Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffesenbank a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co dělí Evropu od japonského scénáře
Advertisements

Z BLÁTA DO LOUŽE? ZE STROPU 27 ROVNOU DO EURA? EXPORTNÍ FORUM LISTOPADU 2014, MLADÉ BUKY Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Činnost Investiční kapitálové společnosti Komerční banky v Pelhřimově.
Rozpočtové právo Základy finančního práva Olga Sovová.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_CENTRALNI.
1 9. Změny v regulaci finančních trhů a v měnové politice (reakce na globální finanční krizi 2007 – 2009 a na její dopady na hospodářský růst) Reformy.
Česká koruna - středoevropský frank? Aneb co se stane až to přijde? Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_05 Název materiáluAkcie AutorMgr.
Jan Bureš Euro, nejist á budoucnost záleží i na n á s Jan Bureš, Hlavní ekonom, Poštovní spořiteln a.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Vyplatí se nám bankovní unie ? Jan Bureš, hlavní ekonom Era /CSOB.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
KPM / PEPL1 Vyhodnocení efektivnosti investice Jan Cedl.
Český export si drží slušné tempo Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s. Exportní fórum, dubna 2016 Mladé Buky.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
Č ESKÁ NÁRODNÍ BANKA Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.17.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Obchod, trh Základy hospodaření.
Výnosy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD.
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Digitální učební materiál
Měnová soustava, měnová politika
Malé a střední podnikání
Kód vzdělávacího materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Model důchod-výdaje.
Téma 11: Finanční plánování
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Teorie reálných hospodářských cyklů (RBC)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Zdroje financování majetku - PASIVA
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Ústav znalectví a oceňování
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Seminář o stavebním spoření
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Téma 3 Spotřeba, úspory, investice
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffesenbank a.s. Záporné úrokové sazby – nový(ab)normál? Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffesenbank a.s.

Záporné úrokové sazby - chronologie Kapitola 24/02/2019

Záporné sazby: proč ANO a proč NE? Trvalý přebytek úspor nad investicemi => dlouhodobá rovnovážná úroková sazba v mínusu Smysl a přínosy:  Povzbudit investice a spotřebitelskou poptávku přes zvýšenou poptávku po úvěrech a demotivace k úsporám  Zvýšit hodnotu aktiv (akcií, dluhopisů, nemovitostí,…) s cílem podpořit spotřebu (efekt bohatství aneb Pigouův efekt)  Oslabit vlastní měnu => vvylepšení obchodní bilance  Povzbudit očekávání vyšší budoucí inflace  Snížit dluhovou zátěž (včetně dluhové zátěže státu) Zlevnit kapitál (včetně kapitálu pro banky) Povzbuzení inovací Úskalí:  Záporné sazby = daň na vklady  Nízký výnos z investic včetně investic na stáří  „hlad po výnosech“ => akceptace vyššího rizika  Snížení úrokového výnosu bank => snížení ziskovosti bank Vysílá negativní signál – podkopává důvěru ve zdraví ekonomiky a brzké oživení inflace => úspory se ještě zvýší  Demotivuje k reformnímu úsilí nejen ve fiskální oblasti  Odliv vkladů => destabilizace finančního sektoru, rozvoj shadow banking 24/02/2019

Přenos záporných úrokových sazeb do ekonomiky Kapitola 24/02/2019

Negativní sazby – „komu tím prospějete???...” Kapitola 24/02/2019

Prosáknou záporné sazby ? ANO – NE? Kapitola 24/02/2019

Prosáknou záporné sazby ? ANO – NE? (2) BIS: „ pokud se záporné sazby centrální banky nepřenesou do sazeb úvěrů domácností a firem, ztrácí své opodstatnění…“ (BIS Quarterly Review, March 2016) Kapitola 24/02/2019

Negativní sazby – „komu tím prospějete???...” (2) Dánsko Švédsko Zdroj: Macrobond, květen 2016. Kapitola 24/02/2019

Výsledky hospodaření vybraných bank v ČR Banky v ČR v 1Q’16: Nejslabší hospodářský výsledek za 6 let: zisk klesl o 17 % r/r Pozn.: meziroční změna k 31.3. 2016; zdroj: ČNB. Hicks (1937): „pokud náklady na držení hotovosti jsou zanedbatelné, je vždy výhodnější držet hotovost než ji rozpůjčovat, pokud úroková sazba není výrazně vyšší než nula.“ Kapitola 24/02/2019

Tradiční vs. alternativní bankovnictví ZÁPORNÉ SAZBY: URYCHLOVAČ REVOLUCE / TRANSFORMACE Kapitola 24/02/2019

Důležité upozornění Data k 30.5. 2016 Všechny názory, prognózy a informace, včetně investičních doporučení a obchodní idejí, a jakékoliv ostatní údaje obsažené v tomto dokumentu jsou pouze informativní, nezávazné a představují názor Raiffeisenbank a.s. („RB“). Tento dokument nepředstavuje nabídku nákupu nebo prodeje jakéhokoli finančního aktiva nebo jiného finančního instrumentu. Dokument je určen výhradně pro potřeby adresáta a nesmí být kopírován a rozšiřován třetím osobám. RB doporučuje před učiněním jakéhokoli investičního rozhodnutí získání podrobných informací o zamýšlené investici nebo obchodu. RB vypracovala tento dokument s nejvyšší odbornou péčí a v dobré víře, avšak neručí za správnost jeho obsahu ani za jeho úplnost nebo přesnost. RB a RBI obecně zakazuje svým analytikům a osobám reportujícím analytikům být angažován v cenných papírech či jiných finančních instrumentech jakékoliv společnosti, kterou analytik pokrývá, pokud nabytí těchto finančních nástrojů nebylo předem projednáno s oddělením Compliance RB nebo RBI. RB nenese žádnou odpovědnost za jakékoliv škody nebo ušlý zisk způsobené jakýmkoliv třetím osobám použitím informací a údajů obsažených v tomto dokumentu. Investiční doporučení vytvářená týmem Ekonomický výzkum a jeho pracovníky, jakož i modelová portfolia, obchodní ideje, názory a prognózy jsou pouze obecné a určené pro veřejnost a nikoli individualizované ani určené pro konkrétní osoby v konkrétní finanční situaci a nejsou tedy službou investičního poradenství ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů. Tento dokument není určen pro retailové investory podle pravidel dohledových orgánů Spojeného království a neměl by jim být rozšiřován. Dokument nesmí být rozšiřován nebo distribuován do USA nebo Kanady nebo jejich teritorií; rovněž nesmí být distribuován občanům USA a Kanady. Úplnou informaci dle vyhlášky č. 114/2006 Sb., o poctivé prezentaci investičních doporučení, naleznete na webové stránce Raiffeisenbank a.s. v sekci Analýzy – Disclaimer, viz https://investice.rb.cz/fileadmin/files/disclaimer_RBroker.pdf .Dohledovým orgánem pro Raiffeisenbank a.s. je Česká národní banka, Na Příkopě 28, Praha 4. Data k 30.5. 2016 Autor: Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s., helena.horska@rb.cz Kapitola 24/02/2019