UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization Jedna ze 14 mezivládních specializovaných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky Unesco Česká republika.
Advertisements

Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
Památky UNESCO v České republice
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Kultura a památková péče v Pardubickém kraji v letech
Česká republika – Praha VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_Česká republika Praha Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace.
POJISTNÝ TRH, ČESKÁ ASOCIACE POJIŠŤOVEN A JINÉ PROFESNÍ ORGANIZACE JUDr. Roman Vybíral
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Chráněná území ČR Vypracoval Mgr. Pavel Daněk. Chráněná území Chráněná území jsou místa, kde jsou přírodní složky uchovávány v co nejpřirozenějším stavu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_04_ Ochrana přírody České republiky TEMA:Česká.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
18 ORGÁNY OCHRANY PŘÍRODY. Orgány ochrany přírody Ministerstvo životního prostředí – MŽP Krajský úřad – KÚ Obec s rozšířenou působností – ORP Obecní úřad.
Památky UNESCO v České republice České dědictví UNESCO.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
UNESCO „…války se rodí v mysli lidí, je třeba v mysli lidí vybudovat obranu míru…“ Úryvek z preambule Ústavy UNESCO Radka Bordes, vedoucí tajemnice ČK.
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Druh učebního materiálu
Mezinárodní právo a jeho vliv
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Hlavní město praha a integrace cizinců
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vybrané problémy mezinárodních organizací
Historické milníky EU Monika Matysová.
Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj. Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Orgány a organizace cestovního ruchu ve světě
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_20_Z7_Skála TÉMA: Česko – Test regiony
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
EVRPOPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Etické principy ve vědecké práci (Research Integrity)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
České a československé právní dějiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Předmět:Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Transkript prezentace:

UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization Jedna ze 14 mezivládních specializovaných organizací systému OSN Založena 16. 11. 1945 V roce 2016 oslavila 70. výročí svého vzniku Cílem je udržení mezinárodního míru rozvíjením spolupráce v oblasti výchovy, vědy a kultury a prosazováním úcty k lidským právům a právnímu řádu Ústava UNESCO podepsána 16. 11. 1945 v Londýně, v platnosti od 4. 11. 1946 Československo bylo jednou z 20 zakládajících zemí

Členská základna UNESCO 195 členských států a 10 přidružených členů Růst počtu členů ovlivněný poválečným rozdělením světa a rozpadem koloniální soustavy 1947 - 31 států 1969 - 128 států 1991 - 188 států 2011 – přijetí jižního Súdánu a Palestiny, zatím poslední rozšíření UNESCO, které tak dosáhlo celkového počtu 195 států 1985 - vystoupení USA, Velké Británie a Singapuru. USA se vrátily v r. 2003, Velká Británie už v r. 1995. 2013 - ztráta hlasovacího práva USA a Izraele Vystoupení a znovupřipojení Jižní Afrika – některé z UNESCO publikací byly „zásahem“ do „rasových problémů“ v zemi, zpět až za vlády Nelsona Mandely USA – nesouhlas s řízením organizace a otázce svobody tisku, UNESCO podporovalo „New World Information and Communication Order“ Singapur – proti stále se navyšujícím členským poplatkům http://www.timesofisrael.com/israel-us-lose-unesco-voting-right-in-dispute/ 3

Struktura a orgány UNESCO Generální konference (zasedání jednou za dva roky, schvaluje program, rozpočet, mezinárodní úmluvy, doporučení v daných oblastech UNESCO) Výkonná rada (58 členů dle regionálních skupin, zasedání dvakrát do roka, odpovídá za řádné plnění programu). ČR byla členem Výkonné rady pro období 2011 až 2015. Sekretariát UNESCO, sídlo v Paříži (2000 úředníků ze 170 zemí světa) Generální ředitelka Irina Bokova (zvolena 2009 jako první žena ve funkci generální ředitelky UNESCO, mandát obnoven 2013, vyprší 2017)

Programy UNESCO Pět hlavních programových oblastí: vzdělávání, přírodní vědy, společenské vědy, kultura, komunikace a informace Normotvorná činnost UNESCO: schalování mezinárodních smluv ( cca 30, nejčastěji v oblasti kultury), doporučení a deklarací. Nejvýznamnější všeoecná úmluva o autorském právu, Úmluva na ochranu kulturních statků za ozbrojeného konfliktu, Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví. Rozpočet: pro období 2016-2017 653 mil USD, v r. 2017 bude GK schvaovat rozpočet nový. Procentuální výše příspěvku ČR do UNESCO je stejná jako do rozpočtu OSN, tj. 0.349 %.

