Význam propojení chemické a zdravotnické legislativy v oblasti chemických hrozeb MUDr. Michael V í t, PhD Centrum hygieny práce a pracovního lékařství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ARATech2013 webová aplikace pro SEVESO III založená na metodologii EU
Advertisements

Vnější havarijní plány Zóny havarijního plánování
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Nástroje územního plánování
Útvar krizového řízení
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Koncepce environmentální bezpečnosti
VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ - TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hornicko-geologická fakulta, Institut geoinformatiky Stanovení možných dosahů závažné havárie s nebezpečnými.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Organizační členění ÚO
OCHRANA OBYVATEL ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Letecká záchranná služba
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Přístup k posouzení rizika
Nový zákon v prevenci závažných havárií
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Traumatologický plán ÚSZS
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky Základní informace.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Kvalita v sociálních službách jako proces
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Interní předpisy hotelu
Česká inspekce životního prostředí
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Zdravotnictví v systému krizového řízení
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Význam propojení chemické a zdravotnické legislativy v oblasti chemických hrozeb MUDr. Michael V í t, PhD Centrum hygieny práce a pracovního lékařství Státní zdravotní ústav Praha vypracováno v rámci Institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace TVIP 2018-APROCHEM, 8.3.2018, Hustopeče u Brna, sekce MEDICÍNA KATASTROF - LIDSKÉ ZDRAVÍ

Terminologie Krizové plánování Hodnocení rizik Proces analyzující možné události či situace ohrožující i společnost nebo životní prostředí a tvořící postupy, které by umožnily včas, účinně a odpovídajícím způsobem reagovat na tyto události. Může jít o hrozby specifické, určité kategorie hrozeb nebo hrozby všeobecného charakteru. Krizové plánováni vede v případě potřeby k organizovanému a koordinovanému sledu činnosti s jasně určenými úkoly a zdroji, předávání a zpracování informací a danymi postupy pro konkretni osoby, skupiny nebo odděleni Hodnocení rizik Metoda pro stanoveni povahy a závažnosti rizika, zahrnující analýzu možných hrozeb a vyhodnocení jejich dopadů v kontextu existujících podmínek zranitelnosti ohroženého obyvatelstva, majetku, služeb, existenčních jistot a prostředí, na kterém jsou obyvatele závislí . Terminologie

Co ukládá legislativa - Zákon o ZZS ZÁKON č 374/2011 o zdravotnické záchranné službě Traumatologický plán poskytovatele ZZS, § 7 Tento zákon upravuje podmínky poskytování zdravotnické záchranné služby, práva a povinnosti poskytovatele zdravotnické záchranné služby, povinnosti poskytovatelů akutní lůžkové péče k zajištění návaznosti jimi poskytovaných zdravotních služeb na zdravotnickou záchrannou službu, podmínky pro zajištění připravenosti poskytovatele zdravotnické záchranné služby na řešení mimořádných událostí1) a krizových situací2) a výkon veřejné správy v oblasti zdravotnické záchranné služby. Traumatologický plán poskytovatele zdravotnické záchranné služby (dále jen „traumatologický plán“) stanoví opatření a postupy uplatňované poskytovatelem zdravotnické záchranné služby při zajišťování a poskytování přednemocniční neodkladné péče v případě hromadných neštěstí. Součástí traumatologického plánu je přehled a hodnocení možných zdrojů rizik ohrožení života a zdraví osob. Traumatologický plán vychází z místních podmínek a možností a ze závěrů projednání návrhu plánu podle odstavce 2. Co ukládá legislativa - Zákon o ZZS

