Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tabák a alkohol: proč je v ČR tak málo motivovaných, kteří by motivovali k prevenci. Příklady ze zahraničí Ing. Daniela Kandilaki, Health Policy Institute.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tabák a alkohol: proč je v ČR tak málo motivovaných, kteří by motivovali k prevenci. Příklady ze zahraničí Ing. Daniela Kandilaki, Health Policy Institute."— Transkript prezentace:

1 Tabák a alkohol: proč je v ČR tak málo motivovaných, kteří by motivovali k prevenci. Příklady ze zahraničí Ing. Daniela Kandilaki, Health Policy Institute 27. května 2014

2 Proč se zabývat tímto tématem? Podle renomované studie o determinantech zdravotního stavu je chování zodpovědné až za 40% výsledku. Právě proto je třeba věnovat rizikovým faktorem chování zvýšenou pozornost - zejména kouření, spotřebě alkoholu, nezdravé stravě a fyzické neaktivitě.

3 „Cílem není penalizace kuřáků, ale snaha o to, aby přestali kouřit“ kognitivně-behaviorální přístup – nové způsoby myšlení a chování i za cenu přechodného zvýšení emoční nepohody Posun v přístupu k motivování

4 Zaměstnavatelé – Nakupují pojistné plány, které zahrnují celou řadu výhod odvykání. – Nastavují „nekuřácké“ čisté firemní prostředí Pojišťovny – Ve svých pojistných produktech hradí poradenství při odvykání kouření a léky – Pravidelně informují politiky a poskytovatele a komunikují pomocí bulletinů, zasílání novinek, atd. – Vzdělávají poskytovatele a pojištěnce o přínosech odvykání Poskytovatelé péče – Aktivně podporují pacienty, informují o možnostech hrazených programů – Sdělují kontakty na centra, linky, atd. Kdo může motivovat?

5 Adrian Gore, Discovery Health, program VITALITY v roce 2010 získal cenu Business Leader of the Year Zdravotnictví založené na odměnách Vznik v Jižní Africe Podstatou programu je dotazník, kde se určí věk klienta (vitality age – biologický věk, rizikové faktory a jeho wellness plán) Reward based healthcare

6 Vitality age funguje tak, že riziko kalkulované prediktivním modelem je vyjádřeno jako zkrácení očekávané délky života. Např. 45 letý muž, který je obézní, kouří a má zvýšený cholesterol má vitality age 59 let. Na základě plnění specifického wellness plánu získává tzv.. Vitality status: Modrý, Bronzový, Stříbrný nebo Zlatý. Získaný status mu otevírá cestu k požitkem - odměnám, které si užívá po dobu, kdy udržuje svůj "Vitality status". Odměny jsou závislé na Vitality status klienta a mohou zahrnovat: Slevy na sportovní potřeby, zdravou stravu, fitness, ale i restaurace, slevy u leteckých společností, či slevy na rekondiční pobyty, nebo dovolené.

7 Nurture, USA CEO, Dan Cave Společnost orientovaná na život a zdraví společnosti. Pomáhá lidem měnit jejich návyky pomocí podpory, povzbuzení a motivace. Systém založený na koučování.

8 Svépomoc - míra úspěšnosti odvykání 9-12% Poradenství 13-17% Medikace 20-30% Kombinace 26-36% Zatímco 70% kuřáků tvrdí, že chce přestat kouřit, pouze 5% tak učiní. Téměř 50% pacientů při návštěvě lékaře obdrželo doporučení k odvykání. Pokud zaměstnavatel nabízí odvykací program (bez finanční penalizace kouření), 5% zaměstnanců se do programu přihlásí. V případě, že zaměstnavatel penalizuje kuřáky a zároveň nabízí program pro odvykání jako možnost zrušení penalizace, 40% zaměstnanců se přihlásí. 20% zaměstnanců, kteří se účastní odvykacího programu přestane kouřit na 5 a více let (oproti 5%, kteří se programu nezúčastní) Pár čísel nakonec

9 Děkuji za pozornost Českou kancelář HPI najdete na adrese: Lipanská 4 kandilaki@hpi.sk


Stáhnout ppt "Tabák a alkohol: proč je v ČR tak málo motivovaných, kteří by motivovali k prevenci. Příklady ze zahraničí Ing. Daniela Kandilaki, Health Policy Institute."

Podobné prezentace


Reklamy Google