Obrázek: http://www.novinite.com/view_news.php?id=113280 ZAPOJENÍ ČR DO UNESCO 1993 -Vstup ČR do UNESCA Jaroslava Moserová – zastupovala ČR ve Výkonné radě v letech 1995 -1999 a 2003 – 2006 1999 - zvolena předsedkyní 30. Generální konference Stálá delegace UNESCO v Paříži: stálým představitelem je od r. velvyslanec pro bilaterální vztahy ČR s Francií, jedna z nejmenších delegací – formát 1+1 Na 38. Generální konferenci v r. 2015 byla ČR zvolena do Mezivládní rady Mezinárodního programu pro rozvoj komunikace (IPDC); Výkonného výboru pro mezinárodní kampaň za vytvoření Muzea Núbie v Asuánu a Národního muzea egyptské civilizace v Káhiře (NUBIA) a do Výboru pro sídlo UNESCO. Do roku 2017 pokračuje naše čtyřleté působení v Mezivládní radě Mezinárodního programu pro společenské transformace (MOST). Political framework: http://eeas.europa.eu/delegations/oecd_unesco/unesco_eu/political_relations/political_framework/index_en.htm Legal framework: http://eeas.europa.eu/delegations/oecd_unesco/unesco_eu/political_relations/legal_framework/index_en.htm Institutional framework: http://eeas.europa.eu/delegations/oecd_unesco/unesco_eu/political_relations/institutional_framework/index_en.htm Agreements: http://eeas.europa.eu/delegations/oecd_unesco/unesco_eu/political_relations/agreements/index_en.htm Memorandum of Understanding: http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/FIELD/Brussels/pdf/UNESCO-EU_MoU_8_October_2012.pdf Spolupráce: http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=34302&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html Obrázek: http://www.novinite.com/view_news.php?id=113280 6

Česká komise pro UNESCO poradní orgán vlády ČR (vznik 1. 6. 1994) Složena ze zástupců příslušných rezortů, významných institucí a osobností, aktuálně má 63 členů, členství je čtyřleté. Sekretariát Komise zajišťuje MZV, odbor OSN. Plenární zasedání min. 2 x ročně Výkonný výbor min 4x ročně Má 3 oborné sekce: pro kulturu a komunikaci, pro životní prostředí a pro vzdělávání, vědu a informatiku; Spolupracuje s národními komisemi ostatních členských států

Sekretariát České komise pro UNESCO od roku 1996 součástí MZV ČR (oddělení Odboru OSN) zajišťuje úkoly Sekretariátu ČK pro UNESCO dle organizačního řádu MZV zajišťuje úkoly Sekretariátu ČK pro UNESCO vyplývající ze Statutu ČK pro UNESCO provozuje knihovnu titulů UNESCO http://www.vkta.cz/unesco/baze.htm koordinuje Síť přidružených škol UNESCO (ASPnet – UNESCO Associated Schools Project Network)

Biosférické rezervace UNESCO v České republice ČR má 6 biosférických rezervací (Šumava, Třeboň, Křivoklátsko, Krkonoše, Dolní Morava, Bílé Karpaty) Zřizovány jsou v rámci aktivit mezivládního programu UNESCO „Člověk a biosféra“ (Man and the Biosphere - MAB) Území, které kromě ekosystémů poskytují příklad harmonických vztahů mezi prostředím a obyvatelstvem, které zde žije. Každá BR má svou kancelář, její sídlo jsou zpravidla správy příslušných CHKO.

Geoparky v České republice Geopark – území, kde geologicky významné území s počtem obyvatel dostatečně velkým pro realizaci udržitelného rozvoje. Nejsou zákonem vymezenou kategorii chráněného území. V roce 2015 zřídilo UNESCO mezinárodní síť Geoparků UNESCO. Mezi prvními geoparky figuruje i Český ráj. 100 geoparků ve 30 zemích, jediným evropským geoparkem UNESCO v ČR je od roku 2005 geopark Český ráj. ČR má v současnosti 6 národních geoparků: Český ráj, Železné hory, Egeria, GeoLoci, Kraj blanických rytířů a Podbeskydí

České památky na Seznamu světového dědictví UNESCO památky: Praha – Historické centrum, zapsáno 1992 Český Krumlov – Historické centrum, 1992 Telč – Historické centrum, 1992 Žďár nad Sázavou – Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, 1994 Kutná Hora – Historické centrum, Chrám sv. Barbory, Katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci, 1995 Lednicko-valtický areál, 1996 Kroměříž – Zahrady a zámek, 1998 Holašovice – Vesnická rezervace, 1998 Litomyšl – Zámek a zámecký areál, 1999 Olomouc – Sloup Nejsvětější Trojice, 2000 Brno – Vila Tugendhat, 2002 Třebíč – Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa, 2003 11

Mapa památek UNESCO v ČR

České zápisy na Seznam nemateriálního kulturní dědictví lidstva 3 památky: Slovácký Verbuňk, zapsán na Seznam UNESCO v roce 2005 Sokolnictví – 2010 Masopust – 2010 13

Program UNESCO „Paměť světa“ Kompendium dokumentů, rukopisů, ústních tradic, audiovizuálních materiálů a knihovnických a archivních sbírek všeobecné hodnoty, založen v roce 1992 Národní knihovna ČR stála u zrodu programu, první digitalizace starých rukopisů (program na podporu digitalizace série Memoriae Mundi Bohemica) ČR má v registru: Sbírka středověkých rukopisů z dob české reformace Sbírka periodik ruské, ukrajinské a běloruské emigrace z let 1918 až 1945 Sbírka 526 tisků univerzitních doktorských tezí z let 1637 až 1754 „Libri Prohibiti“ – sbírka časopisů českého a slovenského samizdatu z let 1948 až 1989 Světelná pantomima (originální projekční pás) Émila Reynauda Oficiální stránky: http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/about-the-programme/ 14

Děkuji za pozornost. www.mzv.cz/unesco www.skoly-unesco.cz unesco@mzv.cz