Traumatologický plán poskytovatele ZZS § 14 Traumatologický plán poskytovatele ZZS § 13 (2) Základní část traumatologického plánu obsahuje e) přehled a hodnocení možných zdrojů rizik a ohrožení na území kraje, která mohou vést k hromadnému neštěstí a analýzu jejich možného dopadu na poskytování zdravotnické záchranné služby; při tom se vychází z přehledu možných zdrojů rizik a provedených analýz ohrožení podle krizového zákona, f) přehled a hodnocení možných vnitřních a vnějších zdrojů rizik a ohrožení zdravotnického zařízení poskytovatele zdravotnické záchranné služby, s výjimkou zdrojů rizik a ohrožení uvedených v písmenu e), a analýzu jejich možného dopadu na poskytování zdravotnické záchranné služby, g) charakteristiku typů postižení zdraví, pro která se traumatologický plán zpracovává, Poskytovatel zdravotnické záchranné služby při pracování traumatologického plánu spolupracuje s krajským úřadem kraje, na jehož území poskytuje zdravotnickou záchrannou službu. Poskytovatel zdravotnické záchranné služby projedná s krajským úřadem kraje, na jehož území poskytuje zdravotnickou záchrannou službu, a) návrh traumatologického plánu, b) rozsah spolupráce při zpracování návrhu traumatologického plánu s dalšími osobami, které mohou být dotčeny opatřeními podle tohoto plánu. Co ukládá legislativa VYHLÁŠKA č. 240 kterou se provádí zákon o zdravotnické záchranné službě

Legislativa v oblasti prevenci závažných havárií Zákon č. 224/2015 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými směsmi a o změně zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o prevenci závažných havárií); Vyhláška č. 225/2015 Sb., o stanovení rozsahu bezpečnostních opatření fyzické ochrany objektu zařazeného do skupiny A nebo skupiny B; Vyhláška č. 226/2015 Sb., o zásadách pro vymezení zóny havarijního plánování a postupu při jejím vymezení a o náležitostech obsahu vnějšího havarijního plánu a jeho struktuře; Vyhláška č. 227/2015 Sb., o náležitostech bezpečnostní dokumentace a rozsahu informací poskytovaných zpracovateli posudku; Vyhláška č. 228/2015 Sb., o rozsahu zpracování informace veřejnosti, hlášení o vzniku závažné havárie a konečné zprávy o vzniku a dopadech závažné havárie; Vyhláška č. 229/2015 Sb., o způsobu zpracování návrhu ročního plánu kontrol a náležitostech o obsahu informace o výsledku kontroly a zprávy o kontrole; Legislativa v oblasti prevenci závažných havárií

Způsob provedení posouzení rizik závažné havárie a jeho rozsah 2. Analýza rizik 2.2.Odhad následků identifikovaných scénářů závažných havárií na životy a zdraví lidí a zvířat, životní prostředí a majetek a) Určení kritérií a limitních hodnot pro odhad následků identifikovaných scénářů závažných havárií. b) Odhady následků identifikovaných scénářů závažných havárií na životy a zdraví lidí d) Grafické znázornění dosahu zvolených limitních hodnot účinků identifikovaných scénářů závažných havárií. Vyhláška č.227/2015 Sb. o náležitostech bezpečnostní dokumentace a rozsahu informací poskytovaných zpracovateli posudku

Část II. OPERATIVNÍ ČÁST Plány konkrétních činností 1.Traumatologický plán a)se stanovením systému a organizace zabezpečení opatření k zajištění první pomoci, včetně profylaktik, a zajištění přednemocniční neodkladné zdravotní péče postiženým osobám b)s uvedením vlastních možností zajištění zdravotní péče a výčtem dostupných poskytovatelů akutní lůžkové péče, c)s uvedením systému zajištění vhodných profylaktik, jejich podávání a zajištění jejich obměny, Vyhláška č.227/2015 Sb. o náležitostech bezpečnostní dokumentace a rozsahu informací poskytovaných zpracovateli posudku

Příloha č.2 Náležitosti obsahu vnějšího havarijního plánu a jeho struktura Traumatologický plán obsahuje a)systém a organizaci zajištění přednemocniční neodkladné zdravotní péče a první pomoci obyvatelstvu, osobám provádějícím záchranné a likvidační práce a osobám, které zabezpečují opatření v souvislosti s řešením mimořádné události a byly v souvislosti s mimořádnou událostí vystaveny působení nebezpečné látky b)systém zajištění vhodných profilaktik a způsob jejich podávání c)zásady činnosti a postupy dotčených poskytovatelů zdravotních služeb a správních úřadů při zajištění neodkladné zdravotní péče a první pomoci obyvatelstvu nebo jednotlivým osobám postiženým mimořádnou událostí VYHLÁŠKA č.226/ 2015 o zásadách pro vymezení zóny havarijního plánování a postupu při jejím vymezení a o náležitostech obsahu vnějšího havarijního plánu a jeho struktuře

