Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_05_12_Látky tvořící naše tělo Číslo skupiny: 1 Autor: Mgr. Klára Tyllová Vzdělávací obor/Předmět/Téma: Výchova k občanství/Výchova k obćanství a zdraví/Člověk a zdraví Druh učebního materiálu: prezentace Metodický list: ne Anotace: Žáci se seznamují s látkami, které tvoří naše tělo a s jejich poměrným zastoupením. Vyhledávají, k čemu každá z těchto látek slouží a v jakých potravinách je můžeme objevit v největším množství. Ověřeno ve třídě: VII.B Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis: Mgr. Klára Tyllová

2 Látky tvořící naše tělo

3 Víte, které látky z potravy potřebuje naše tělo pro správný vývoj a fungování?

4 Tuky Cukry Bílkoviny Vitamíny Minerály Voda Vláknina

5 Víte, čeho z toho je v tělu obsaženo nejvíce a čeho nejméně?

6 Nejvíce je vody - až 61,6%

7 Nejméně je cukrů - kolem 1,5%

8 K čemu vůbec všechny ty látky potřebujeme a v čem je najdeme?

9 TUKY Jsou velkým zdrojem energie .
(Proto si tělo vytváří tukové zásoby...až bude nejhůř :-)) Jsou důležité pro zdravý vývoj, každá buňka obsahuje množství tuků. Navíc se na ně váží vitamíny, které jsou pak dopravovány po těle. Nejvíce "zdravých" tuků najdeme v: libové maso, ořechy, semínka, avokádo, sója, kukuřice, rostlinné oleje.

10

11 CUKRY Jsou důležitým zdrojem okamžité energie.
(To znamená, že když tělo potřebuje dodat rychle energii, začne pálit jako první právě cukry.) Nejvíce závislý na dodání cukrů je v lidském těle mozek. V potravě můžeme nalézt "zdravé" cukry v: obiloviny, brambory, zelenina, ovoce.

12

13 BÍLKOVINY Jsou tzv. stavebním materiálem lidského těla (jsou ve všech buňkách, nejvíce jich je ovšem obsaženo ve svalech). Tělo není schopné si bílkoviny ukládat, proto se musí stále doplňovat. Můžeme přijímat jak živočišné,tak rostlinné bílkoviny - maso, mléko, vejce/ luštěniny, obiloviny, ořechy.

14

15 VITAMÍNY Většinu vitamínů si tělo nedokáže vytvořit samo, proto je musíme do sebe dostávat v podobě jídla. Existuje 13 základních vitamínů. Pomáhají při vstřebávání tuků, cukrů a bílkovin, při utváření nových tkání, při zachování mnoha tělesných funkcí, také nás brání proti některým nemocem. Největšími zdroji vitamínů jsou samozřejmě čerstvé ovoce a zelenina, dále pak mléčné výrobky a vejce.

16

17 MINERÁLY Taktéž jako vitamíny si je tělo nedokáže samo vyrobit.
Slouží při vývoji a metabolismu celého organismu. Podílejí se na výstavbě tělesných tkání, jsou důležité pro vedení nervových vzruchů. Např. vápník (mléčné výrobky, luštěniny, ořechy), hořčík (listová zelenina, luštěniny, celozrnné obiloviny), fosfor (ryby, luštěniny, ořechy), železo (vnitřnosti, maso, luštěniny), sodík (sůl), zinek (vejce, cibule, luštěniny), jód (ryby, třešně, višně),...

18

19 VODA Vzhledem k tomu, že lidské tělo je tvořeno více než z poloviny vodou, měli bychom dbát na svůj pitný režim. U dospělého člověka by to měly být min. 2 litry vody denně. Samozřejmě že spotřeba by měla stoupat v teplejších měsících, pří zvýšené fyzické námaze či při horečnatých a průjmových onemocnění. Do pitného režimu patří pitná voda, ovocné čaje, ředěné ovocné džusy. Nepatří sem ale slazené limonády, káva či alkohol.

20

21 VLÁKNINA Je to souhrnný název pro všechny nestravitelné části rostlinné stravy ( slupky, zrníčka např. v rybízu či angreštu, obiloviny, luštěniny) Není tedy zdrojem energie. Váže na sebe přebytečné látky a urychluje jejich vyloučení z těla. Pomáhá tedy regulovat trávení a odstraňovat z těla škodlivé látky.

22

23 Všechny obrázky staženy přes www.cmis.cz/dum dne 25.3.2013
2. slide / 6. slide 7. slide 10. slide 10. slide 12. slide /

24 12. slide http://commons. wikimedia
12. slide _store,_Paris.JPG 14. slide 14. slide 16. slide t.jpg 18. slide 18. slide ěl,_Farmářské_trhy,_zelenina.jpg

25 20. slide http://pixabay.com/cs/voda-poč%C3%ADtače-ikona-etiketa- sklo-25169/


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google