulta UK, Praha

SLEDOVANÝ SOUBOR KUŘÁKŮ 131 dospělých kuřáků tabáku Vybraní pacienti praktických lékařů (5 ordinací) Průměrný věk 47 let (19-77 let) 61 % žen, 39 % mužů

OBDOBÍ SLEDOVÁNÍ KUŘÁKŮ Před a po zavedení zákona č. 65/2017 Sb. V rozmezí 7 měsíců 1. vlna sběru dat duben-květen 2017 2. vlna sběru dat září-říjen 2017 Vyhodnocovaná místa kouření V restauraci Na ulici Doma V zaměstnání V autě

UŽÍVÁNÍ TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ VE SLEDOVANÉM SOUBORU Významně převažovali kuřáci cigaret 85,5 % denních kuřáků cigaret Ostatní formy tabákových produktů zanedbatelné

PRŮMĚRNÁ SPOTŘEBA CIGARET ZA DEN PŘED ZAVEDENÍM ZÁKONA PO ZAVEDENÍ ZÁKONA 15 kusů cigaret 12,9 kusů cigaret

PRŮMĚRNÁ SPOTŘEBA KUSŮ CIGARET ZA DEN NA VYBRANÝCH MÍSTECH MÍSTO PŘED ZAVEDENÍM ZÁKONA PO ZAVEDENÍ ZÁKONA V RESTAURACI, BARU, HOSPODĚ, KAVÁRNĚ 5 0,8 NA ULICI 1,8 4,5 DOMA 7 6,3 V ZAMĚSTNÁNÍ 3,7 3,6

PODÍL KUŘÁKŮ (%) DLE MÍSTA KOUŘENÍ MÍSTO PŘED ZAVEDENÍM ZÁKONA PO ZAVEDENÍ ZÁKONA V RESTAURACI, BARU, HOSPODĚ, KAVÁRNĚ 22,1 % 0,5 % NA ULICI 3,8 % 30 % DOMA 34,4 % 44,2 % V ZAMĚSTNÁNÍ 11,5 % 20 %

VÝVOJ MOTIVACE K ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ PŘED ZAVEDENÍM ZÁKONA PO ZAVEDENÍ ZÁKONA 5,08 bodů 5,44 bodů Subjektivně hodnoceno na 10 bodové škále

VZTAH MÍRY MOTIVACE A SPOTŘEBY CIGARET Respondenti s vyšší mírou sebedůvěry a motivace po zavedení nekuřáckého zákona více snížili denní spotřebu cigaret Respondenti s vyšší spotřebou cigaret vykazovali nižší sebedůvěru v odvykání

SUBJEKTIVNÍ DŮVODY K ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ Velmi důležitým důvodem ZDRAVÍ 80 % respondentů Zdraví jako významně důležitější důvod než nekuřácký zákon U odvykání kouření se respondenti nejvíce obávali psychických příznaků (stres, nervozita, zhoršení nálady)

SUBJEKTIVNĚ PREFEROVANÉ FORMY ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ FORMA ODVYKÁNÍ POČET RESPONDENTŮ SVÉPOMOCÍ 70 S NÁHRADNÍM NIKOTINEM 19 S PODPOROU RODINY 9 S POMOCÍ ADIKTOLOGA, TERAPEUTA 4 S POMOCÍ LÉKAŘE S POMOCÍ LÉKŮ S POMOCÍ NÁRODNÍ LINKY PRO ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ 1

HLAVNÍ VÝSTUPY STUDIE K mírnému snížení denní spotřeby cigaret U sledovaného vzorku kuřáků (N=131) došlo před a po zavedení nekuřáckého zákona: K mírnému snížení denní spotřeby cigaret K významnému nárůstu kouření na ulici K mírnému zvýšení motivace k odvykání Jako nejdůležitějším důvodem k odvykání bylo zdraví Kuřáci by nejčastěji volili formu odvykání svépomocí

DĚKUJI ZA POZORNOST Adam Kulhánek adam.kulhanek@lf1.cuni.cz