Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Natálie Prachařová 3.B ZŠ Lesní
Advertisements

VEJCE 293, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, 2.ročník,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
HOUBY Barbora Fornůsková.
Jedlé houby.
Základní pojmy ve výživě
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
HOUBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Miříkovité.
Použití hub v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice
HOUBY.
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Koření.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY S KLOBOUKEM.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_134_Houby jedlé TÉMA: Živá.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
HOUBY Přírodopis 6.ročník Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Prvouka - Houby.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 09_ Houby TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Houby Ing. Alena Říhová. Houby = naše vyhláška rozeznává 56 druhů volně rostoucích - k přímému prodeji, dalších 9 druhů k sušení a konzervaci, 15 pěstovaných.
Jedlé houby. Bedla vysoká ➲ Roste na horách i v nížinách, v lesích i ve vyhřáté trávě. ➲ Je dobrá v polévce, k masu. Můžeme ji smažit i sušit.
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: HOUBY
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
HOUBY VY_32_INOVACE_XVII-C-18.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké,
Potraviny rostlinného původu
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Konzervace zeleniny P. Pechová, 2012.
JEDLÉ HOUBY VY_32_INOVACE_01
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 3. Potraviny rostlinného původu Houby Zdroj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm Šebelová, M., Potraviny a výživa 13.4.2019

Obsah Charakteristika a význam Složení Druhy Příklady a využití Skladování

Charakteristika a význam Houby řadíme do pochutin. Jsou to plodnice podhoubí, které rostou v lesní půdě, na  loukách. Nemají žádnou energetickou hodnotu. Ocenění mají pro svou aromatické a chuťové látky. Čerstvé houby se mají prodávat v celku, tedy nenakrájené. Nepříjemnou vlastností hub je, že velmi snadno přejímají škodlivé látky – kovy, rtuť, olovo, kadmium (žampióny).

Složení 90 % vody 4 % bílkovin 4% sacharidů 0,5 % tuků 1 % minerálních látek Vitamín - D

Druhy 1. Jedlé: pravák, žampión 2.   Nejedlé: hořké, pálivé – obsahují látky netoxické, ale pro nějakou vlastnost se nedají konzumovat 3.   Jedovaté: po jedné až dvou hodinách se projeví křeče a krvavý průjem 4.   Smrtelně jedovaté: muchomůrka zelená

Lanýž Příklady a využití Lanýž je velmi vzácný a drahý, řadí se k pochoutkám Ve francouzské a italské kuchyni jsou oblíbené Rostou v blízkosti kořenů dubů nebo buků. Lanýž černý roste pod zemí v chráněných dubových lesích. Používají se na zdobení, do paštik, rosolu a specialit. Lanýž bílý se pěstuje v severní Itálii, mají výraznou chuť a silnou vůni. V kuchyni se používají na těstoviny, rizota nebo vaječné pokrmy.

Shiitake Příklady a využití Oblíbená v Japonsku velmi houževnatá Příbuzná naší hlívě ústřičné Má protinádorové účinky V kuchyni použití podobné jako hlíva ústřičná

Jidášovo ucho Příklady a využití Černé houby, známé u nás též jako "Ucho jidášovo" se používají v čínské kuchyni Dobrá prevence kornatění cév a předcházení infarktu

Skladování V chladu – použitelnost krátká Sušené – v temnu, odděleně, v suchu V uzavřených nádobách Mražené – trochu spařit a šokově zmrazit -18°C

Konzervace Sušení Nakládání do octového nálevu a sterilování Mrazení Houbové extrakty Rozvaření a solení + konzervanty

Otázky Charakterizuj houby? Jaké je složení hub? Jaké je jsou druhy hub? Jak houby skladujeme? Jak houby konzervujeme? Uveď příklad hub a využití v kuchyni?