Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.16_Hádanky_a_křížovky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice Název sady: Český jazyk a literatura.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.13_Vyprávění Datum:
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Název školy: ZŠ Kouřim, Okružní 435 Autor: Jana Ležalová Název materiálu:VY_32_Inovace _31 _Abeceda 1.část Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.24_Kratke_a_dlouhe_samohlasky.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.36_Volný_čas Datum:
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Poznáš, kolik je právě hodin?
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 16_Pád podstatných jmen
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.23_Slovo_a_slabika.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost POZNÁVÁME RODINU
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_PRVOUKA
Mgr. Prchalová Zdeňka 2. stupeň ZŠS SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.04_Režim_dne Datum:  
Člověk a jeho svět 2.ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.20_Skola_a_trida Datum:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.24_Kultura_a_umeni.
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.30_Podstatna_jmena.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Sčítání desetinných čísel
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.21_Etapy_lidskeho_zivota.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.16_Povolání Datum:
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A15Prv2_Rodina
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.25_Zasady_spolecenskeho_chovani.
Výukový materiál VY_32_INOVACE_08_ Souvětí a spojky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 3. a 4. ročníku. Patří do vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace. Žáci procvičuji vyjmenovaná slova po M a slova.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 11 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Prvouka.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.15_Popis Datum: 13.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.34_Parove_souhlasky.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_III.Vu_JARO_ZMĚNY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.08_Lidské_tělo Datum:
Interaktivní hry z matematiky a českého jazyka
Doplňovačky a dvousměrka II
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.27_Souhlasky_tvrde.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.20_druhy_vet_rozkazovaci_a_praci.
VY_52_INOVACE_PR Šablona.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: : VY_32_INOVACE_10_PRVOUKA_RODINA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 09 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Prvouka.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_32_Jaro Téma: Jaro
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.08_Význam_slov Datum:
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_08_Moje rodina
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PŘÍBUZENSKÉ VZTAHY Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.16_Hádanky_a_křížovky Datum: 14. 3. 2013 Ročník: první Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Název: Hádanky a křížovky Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Výukový materiál je určen žákům prvního ročníku a obsahuje hádanky, křížovku, osmisměrku a logické úkoly. Slouží k rozšiřování slovní zásoby, rozvíjení verbálního myšlení, hodnocení situace a procvičování směrové orientace v textu.

HÁDANKY A KŘÍŽOVKY ? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Balejová.

Přečti nahlas hádanky a odpověz na otázky. Mívá ji každá třída a píše na ni křída. Co to je? Když se oči unaví, pohled na svět napraví. Co to je? Je pilná a pracovitá, po kytkách a stromech lítá. Co to je? Po ránu se v trávě třpytí, zmizí, když sluníčko svítí. Co to je?

H L C B É Přečti si článek a uhodni, jak se písmenka seřadila. Jaké slovo z nich vzniklo? JAK SE PÍSMENKA DOMLUVILA Písmenka H, L, B, C, É chtěla přejít úzkou lávku. Musela jít za sebou v řadě, aby nespadla do vody. „Já nechci jít první ani poslední,“ křičelo písmenko É. „Jsem sice dlouhé, ale bojím se. Ať jde za mnou baculaté B. Ale kdo půjde první?“ „Já klidně půjdu,“ řeklo písmenko C. „Ale musí jít hned za mnou H a držet se mě, chceme být pořád spolu. Tvoříme spolu vlastně jeden celek a jestli spadneme do vody, tak jedině obě spolu.“ „A já chci jít před É,“ vykřiklo L. „Je moc dlouhé, nevidělo bych přes něj.“ H L C B É

Co se děje na jaře? Odpověď na otázku najdeš, když vyluštíš křížovku. Č E R Í D Ž U S C K na jívě kvetou ….. hmyz, který přenáší pyl mládě vepře - obráceně na louce roste zelená ….. na Velikonoce pěstujeme …. náčiní na chytání ryb první jarní květina zahradní jarní květina na trávě se ráno leskne …. vitamíny obsahuje hlavně …. jehličnatý strom, který opadává děti na jaře dříve hrály …. obráceně