Příloha č.2 Náležitosti obsahu vnějšího havarijního plánu a jeho struktura Traumatologický plán obsahuje d)způsob zajištění zdravotnické pomoci evakuovanému anebo ukrývanému obyvatelstvu, e)způsob zajištění zdravotnické pomoci dekontaminovaným osobám a f)zásady ochrany veřejného zdraví v prostorech i mimo prostory mimořádné události, režimy ochrany zdraví osob zasahujících složek integrovaného záchranného systému a pacientů a zdravotnických pracovníků dotčených poskytovatelů zdravotních služeb VYHLÁŠKA č.226/ 2015 o zásadách pro vymezení zóny havarijního plánování a postupu při jejím vymezení a o náležitostech obsahu vnějšího havarijního plánu a jeho struktuře

Matematické modelování následků Spektrum možných následků iniciační události popisuje strom událostí. Následky možné závažné havárie je v současné době možno modelovat, mezi v současnosti používané nástroje patří software ALOHA, EFFECTS, PHAST, SUPERCHEM, SAVE, ROZEX + následné použití GIS Matematické modelování následků

Modelování EFFECT(Skřehot,2008)

ALOHA volně přístupný model US EPA

Metodika pro stanovení „ akutních „ expozičních limitů (ECETOX)

ECETOC Tr. No. 100

ECETOC Tr. No. 100

Akutní projevy z inhalační expozice

Metodiky pro stanovení „ havarijních „ expozičních limitů (USA)

Protective action criteria, DOE 2012 (3387 látek)

Protective Action Criteria

Stanovení Acute Exposure Guidelines Levels

Otázka novelizace a nastavení spolupráce z hlediska ochrany veřejného zdraví

Metodický pokyn částka 5/2016

Referenční hranice I

Referenční hranice 2

Základní registry

Komunikace mezi základními registry veřejné správy Informace potřebné pro odhad exponované populace včetně možnosti vytipování zranitelných skupin

Krizové plánování Identifikace zdroje (zásobníky a stáčiště čpavku) Referenční hranice I. Identifikace zdroje (zásobníky a stáčiště čpavku) Typ možných toxických látek (NH3) Zařazení dle zákona o prevenci průmyslových havárií (technologie typu B) Expoziční scénář možného úniku (inhalační expozice) Kvantifikace postižené populace, odhad zdravotního rizika u exponovaných (využití GIS a registrů veřejné správy) Opatření u poskytovatele zdravotní péče (léky, lůžka , personál, doprava) Referenční hranice II. Krizové plánování

Zóny havarijního plánování(volně dostupné z internetu)

Možnost krizového plánování Predikční model – závažnost expozicí z hlediska ohrožení zdraví Použití Informačního systému veřejné správy – Registr obyvatel, Registr osob, Registr nemovitostí a územní identifikace Potřeba sil a prostředků – personál pro zvládnutí nehody, počty transportních zařízení, počty lůžek, množství léčiv a zdravotnických prostředků Podmínky pobytu v území – pro záchranné složky, následně pro obyvatelstvo Lze predikovat typ léčby a lékařské pomoci Lze predikovat zasažené obyvatelstvo včetně citlivých skupin Lze predikovat počty zasaženého obyvatelstva podle závažnosti postižení Lze predikovat personální a technické potřeby pro záchranné akce, pro transport do zdravotnických zařízení, pro lůžkový fond event. reprofilizaci, lze predikovat predikovat potřebu léčiv a zdravotnických prostředků Lze predikovat podmínky pro další využití zasaženého území Možnost krizového plánování

§ 39 Orgány kontroly a předmět kontroly 1)Kontrolu podle tohoto zákona vykonávají Státní úřad inspekce práce a oblastní inspektoráty práce, Český báňský úřad a obvodní báňské úřady, krajské hygienické stanice a hasičské záchranné sbory krajů (dále jen „orgány integrované inspekce“), krajské úřady a Česká inspekce životního prostředí. § 40 Orgány veřejné správy Státní správu na úseku prevence závažných havárií v objektech vykonávají h)krajské hygienické stanice. ZÁKON č.224/2015 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými směsmi)zákon o prevenci závažných havárií)

