Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.27_Souhlasky_tvrde.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.27_Souhlasky_tvrde."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.27_Souhlasky_tvrde Datum: Ročník: druhý Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Název: Souhlásky tvrdé Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Prezentace slouží žákům druhého ročníku k procvičování tvrdých souhlásek. Žáci doplňují tvrdé souhlásky do slov a přiřazují je ke správným obrázkům. Vyhledávají tvrdé souhlásky a podtrhávají tvrdé slabiky. Doplňují do slov s tvrdými souhláskami y nebo ý a tato slova vyznačují.

2 SOUHLÁSKY TVRDÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Balejová.

3 Přiřaď k obrázku správné slovo a doplň do něj chybějící tvrdou souhlásku.
hodi_y no_y _ýmka _ýše _ytara _ygr _ýka _yba mou__y _ytíř

4 Pomoz Ufíkovi uložit tvrdé souhlásky do pytle:
n l f v ž s ř ch ď m t h b k ť ň z d c č p j r š

5 V textu vyhledej a podtrhni tvrdé slabiky.
Hynek chytil velkou rybu. Babiččiny hodiny mají kyvadlo. Ty jsi velký a hezký chlapec! Tady je hustý dým. Buď hodný a pracovitý. Dívky jedly brambory a řízky. Kdyby ses učil, nedělal bys chyby!

6 Doplň y nebo ý a věty ukonči správným slovem
z druhého sloupku. Můj str_c kouří květin_. Děti rád_ pouštějí dlouh_. Astr_ jsou krásné d_mku. Kr_sy nepatří mezi oblíbené drak_. Ostružin_ a malin_ jsou lesní živočich_. Mám koupit rohlík_ nebo plod_. Ten hněd_ kabát je mi příliš housk_?

7 Najdi v mřížce slova, ve kterých se píše y nebo ý po tvrdé souhlásce
Najdi v mřížce slova, ve kterých se píše y nebo ý po tvrdé souhlásce. Celkem je jich 16. H E R M Č Y T J Í D L P U CH B A S Ý C Š K O I N Á Ů Ž

8 Následuje řešení:

9 Přiřaď k obrázku správné slovo a doplň do něj chybějící tvrdou souhlásku.
dýmka ryba nohy mouchy kytara hodiny chýše tygr dýka rytíř

10 Pomoz Ufíkovi uložit tvrdé souhlásky do pytle:
ř ď m b ť ň z c h d č ch n k p j r t š

11 V textu vyhledej a podtrhni tvrdé slabiky.
Hynek chytil velkou rybu. Babiččiny hodiny mají kyvadlo. Ty jsi velký a hezký chlapec! Tady je hustý dým. Buď hodný a pracovitý. Dívky jedly brambory a řízky. Kdyby ses učil, nedělal bys chyby!

12 Doplň y nebo ý a věty ukonči správným slovem
z druhého sloupku. Můj strýc kouří dýmku. Děti rády pouštějí draky. Astry jsou krásné květiny. Krysy nepatří mezi oblíbené živočichy. Ostružiny a maliny jsou lesní plody. Mám koupit rohlíky nebo housky? Ten hnědý kabát je mi příliš dlouhý.

13 Najdi v mřížce slova, ve kterých se píše y nebo ý po tvrdé souhlásce
Najdi v mřížce slova, ve kterých se píše y nebo ý po tvrdé souhlásce. Celkem je jich 16. H E R M Č Y T J Í D L P U CH B A S Ý C Š K O I N Á Ů Ž Řešení: rys, chyba, chýše, rýma, plody, chytrý, kyj, kýla, mladý, krásný, růžičky, hustý, tyč, rýč, rychlý, strýc

14 Zdroje: Uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: dítě dítě2 dítě 3 dítě 4 učitelka dítě 5 Balón Letící ptáci Mrak usměvavé slunce Pytel Nohy Moucha Kytara Ryba Dýmka Tigr Hodiny Chýše Dýka Rytíř Ryba 2 Továrna Drak Zelený ufon Létající talíř Krysa malina Rohlíky v košíku © Mgr. Pavla Balejová 2013


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.27_Souhlasky_tvrde."

Podobné prezentace


Reklamy Google