Přemýšlej a doplň do vět správná slova. Někde jsou dvě správné možnosti. Vysvětli! Je to syn mého tatínka. Takže je to můj __________. Můj dědeček má syna. Jeho manželka je moje __________. Dcera mojí tety má bratra. Je to můj __________. Manželka mého dědečka má syna. Je to můj ___________. Moje sestra má už dva syny. Takže já jsem jejich __________. Je to vnučka mojí babičky. Takže je to moje __________. teta bratr sestra maminka sestřenice bratranec strýc tatínek

? Vyškrtej v osmisměrce slova, která jsou napsána pod ní. Zbylá písmena přečti po řádcích za sebou. Jaké slovo ti vyšlo? ? K O L E N H A Č V Y Š Ů T S I C J R P D VE VŠECH TĚCHTO SMĚRECH MUSÍŠ SLOVA HLEDAT noha, kanec, kytka, Alena, hůl, Jana, čaj, ano 2x, okolo, ona, nos, les, dej, Petra, Ota, kostka, volal, jen, koleno, Hana, oko

Řešení: Strana 3 – viz strana 9 Strana 4 – CHLÉB

Přečti nahlas hádanky a odpověz na otázky. Mívá ji každá třída a píše na ni křída. Co to je? - TABULE Když se oči unaví, pohled na svět napraví. Co to je? - BRÝLE Je pilná a pracovitá, po kytkách a stromech lítá. Co to je? - VČELA Po ránu se v trávě třpytí, zmizí, když sluníčko svítí. Co to je? - ROSA

Co se děje na jaře? Odpověď na otázku najdeš, když vyluštíš křížovku. Č I Y V E L A S T R Á N Í U D C Ě Ž P M Ř na jívě kvetou ….. hmyz, který přenáší pyl mládě vepře - obráceně na louce roste zelená ….. na Velikonoce pěstujeme …. náčiní na chytání ryb první jarní květina zahradní jarní květina na trávě se ráno leskne …. vitamíny obsahuje hlavně …. jehličnatý strom, který opadává děti na jaře dříve hrály …. obráceně

Přemýšlej a doplň do vět správná slova. Někde jsou dvě správné možnosti. Vysvětli! Je to syn mého tatínka. Takže je to můj __________. bratr Můj dědeček má syna. Jeho manželka je moje __________. maminka nebo teta. Dcera mojí tety má bratra. Je to můj __________. bratranec Manželka mého dědečka má syna. Je to můj ___________. tatínek nebo strýc. Moje sestra má už dva syny. Takže já jsem jejich __________. teta Je to vnučka mojí babičky. Takže je to moje __________. sestřenice nebo sestra.

? Vyškrtej v osmisměrce slova, která jsou napsána pod ní. Zbylá písmena přečti po řádcích za sebou. Jaké slovo ti vyšlo? ? K O L E N H A Č V Y Š Ů T S I C J R P D TAJENKA: ČEŠTINA noha, kanec, kytka, Alena, hůl, Jana, čaj, ano 2x, okolo, ona, nos, les, dej, Petra, Ota, kostka, volal, jen, koleno, Hana, oko

Zdroje: Uveřejněné odkazy [cit. 2013-03-14]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: strom http://www.clker.com/clipart-6477.html čísla http://www.clker.com/clipart-numbers-16.html křížovka http://www.clker.com/clipart-crossword-letter-tiles-2.html křížovka 2 http://www.clker.com/clipart-crossword-puzzle.html puzzle http://www.clker.com/clipart-jigsaw-puzzle.html oči 1 http://www.clker.com/clipart-cartoon-eyes-1.html oči 2 http://www.clker.com/clipart-ptk-smiley-face-2.html oči 3 http://www.clker.com/clipart-blue-eyes-1.html oči 4 http://www.clker.com/clipart-8622.html oko http://www.clker.com/clipart-11067.html tabule http://www.clker.com/clipart-blackboard-with-stand.html brýle http://www.clker.com/clipart-15162.html včela http://www.clker.com/clipart-bee-17.html tráva http://www.clker.com/clipart-25717.html rosa http://www.clker.com/clipart-dew-drops.html dítě http://www.clker.com/clipart-standing-kid-cartoon.html dítě2 http://www.clker.com/clipart-kid-wearing-cap-1.html dítě 3 http://www.clker.com/clipart-jumping-girl.html dítě 4 http://www.clker.com/clipart-girl-wearing-polka-dot-dress.html © Mgr. Pavla Balejová 2013