Potravinářské zbožíznalství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Advertisements

Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Káva o Káva se vyrábí úpravou semen kávovníku o Nejčastěji se pěstují tři druhy kávovníku: a. Kávovník arabika – pěstuje se ve vyšších nadmořských.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Nealkoholické nápoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Čaj a kakao Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Léčivé části rostliny. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor:Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:9. Tematický okruh: životní.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Energeticky bohatá poživatina,
Energetická hodnota potravin (EH)
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Suroviny pro cukráře I. ročník
Spotřební a energetické daně
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Potravinářské zbožíznalství
Sójové a kokosové cukrovinky 1
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
: Suroviny pro cukráře III. ročník
Potravinářské zbožíznalství
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výroba instantních prášků 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Třené, jádrové a smetanové výrobky
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
Bylinky Šťovík kyselý Hana a Petr Ulrychovi Užívá se převážně zevně
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
: Suroviny pro cukráře III. ročník
Nutraceutika a funkční potraviny LEGISLATIVA
Žák ví,jak přispět k ochraně přírody
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Barista Daniel zajíc NS2.
Podzim čaruje … VY_32_INOVACE_02_03
Barbora Černá, Tereza Dudková, Zuzana Pavelčíková, Veronika Stryczková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Potravinářské zbožíznalství Káva, čaj, kávoviny

Základní legislativa (stav k 7.9.2017) Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 330/1997 Sb., kterou se provádí §18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny

Káva

Základní třídění a definice káva = semena kávovníku rodu Coffea zrnková / mletá zelená / pražená robusta / arabika instantní káva rozpustná káva kávový extrakt rozpustný kávový extrakt také varianty bez kofeinu 4

Legislativní požadavky na jakost obsah kofeinu – min. / max. (podle druhu kávy) vlhkost smyslové požadavky = vzhled, barva, vůně a chuť pražená káva a kávový extrakt nesmí obsahovat jakýkoliv přídavek kávoviny průkaz falšování robusta x arabika přídavek kávovin do instantní kávy 5

Význam ve výživě káva = pochutina = důvody pro konzumaci jsou primárně jiné než příjem jednotlivých živin příjem antioxidantů kofein zelená káva 0,3 až 2,8 % (arabika průměrně 1,2 %; robusta 2,2 %) v jednom šálku cca 50 až 150 mg (20 až 200 mg) doporučený maximální příjem 400 mg proti přiměřenému pití kávy nejsou výraznější námitky rizikovost „turka“ vypitá sedlina může dráždit žaludeční sliznici vyšší obsah látek zvyšujících hladinu cholesterolu v krvi (kafestol, kahweol) 6

Čaj 7

Základní třídění a definice (dle platné legislativy) čaj = nápoj i výrobek pro přípravu tohoto nápoje čaj (= zahrnuje i čaje ovocné, …) x čaj pravý čaj pravý = z výhonků, listů, pupenů a/nebo jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinennsis (Linaeus) O. Kunze zelený čaj = čaj nefermentovaný polofermentovaný čaj černý čaj = čaj fermentovaný bílý čaj (neuvedený v české legislativě) ochucený čaj = směs pravého čaje s ochucujícími částmi rostlin  bylinný čaj ovocný čaj výrobky z čaje = čajový extrakt a instantní čaj * - kromě ochuceného čaje uvádí česká legislativa také čaj ovoněný = čaj, který absorboval vůně = zejména z různých květů, například jasmínu, magnolie apod. čaj aromatizovaný = čaj, který obsahuje látky určené k aromatizaci = zejména různé silice, například bergamotovou 8

Získávání černého (fermentovaného) čaje 9

Legislativní požadavky na jakost části rostlin povolené k výrobě ovocných a bylinných čajů části rostlin použitelné bez omezení = např. květ heřmánku, listy maliny, plod šípku, sušené ovoce, … části rostlin použitelné do 30 % hmotnosti = např. listy břízy, květy a plody černého bezu, listy kopřivy, … části rostlin použitelné do 5 % hmotnosti = např. listy jitrocele, plody jalovce, kůra vrby, … senzorické vlastnosti vzhled, barva, vůně a chuť před přípravou nápoje x po přípravě nápoje popel obsah vody 10

Význam ve výživě čaj = pochutina = důvody pro konzumaci jsou primárně jiné než příjem jednotlivých živin příjem minerálních látek příjem antioxidantů (vyšší obsah zelené čaje) kofein jeho obsah v čajových lístcích je vyšší než u kávy ale obsah v nápoji je nižší než u kávy (u kávy se připravuje koncentrovanější nálev) 11

Kávoviny 12

Základní třídění a definice kávoviny = * - kromě surovin uvedených dále se může jednat o i o luštěniny, cukrovou řepu, kaštany, ovoce a některé další suroviny 13

Legislativní požadavky na jakost smyslové požadavky vzhled, barva, vůně a chuť před přípravou nápoje x po přípravě nápoje obsah vody popel písek Význam ve výživě neobsahují kofein jistý obsah energie 14