Péče o děti v Mikrojeslích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů Ministerstvo práce a sociálních věcí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
SC 4.1 Navýšení kapacity a zkvalitnění předškolního, základního a středního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let  Datum vyhlášení.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Klára Lysová Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování stipendia pro studium na zahraničních středních školách v partnerských regionech.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
IROP předpokládaná podoba implementace.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Program RP04-16 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2016 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Pardubice, 25. říjen 2012 MPSV.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Program podpory inovačních podnikatelských inkubátorů.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Dokument KAP MSK - obsah
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Národní program podpory cestovního ruchu
Mikrojesle PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Praha,
Pojem přeměna obchodní společnosti
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Místní rozpočtové jednotky
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
DĚTI VĚZNĚNÝCH RODIČŮ Zkušenosti a plány Věznice Světlá nad Sázavou
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Operační program Zaměstnanost
Správa sociálního zabezpečení
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Život bez střeva , Praha.
Profesionalizace sociální práce v ČR
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Rodinná politika Opatření v oblasti slaďování rodinného a pracovního života Ministerstvo práce a sociálních věcí 22. října 2015.
Transkript prezentace:

Péče o děti v Mikrojeslích Mgr. Kumová Petra Olomouc, 19.10.2016

Základní údaje o systémovém projektu mikrojesle Název projektu: Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Zahájení projektu: 1. 1. 2016 Ukončení projektu: 31. 12. 2018 Projekt se zaměřuje na tři základní oblasti: pilotní ověření služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v mikrojeslích a následné zpracování komplexního návrhu nového typu služby mikrojeslí analýza možností garance místa dětí od jednoho roku věku v předškolních zařízeních revize standardů vzdělávání pečujících osob pro děti do zahájení povinné školní docházky

Co to jsou mikrojesle? Mikrojesle jsou koncipovány jako veřejná služba péče o děti, která nabízí pravidelnou profesionální péči o děti od šesti měsíců do čtyř let v kolektivu maximálně čtyř dětí.  Požadovaný provoz mikrojeslí je 5 dní v týdnu minimálně 8 hodin denně. Rozsah umístění dítěte záleží na dohodě mezi rodičem a poskytovatelem služby. Péče o dítě v mikrojeslích je doplňkem péče rodinné, není její náhradou a odpovídá individuálním potřebám dítěte. Mikrojesle mají v ČR dlouhou tradici. Podobná zařízení se nacházejí v Rakousku, Německu, Francii i Švédsku.

Proč TEĎ? Provoz jeslí v režimu zdravotnických zařízení byl zrušen v roce 2013 a z 1 043 zařízení zbylo kolem 45 jeslí. Od doby zavedení tzv. třírychlostního pobírání rodičovského příspěvku (do dvou, tří nebo čtyř let věku dítěte) v roce 2008 v ČR postupně vzrůstá poptávka po místech v zařízeních předškolní výchovy a péče pro děti od dovršení dvou let věku, potažmo mladších (Kuchařová a kol., 2014). Přetrvává nedostatek míst v předškolních zařízeních zejména pro děti mladší tří let. Ve školním roce 2015/2016 nebylo vyhověno 41 041 žádostem o umístění dítěte do mateřské školy. Například během prázdnin má 30 % všech mateřských škol zcela zavřeno, aniž by byla péče zajištěna jinými formami. Což představuje závažné finanční zatížení rodin s dětmi, které jsou nuceny zajistit jinou formu péče o děti (Plasová, Godarová, 2015).

Neuspokojivá nabídka časově, finančně a místně dostupných kvalitních služeb předškolního vzdělávání a péče nedává dostatečnou možnost pro nerodinnou péči ani po ukončení nároku na rodičovskou dovolenou, tím méně ještě dříve (např. pro děti od šesti měsíců). Mnozí rodiče volí nejdelší variantu čerpání rodičovského příspěvku proto, že nemohou plánovat umístění dítěte do veřejného předškolního zařízení (Kuchařová, 2013). Proto je nezbytné vytvářet místně a finančně dostupné a kvalitní veřejné služby, které pomohou rodičům realizovat se nejenom v rodinném, ale i pracovním životě.

PROČ MIKROJESLE? kopírují rodinné prostředí (malý kolektiv dětí; až polovina dětí mohou být vlastní děti pečující osoby; provoz možný v soukromém bytě) jsou finančně i místně dostupné (cílí na péči o děti v místě jejich bydliště) jsou koncipovány jako veřejná služba nabízí řešení pro uspokojení poptávky rodičů na umísťování dětí mladších tří let do mateřských škol zřizují se snadněji než běžné školky (mohou být zřízeny v bytě pečující osoby, proto je velmi jednoduché je zřídit a ukončit jejich provoz)

