Alternativní směry ve stravování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
ALTERNATIVNÍ DRUHY VÝŽIVY
Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Název Stravovací zvyklosti
Alternativní a netradiční směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Biopotraviny ve školním stravování
Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 10 Název.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
„ Ryba je kámoš, né žrádlo“.  vegetariánství je způsob stravováni, kdy člověk nejí některé živočišné produkty  odmítají i některé druhy oblečení i kosmetiku.
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
= přeměna látek a energií
AUTOR: Blanka Petlánová
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
V. Šmejkalová, II. Interní klinika FNKV
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Alternativní směry ve stravování Simona Odstrčilíková 2016/2017 NS2

Alternativní směr ve stravování způsob výživy zahrnující dietní zvyklosti nezaložené na vědeckých poznatcích snaha žít v souladu s přírodou zdravý životní styl redukce váhy filozofické a náboženské přesvědčení a tradice vyjádření určitého postoje

Druhy alternativních směrů Vegetariánství Raw strava Makrobiotika Dělená disociovaná strava Výživa dle krevních skupin Organická strava Ájurvéda

Vegetariánství Nekonzumují Druhy vegetariánství maso sádlo želatina mořské plody alkohol veganství laktoovovegetariánství ovovegetariánství laktovegetariánství

Makrobiotika označuje dlouhý život 60 % obilovin 30 % zeleniny 10 % luštěnin konzumovat se nemá mléko, maso, koření, tropické ovoce, polotovary, alkohol, káva

Raw strava syrová, čerstvá strava zachování vitamínů a minerálů ohřátá do 42—45 °C Bez barviv, konzervantů a umělých sladidel

Organická strava strava pochází z ekologického zemědělství označováno jako bio neobsahují rafinovanou mouku a cukr, umělá sladidla či barviva bioprodukt je výsledkem ekologického zemědělství , rostlinného nebo živočišného původu biopotravina se řídí velmi přísnými pravidly

Ájurvéda starý medicínský systém čínská medicína věda o životě a dlouhověkosti léčí příčinu nemocí řídí se stravovacími pravidly

Alternativní stravování Výhody Nevýhody dostatek vlákniny minerálních látek nižší hladina cholesterolu redukce váhy nedostatek bílkovin železa zinku jódu vitamínu B12

Moje vlastní zkušenost s veganstvím dva týdny vyloučení masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a vajec strava se skládala ze zeleniny, ovoce, obilnin, luštěnin, ořechů a semínek Změny : nárůst energie, lepší soustředění, úbytek tuků, pravidelné stravování

Dotazník

V kapitole věnované veganské stravě se zmiňujete, že mezi nevýhody této stravy patří jednotvárná strava. Zdůvodněte toto tvrzení. Vysvětlete pojem paleo strava a stručně ji charakterizujte. Jaké další směry vegetariánství znáte, vyjmenujte je a popište jejich stravovací zásady.