Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze."— Transkript prezentace:

1 Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze Nikola Chládková Ambulance dětské a dorostové adiktologie Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze Apolinářská Praha 2 tel.:

2 Východiska Výzkum vztahové vazby a copingových strategií u dětských klientů léčících se v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN. Triangulace- kombinace kvantitativního a kvalitativního sběru dat. Dotazníky, kazuistiky a rodinná sezení.

3 Cíle Popsat vztahovou vazbu s blízkými osobami u dospívajících, kteří užívají návykové látky nebo jsou závislí na procesech. Zmapovat souvislost mezi typem vztahové vazby a strategiemi zvládání stresu u adolescentů, kteří vykazují závislostní chování.

4 Soubor Dotazníkového šetření se zúčastnilo 35 respondentů.
Výzkumu se zúčastnilo 51% chlapců a 49% dívek. Věkové složení respondentů je 13 – 19 let.

5

6

7 Metody 3 zdroje- triangulace
1) baterie dotazníků: ECR-RS Experience in Close Relationships a SVF-78 Dotazník o strategii zvládání stresu 2) kazuistiky o třech pacientech, na kterých je demonstrována problematika vztahové vazby a s tím spojené komplikované rodinné zázemí 3) záznamy z rodičovských sezení

8 Výzkumné otázky a hypotézy
Převažuje u klientů z Ambulance dětské a dorostové adiktologie úzkostně vyhýbavá vztahová vazba? Mají klienti z Ambulance dětské a dorostové adiktologie více negativní zvládací strategie stresu? Formulace hypotéz Hypotéza 1: U klientů léčících se v ADDA, se vyskytuje nejčastěji úzkostně vyhýbavá vztahová vazba. Hypotéza 2: U respondentů s úzkostně vyhýbavou vztahovou vazbou, převažují negativní zvládací strategie stresu. Hypotéza 3: U klientů s obecnou vztahovou vazbou úzkostně vyhýbavou a vyhýbavou se statisticky významně často vyskytuje zvládací strategie- vyhýbání se.

9 Výsledky Byla potvrzena hypotéza číslo 1: U klientů léčících se v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, se vyskytuje nejčastěji úzkostně vyhýbavá vztahová vazba. Respondenti v obecné vztahové vazbě vykazovali nejvíce úzkostně vyhýbavou vztahovou vazbu- ve 42,9 %. Byla potvrzena hypotéza číslo 2: U respondentů s úzkostně vyhýbavou vztahovou vazbou, převažují negativní zvládací strategie stresu. Jedno-výběrový t-test potvrdil, že přítomnost vyhýbavé vztahové vazby souvisí s užíváním negativních zvládacích strategií. U vztahové vazby úzkostně vyhýbavé obecné, s matkou, s otcem, s přítelem/ přítelkyní, kamarádem/ kamarádkou, vždy převažovaly negativní strategie zvládání stresu nad pozitivními. Dále byla testována hypotéza číslo 3: U klientů s obecnou vztahovou vazbou úzkostně vyhýbavou a vyhýbavou se statisticky významně často vyskytuje zvládací strategie- „vyhýbání se“, která se nepotvrdila. Zvládací strategie vyhýbání se, se vyskytuje u obecné vyhýbavé vazby až na 7. místě. Celkové výsledky nám říkají, že respondenti používají strategie zvládání stresu „vyhýbání se“ jako čtvrtou nejčastější a nejčetněji užívanou strategií zvládání stresu je „úniková tendence“.

10 Výsledky / Shrnutí Respondenti mají v případě obecné vztahové vazby více vazeb ve vyhýbavé dimenzi. Významně často se u nich vyskytuje úzkostně vyhýbavá vazba. Souvislost mezi vztahovou vazbou a zvládacími strategiemi stresu se potvrdila. Zejména u obecné vztahové vazby, úzkostně vyhýbavého typu. Negativní zvládací strategie stresu u obecné vztahové vazby úzkostně vyhýbavého typu převažují. Kazuistiky a rodičovská sezení dokreslují celkový pohled na zkoumanou problematiku.

11 Kazuistika k tématu konference
Setkáváme se v ADDA se závislými rodiči? Příklady z praxe: Pavel 13 let, hraje na PC a je agresivní Dita 14 let, užívá pervitin, THC a trpí bulimií

12 Závěry Sledujeme spojitost mezi typem vztahové vazby s nebližšími osobami, kategorií zvládacích strategií stresu a závislostním chováním u adolescentů a to jak látkového, tak nelátkového typu. Výsledky vedou k zamyšlení a úvahám o závislostním chování dospívajících jako o problematickém vztahování se, a také o závislostním chování jako způsobu regulace nepříjemných stavů a zvládání stresových situací.

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google