Dětská skupina nebo mikrojesle?  Leg. úprava Dětská evidovaná u MPSV Mikrojesle Věk dětí děti od 1 roku do zahájení povinné školní docházky děti od 6 měsíců do 4 let Velikost skupiny a pečující osoby max 24 dětí, a minimálně: 1 pečující osoba pro dětskou skupinu do 6 dětí, 2 pečující osoby pro dětskou skupinu od 7 do 24 dětí, 3 pečující osoby pro dětskou skupinu od 13 do 24 dětí, pokud je v dětské skupině alespoň 1 dítě mladší 2 let max 4 děti minimálně 1 pečující osoba na 4 děti Hygienické předpisy, požadavky na prostory požadavky na byt, obytnou a pobytovou místnost dle vyhlášky č. 268/2009 Sb., hygienické předpisy DS do 12 dětí - vyhláška č. 281/2014 Sb., hygienické předpisy DS 13- 24 dětí - vyhláška č. 410/2005 Sb. stávající stavební předpisy a hygienické předpisy: požadavky na byt, obytnou a pobytovou místnost dle vyhlášky č. 268/2009 Sb., specifické hygienické požadavky a požadavky na provozovnu dány dále výzvou č. 126 a 127 z OPZ Kvalifikace pečující osoby předepsaná odborná způsobilost pedagogická, zdravotní či sociální kvalifikace, profesní kvalifikace chůvy Péče a vzdělávání Pravidelná péče v kolektivu dětí zaměřená na zajištění potřeb, na výchovu, rozvoj schopností, kulturních a hygienických návyků dítěte. Poskytovatel vypracuje plán výchovy a péče výchovná péče o svěřené dítě zaměřená na rozvoj schopností a návyků s ohledem na věk dítěte Délka provozu nejméně 6 hodin denně minimálně 8 hodin denně Poskytovatel zaměstnavatel, nestátní nezisková organizace, územní samosprávný celek, vysoká škola, církev obec, příspěvková organizace obce za předpokladu, že má svého zřizovatele jako partnera projektu, NNO za předpokladu, že obec, ve které má své sídlo či provozovnu, bude partnerem projektu školská zařízení v partnerství s obcí Kontrola kontrola SÚIP a Krajská hygienická stanice kontrola Řídícího orgánu OPZ, výzva ukládá spolupráci příjemce dotace na pilotním ověření mikrojeslí Registrace MPSV, odbor 21 probíhá pilotní ověření v rámci výzvy ESF Registrační podmínky vyplnění žádosti o zápis do evidence, doložení vlastnického či jiného práva k objektu, stanovisko krajské hygienické stanice, pojištění odpovědnosti, bezúhonnost fyzické osoby   podání žádosti o dotaci z ESF, v případě NNO či příspěvkové organizace, doložení spolupráce s obcí. Stránky http://www.dsmpsv.cz/ http://mikrojesle.mpsv.cz

přínos PRO RODIČE I SPOLEČNOST Umístění dětí do mikrojeslí umožní rodičům i zaměstnavatelům lépe naplánovat návrat či vstup na trh práce. To má pozitivní dopady nejenom na zachování profesních kompetencí rodičů, ale i na další hospodářský růst díky využití lidského potenciálu veškerého obyvatelstva. Díky zvýšení zaměstnanosti matek malých dětí stát ušetří nejen na výpadku ze zdravotního a sociálního pojištění, ale naopak tyto sociální systémy budou doplněny o odvody rodičů. Mezinárodní studie prokazují, že pro schopnost učit se je u dětí klíčových prvních 7 let života (Brierley, 1996). V době, kdy děti nastupují na základní školu, se tyto návyky velmi těžko mění. Zejména dětem ze znevýhodněného sociálního prostředí dává včasné vzdělávání lepší šance pro budoucí život.

dotace na vybudování mikrojeslí MPSV vyčlenilo pro žadatele z Prahy 40 milionů korun a pro ostatní regiony v ČR 100 milionů korun. Finanční podpora je poskytována na vybudování a provoz mikrojeslí a rovněž na vzdělávání, v rámci kterého mohou pečovatelky získat profesní kvalifikaci Chůvy. Projekty na vznik a provoz mikrojeslí by měly být realizovány buď přímo obcí, nebo ve spolupráci s obcí. O dotaci mohly žádat: obce, jejich příspěvkové organizace, neziskové organizace a školská zařízení v partnerství s obcí.

ŽADATELÉ a příjemci dotace PODLE KRAJŮ Počet podaných žádostí Počet příjemců dotace Jihočeský kraj 3 1 Jihomoravský kraj 19 9 Karlovarský kraj Kraj Vysočina Královéhradecký kraj 4 Liberecký kraj 2 Moravskoslezský kraj 5 Olomoucký kraj 10 Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj 21 6 Ústecký kraj Zlínský kraj 20 13 Celkový součet v ČR bez Prahy 105 50 Praha 18 7

příjemci dotace podle právní formy organizace Výzva č. 126 – ČR bez Prahy Počet z Právní forma Evidované církevní právnické osoby 1 Nadace Nadační fond Obec 5 Obecně prospěšná společnost 6 Spolek 36 Celkový součet 50   Výzva č. 127 – hl. město Praha Počet z Právní forma Obecně prospěšná společnost 1 Příspěvková organizace zřízená územním samosprávným celkem Spolek 4 Ústav Celkový součet 7

závěr Podpora alternativních forem nerodinné péče reaguje na doporučení Evropské komise, která považují za nevyhnutné zlepšení dostupnosti a kvality služeb péče o nejmenší děti v ČR. Studie dokládají, že rodičovství má dopad na zaměstnanost rodičů s dětmi, zejména na ženy jako hlavní pečovatelky. Jejich možnost ucházet se o zaměstnání závisí na velikosti a struktuře denní péče o děti (Kuchařová, 2013). Podpora předškolních zařízení je proto zásadní a přímou podporou rodin s dětmi.

Děkuji Vám za pozornost Kontakt: petra.kumova@mpsv.cz