Chtěl jsem Vás informativně seznámit s problematikou, která je sice řešena legislativně na úrovni EU i ČR, ale potřebuje pravidelnou modernizaci přístupů založených na nových vědeckých přístupech, jak v oblasti modelování expozic a tvorby scénářů, tak i v oblasti hodnocení zdravotních rizik a následných opatření. Řešení této oblasti je pro nás všechny velkou výzvou . Z mého hlediska je zde nutná nově koncipovaná spolupráce orgánů OOVZ v této oblasti ! děkuji za pozornost MUDr. Michael Vít, PhD Vedoucí Centra hygieny práce a pracovního lékařství Státní zdravotní ústav Šrobárova 48 100 42 Praha 10   Tel.: + 420 267 082 657 Mobil.: + 420 602 485 549 EMAIL: michael.vit@szu.cz  

A nyní k expozici látkám, které díky definovanému množství nespadají pod Seveso direktivu a unikají „ přísnému“ dohledu

Bezvodý amoniak používá na území České republiky asi 155 zimních stadiónů a asi 500–600 velkokapacitních chladicích zařízení v potravinářském průmyslu. Jde například o pivovary, mrazírny, sodovkárny, mlékárny, jatka, apod. Průmyslová chladicí zařízení zde instalovaná jsou většinou moderní, ale obsahují relativně velká množství amoniaku. Přesto jmenované objekty a zařízení s amoniakem zpravidla nespadají pod dikci zákona o prevenci závažných havárií. Uvedený zákon v případě amoniaku totiž stanoví hmotnostní limit pro zařazení objektu nebo zařízení do skupiny A hodnotu 50 a více tun amoniaku. Otakar J. Mika, Jiří Matoušek : Hodnocení rizik souvisejících s použitím kapalného amoniaku, Chem. Listy 105, 514 - 517 (2011) A nyní k expozici látkám, které díky definovanému množství nespadají pod Seveso direktivu a unikají „ přísnému“ dohledu

Zóna nebezpečné toxické koncentrace byla vybrána pro červenou zónu (nejvíce nebezpečná zóna), která je charakterizována hodnotou ERPG-3 = 750 ppm. Program nabízí také možnost modelování pro oranžovou zónu, jež je charakterizována hodnotou ERPG-2 = 150 ppm, případně žlutou zónu s ERPG-1 = 25 ppm. Většina lidí totiž dokáže rozeznat ostrý a výrazný zápach amoniaku již při koncentraci 1 mg m3 ve vzduchu, zatímco k nevratnému poškození organismu dochází při době vdechování 1 min až při koncentraci 500 mg m3 (cca 720 ppm) Pronikavý a typický štiplavý zápach amoniaku je tak možno bezesporu považovat za velmi výraznou varovnou vlastnost amoniaku Otakar J. Mika, Jiří Matoušek : Hodnocení rizik souvisejících s použitím kapalného amoniaku , Chem. Listy 105, 514 -517 (2011)

Je s podivem, že při těchto známých skutečnostech je „limitní množství amoniaku pro zařazení objetu nebo zařízení“ stanoveno na hodnotu až 50 tun amoniaku (pro skupinu A), a 200 tun (pro skupinu B) podle zákona o prevenci závažných havárií. Přitom již havarijní únik kolem 100 kg kapalného amoniaku je schopen významně ohrozit nebo zasáhnout obyvatelstvo v okolí takového zdroje rizika. Ochrana člověka a jeho zdraví musí zůstat v trvalé pozornosti nejen provozovatelů nebezpečných chemických látek, ale také správních orgánů a v neposlední řadě i samotných občanů, kteří žijí nebo pracují v zóně havarijního plánování (nebo jen v blízkosti objektů a zařízení s amoniakem). V České republice existují stovky až tisíce zařízení s nebezpečnými látkami, která mají vyšší úroveň rizika než mnohé velké průmyslové celky. Vyhodnocování možných dopadů závažných havárií je nutné provést jako prognózu již předem ( a zde je nesmírně důležitá meziresortní spolupráce), protože to umožní se lépe a zodpovědněji připravit na dopady a likvidaci následků závažné průmyslové havárie. Otakar J. Mika, Jiří Matoušek : Hodnocení rizik souvisejících s použitím kapalného amoniaku , Chem. Listy 105, 514 -517 (2011)