Autor: Mgr. Yvetta Kałužová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Advertisements

LEASING Iveta KAŠPAROVÁ & Hana RAKOVÁ & Petr SEDLÁČEK.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Co to je, když se řekne „FRANCHISING“? Petra Dillingerová SŠ KNIH, o.p.s.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz,
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.09 RočníkDruhý.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Zajištění závazků 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Autor: Ing. Sikorová Renata
Financování činnosti korporací
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Měnová soustava, měnová politika
Domovní elektrická instalace
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Solvence a likvidita. Solvence a likvidita Solvence Podnik je solventní pokud má dostatek prostředků k úhradě svých závazků. K zajištění solvence.
Kuchyňské stroje na mechanické zpracování surovin
Abeceda Mikroekonomie
Úvod do podnikových financí
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Financování činnosti korporací
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Bankovnictví Mgr. Yvetta Kałužová VY_INOVACE_Kaluzova_ Šek .
Majetek podniku - Aktiva
Digitální učební materiál
Zdroje financování majetku - PASIVA
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Právní úprava cestovního ruchu v ČR
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Yvetta Kałužová Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_13-1-08 Materiální a finanční podmínky podnikání Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Materiální a finanční podmínky podnikání HOTELOVÝ PROVOZ Materiální a finanční podmínky podnikání

Anotace výuková prezentace – podpora vyučujícího určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování

Materiální a finanční podmínky pro podnikání Dlouhodobý majetek je majetkem podnikatele a pro svou podnikatelskou činnost ve SS byl vybudován, nebo je majetkem podnikatele, ale pro podnikání ve SS jej bude nutno rekonstruovat je k podnikání pronajat. Při získávání prostor pro podnikání pronájmem od právních subjektů nebo občanů je nutná písemná smlouva o nájmu,která musí minimálně obsahovat: předmět a účel nájmu výši a splatnost nájemného a způsob platby dobu, na kterou se smlouva uzavírá.

Materiální a finanční podmínky pro podnikání 3) podnikání na základě franchisingu = nájemní vztah mezi poskytovatelem licence franchisorem, který poskytuje know-how a ukládá příjemci licence- franchisantovi - provozovat činnost v souladu se smlouvou a jeho marketingovou koncepcí. Franchisant uhrazuje za používání značky a know-how poplatky stanovené dle výnosů 4) majetek je možné získat novou výstavbou. Výstavbě nového gastro objektu nebo jejich rekonstrukci a modernizaci musí předcházet marketingová studie poptávky a nabídky.

Materiální a finanční podmínky pro podnikání rozhodujícím kritériem při investiční výstavbě je návratnost vloženého kapitálu způsob a míra podnikání,cenová politika a rentabilita je ovlivněna způsobem získání dlouhodobého hmotného majetku součástí majetku je i nehmotný majetek, do kterého patří např. software a dlouhodobý finanční majetek, např. akcie, dluhopisy …

v podobě nehmotné – pohledávky Oběžný majetek v podobě hmotné – zásoby surovin, zboží, obalů, příbory, porcelán, ubrusy… v podobě nehmotné – pohledávky finanční – hotové peníze, vklady, krátkodobé cenné papíry apod.

Kapitál je nutný k zahájení činnosti vlastní kapitál, cizí kapitál ( úvěry, půjčky, účast tichého společníka..) povinností je požádat o zřízení účtu u peněžního ústavu k provádění bezhotovostního platebního styku k získání úvěru je nutno předložit podnikatelský záměr (projekt) – součástí je i zakladatelský rozpočet, který obsahuje potřebné finanční prostředky k založení činnosti a k podnikání, předpokládané výnosy a náklady, rozpočet dlouhodobého a oběžného majetku a zdroje krytí

Kapitál podnikatelský záměr konkretizuje záměry podnikatele, vyčísluje předpokládané výkony, náklady, výsledek podnikání a návratnost vynaložených finančních prostředků na základě zpracovaného projektu posoudí peněžní ústav reálnost splácení úvěru

Použité zdroje SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009, ISBN 978- 80-7373-054-3. METZ, Reinhold. Restaurace a host. Praha: Europa Sobotáles, 2008, ISBN 978-80-86706-18- 4.